Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 19:22

“Υλικό Καποδίστριας”: Θεατρική παράσταση για τον πρώτο κυβερνήτη του Ελληνικού κράτους, στη Ρεματιά

Τη θεατρική παράσταση “Υλικό Καποδίστριας” παρουσιάζει στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2021 “Νύχτες Αλληλεγγύης”, το Σάββατο 28 Αυγούστου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Η παράσταση φωτίζει την άγνωστη προσωπικότητα του πρώτου κυβερνήτη του Ελληνικού Κράτους -που αγαπήθηκε από τον λαό και άσκησε μεγάλη επιρροή στην Ευρώπη- καθώς επίσης τον μεγάλο του ανεκπλήρωτο έρωτα με τη Ρωξάντρα Στούρτζα αλλά και τις πολιτικές παρακαταθήκες του.

Λίγα λόγια για το έργο από τους συντελεστές του

Η παράσταση συνδυάζει τον ιστορικό στοχασμό με την προοπτική στο μέλλον διερευνώντας ερωτήματα όπως:

  • Πώς ξεκίνησε το νέο Ελληνικό Κράτος;
  • Πώς φθάσαμε μέχρι εδώ;
  • Τι ονειρευόμαστε για το μέλλον;

Η παράσταση αρχίζει με τον αποχαιρετισμό της Ρωξάντρας Στούρτζα προς τον Ιωάννη Καποδίστρια όταν αυτός φεύγει για να αναλάβει τη θέση του πρώτου κυβερνήτη του νέου Ελληνικού Κράτους. Ακολουθούν πολλά επεισόδια από τα τελευταία χρόνια της ζωής του, όπως το ορφανοτροφείο της Αίγινας, η επανάσταση της Ύδρας και των Μανιατών εναντίον του, η κατάληψη του στόλου από τον Μιαούλη, η ανατίναξη του στόλου, η σχέση με τον Κολοκοτρώνη. Με την τεχνική του φλας μπακ παρακολουθούμε στιγμές από το πρώτο ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη και τη συνάντησή του με τον τσάρο, τη δημιουργία του Συντάγματος της Ελβετίας, το συνέδριο της Βιέννης, μια σημαδιακή συνάντηση με τη Ρωξάντρα, τη σχέση του με τον Γκαίτε ενώ στο τέλος της παράστασης βλέπουμε τη δολοφονία του από τους Μαυρομιχαλαίους και τον σπαραχτικό οριστικό αποχαιρετισμό της Ρωξάντρας.

Σημαντικό στοιχείο της παράστασης αποτελούν οι «παραβάσεις», όπου οι ηθοποιοί εμπλέκουν τους θεατές σε έναν προβληματισμό σχετικό με την πορεία και το όνειρο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Συντελεστές

Επιλογή Κειμένων - Θεατρική προσαρμογή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Οικονομάκης
Σκηνικό - Κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς
Βίντεο: Γιάννης Ντουσιόπουλος
Παίζουν: Νίκος Ορφανός, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας και Γιάννης Μαργαρίτης

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr

Ώρα έναρξης: 8:30 μ.μ.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι τον χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΤΑΣΕΗ).

 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.