Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 11:56

“Η Ευγενία Φακίνου και η Ντενεκεδούπολη”: Εργαστήριο για παιδιά από το Αετοπούλειο

Το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου δημιουργεί, για δεύτερη χρονιά, εργαστήριο για παιδιά, εμπνευσμένο από Έλληνες συγγραφείς. Μετά το «Δέντρο του Αντώνη» που ήταν αφιερωμένο στον Αντώνη Σαμαράκη, φέτος υλοποιείται ένα εργαστήριο αφιερωμένο στην Ευγενία Φακίνου και στην “Ντενεκεδούπολη”.

Στόχος είναι, τα παιδιά να γνωρίσουν την Ευγενία Φακίνου, τη ζωή και το έργο της, συνδέοντάς το παράλληλα με τις αξίες της ανακύκλωσης.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών, προσφέρεται δωρεάν και περιλαμβάνει:

  • Εργαστήριο δημιουργικής γραφής, σκηνογραφίας, θεατρικού παιχνιδιού, κουκλοθέατρου.
  • Δημιουργία κειμένων.
  • Δημιουργία συλλογής διηγημάτων.
  • Δημιουργία θεατρικού έργου/κουκλοθέατρου.
  • Δημιουργία σκηνικών και κοστουμιών.
  • Παράσταση θεατρικού έργου.

Έναρξη / Ολοκλήρωση

Το εργαστήριο θα ξεκινήσει τέλη Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Θα πραγματοποιούνται μια φορά την εβδομάδα, Σάββατο 3:30-5:45 μ.μ., στον χώρο του Αετοπούλειου (Φιλ. Εταιρείας & Τομπάζη, Χαλάνδρι).

Θα υπάρχει η δυνατότητα και για εξ αποστάσεως συμμετοχή. Αν το επιβάλλουν οι συνθήκες -λόγω πανδημίας- τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

Οι αιτήσεις συμμετοχής στέλνονται ηλεκτρονικά στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τηλέφωνο επικοινωνίας, για περισσότερες πληροφορίες, στο 210-6820464 (εσωτ. 2).

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί από την ενδυματολόγο και σκηνογράφο Πολυτίμη Μαχαίρα και τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Κώστα Στοφόρο.

«Στον πυρήνα της ιδέας είναι η γνωριμία με τη ζωή και το πολύπλευρο έργο της Ευγενίας Φακίνου από την “Αστραδενή” μέχρι την Ντενεκεδούπολη -το αντικειμενοθέατρο ή κουκλοθέατρο, που ήταν δική της έμπνευση- αλλά και τα σημαντικά της βιβλία από τα οποία θα διαβάσουμε αποσπάσματα. Στη σκέψη μας είναι και η γνωριμία με την ίδια τη συγγραφέα και η συζήτηση μαζί της. Θα ασχοληθούμε με τον τρόπο που η παράδοση περνά δημιουργικά στα βιβλία και στις υπόλοιπες δραστηριότητές της. Παράλληλα θα δοθεί έμφαση στην αξία της ανακύκλωσης», σημειώνουν οι εμπνευστές το εργαστηρίου.

Από το Χαλάνδρι έως τη Σύμη

Το εργαστήριο θα ...ταξιδέψει τα παιδιά έως τη Σύμη, ιδιαίτερη πατρίδα τη Ευγενίας Φακίνου και θα τα ...προσγειώσει στο Χαλάνδρι όπου θα γίνει η παρουσίαση θεατρικού έργου, εμπνευσμένου από τη ζωή και το έργο της.

Τα παιδιά θα διαβάσουν και θα συζητήσουν για την Ευγενία Φακίνου, θα συνομιλήσουν με την ίδια και με ανθρώπους που την έχουν γνωρίσει ή έχουν μελετήσει το έργο της.

Θα μάθουν για την ιδιαίτερη πατρίδα της τη Σύμη, την ιστορία και τα έθιμά της, έτσι όπως περνάνε μέσα από τα έργα της συγγραφέως.

Σε συνεργασία με συμιακά σωματεία, θα γνωρίσουν τις παραδόσεις του νησιού -σκοπός και η συμμετοχή τους σε γιορτές που γίνονται στην Αθήνα.

Θα μιλήσουν για την ανακύκλωση και θα χρησιμοποιήσουν κάθε είδους ανακυκλώσιμα υλικά για τις κατασκευές τους.

Παράλληλα, θα αρχίσουν μαθήματα δημιουργικής γραφής και σχετικών ασκήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα μαθαίνουν τα μυστικά του θεάτρου και της σκηνογραφίας.

Στη συνέχεια, θα δημιουργήσουν ατομικές ιστορίες, εμπνευσμένες από τη ζωή και το έργο της Ευγενίας Φακίνου.

Στόχος, μετά την πρώτη φάση των εργαστηρίων είναι να δημιουργηθεί ένας συλλογικός τόμος με ιστορίες των παιδιών που θα εικονογραφηθούν από τα ίδια.

Το επιστέγασμα του εργαστηρίου θα είναι ένα θεατρικό έργο/κουκλοθέατρο εμπνευσμένο από τη συγγραφέα, το οποίο θα παιχτεί από τα παιδιά. Οι ήρωες και τα σκηνικά θα δημιουργηθούν από ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Σχετικά άρθρα:

5 Καλλιτεχνικά Εργαστήρια από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου

Νέα ταινία ετοιμάζει το κινηματογραφικό εργαστήριο του Δήμου Χαλανδρίου

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.