Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 12:27


Οι ΔΡΑΠΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ Χαλανδρίου υποδέχονται τον δεύτερο μήνα του χρόνου με πολλές και όμορφες δράσεις! Πεζοπορία στο 8ο τμήμα του Μenalon trail Βαλτεσινίκο - Λαγκάδια, πεζοπορία στην Πεντέλη στα τρία εκκλησάκια και στο μουσείο λατομικής τέχνης και νυχτερινή αστική πεζοπορία στον λόφο Φιλοθέης με την πανσέληνο του χιονιού!

Αναλυτικά οι δράσεις:

  • Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024: Πεζοπορία στο 8o τμήμα του Μenalon trail Βαλτεσινίκο - Λαγκάδια 

Λίγα λόγια για το Βαλτεσινίκο από όπου θα ξεκινήσει η διαδρομή μας. 

Το Βαλτεσινίκο είναι ορεινό χωριό του Νομού Αρκαδίας. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.118 μέτρων σε μία πλαγιά του βόρειου Μαινάλου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς ή  πιο συγκεκριμένα υψηλότερα χτισμένους υψομετρικά, της Αρκαδίας και Πελοποννήσου. Έχει  ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός, ενώ παλαιότερα στο χωριό είχε αναπτυχθεί και η ξυλοτεχνία. Το Βαλτεσινίκο ανήκει στο Δήμο Γορτυνίας και ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είναι 341 κάτοικοι, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Απέχει  63 χιλιόμετρα από την Τρίπολη . Στο χωριό υπάρχει λαογραφικό μουσείο. Ήταν το πρώτο χωριό  στην Πελοπόννησο με δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ και το πρώτο που σχεδιάζεται, με βάση πιλοτικό  πρόγραμμα της Αγροτουριστικής, να αποτελέσει πρότυπο οικοχωριό.

Λαγκάδια: Τερματισμός της διαδρομής μας. 

Τα Λαγκάδια είναι ορεινό χωριό της Αρκαδίας που υπάγεται στον δήμο Γορτυνίας. Στην απογραφή  του 2011 είχαν μόνιμο πληθυσμό 355 κατοίκων. Σημαντικό κεφαλοχώρι της ορεινής  Πελοποννήσου τα Λαγκάδια είναι κτισμένα στις νότιες πλαγιές του Δυτικού Μαινάλου. 

Η δημιουργία παραδοσιακών συντεχνιών τεχνιτών πέτρας (μπουλούκια) κατά το δεύτερο μισό του  18ου αιώνα και έπειτα έφεραν πλούτο και πληθυσμιακή ανάπτυξη στο χωριό καθιστώντας το ένα  από τα πιο σημαντικά της ευρύτερης περιοχής. Σημαντικό ρόλο στην ιστορία του χωριού  διαδραμάτισε η ιστορική οικογένεια των Δεληγιανναίων που υπήρξαν προύχοντες των Λαγκαδίων  και μετέπειτα πολιτικοί ενώ αρκετοί αγωνιστές κατάγονταν απο τα Λαγκάδια όπως ο Δημήτριος  Δημητρακόπουλος. Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα οι Λαγκαδινοί κτίστες έγιναν οι πιο σημαντικοί  κτίστες της μικρής τότε Ελλάδας και το χωριό το 1896 έφτασε να απαριθμεί σχεδόν 7.000  κατοίκους. Οι οικονομικές ωστόσο κρίσεις των αρχών του 20ου αιώνα, και η σταδιακή παρακμή  της παραδοσιακής οικοδομικής τέχνης οδήγησε στην μετανάστευση των κατοίκων προς τα αστικά  κέντρα και το εξωτερικό. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότεροι Λαγκαδινοί κτίστες  μετακινήθηκαν προς την Αθήνα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα εγκαταλείποντας οριστικά την  τέχνη τους και το χωριό για να δουλέψουν με παραδοτέα υλικά και καλύτερες συνθήκες εργασίας. 

Οι δραπέτες της πόλης θα περπατήσουμε στο 8ο και τελευταίο τμήμα του Menalon Trail, από το  Βαλτεσινίκο στα Λαγκάδια. 

Από την πλατεία στο Βαλτεσινίκο, περνάμε δίπλα από το εντυπωσιακό πετρόχτιστο σχολείο και  βγαίνουμε στον ανώτερο περιφερειακό του χωριού, θέση ανοιχτής θέας όλων των βόρειων  λεκανών. 

Κερδίζουμε ύψος από μονοπάτι και τσιμεντόδρομο μέχρι τα 1250 μ, όπου πιάνουμε καλό μονοπάτι  που διατρέχει την κορφή όπου φωλιάζει το Κάστρο Βαλτεσινίκου. 

Σε ανοιχτά τοπία με ωραία θέα ξανα χάνουμε λίγο ύψος μέχρι το εκκλησάκι Αγία Τριάδα. 

Το επόμενο τμήμα της διαδρομής διασχίζει ένα μεγάλο δάσος ελάτων από μια σειρά τεχνητά  διαμορφωμένο μονοπάτια. 

Μετά από σύντομη παράκαμψη για την πηγή στης Γριάς το Λιθάρι, θα κερδίσουμε λίγο ύψος για να  ξανά κατέβουμε κοντά στην Κρύα Βρύση, μεγάλη πηγή όπου και ξενώνας-εστιατόριο (συνήθως  κλειστό). 

Από εδώ θα ανηφορίσουμε μαλακά μέχρι διάσελο και άσφαλτο. Ένας μικρός δασικός δρόμος θα  μας βοηθήσει να διασχίσουμε μια δασωμένη ράχη και να φτάσουμε στη θέση Ελατάκος. 

Μπαίνουμε από ανοιχτή πύλη στο μεγάλο λιβάδι Γκριλάς, όπου χωράφια με καρυδιές, αλώνια και  καλύβια. 

Στη δυτική άκρη αυτής της ζώνης θα δούμε τα Λαγκάδια και θα κατηφορίσουμε προς αυτά με  ελιγμούς, ακολουθώντας τις πιο ομαλές λεκάνες. 

Μετά από μικρή πηγή φτάνουμε σε χωματόδρομο και τον αφήνουμε για να περάσουμε κάτω από το  εντυπωσιακό συγκρότημα των νερόμυλων Ράπη. 

Μπαίνουμε πλέον στα Λαγκάδια και καταλήγουμε στο ηρώο πεσόντων από ένα συνδυασμό  καλντεριμιών. Τα Λαγκάδια προσφέρουν κάθε είδους υποδομή και εξυπηρέτηση.

Όλη η διαδρομή είναι συστηματικά σημασμένη, ενώ υπάρχουν και αρκετές πινακίδες  προσανατολισμού. 

"Λεπτομέρειες Πεζοπορίας" 

Απόσταση Διαδρομής : 13,9χλμ 

Υψομετρική Ανάβαση : 500μ. 

Υψομετρική Κατάβαση : 700 μ. 

Ώρες Πορείας με τις προβλεπόμενες στάσεις : 5 ώρες 

Βαθμός Δυσκολίας : 2 

Ώρα αναχώρησης 06:30 από μετρό Χαλανδρίου, 

 06:45 από μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας   

Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσεων στείλτε μήνυμα μέσω inbox ή στο mail η  επικοινωνήστε στο τηλ: 6974999545 cosmote Σωτήριος Μανικας Οι κρατήσεις των θέσεων θα  γίνονται τηλεφωνικά στον διοργανωτή. 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ! Όρεξη για περπάτημα και περιπέτεια! Σακίδιο πλάτης , νερό,  σνακ , μποτάκια πεζοπορίας μπατόν , αδιάβροχο ,προσωπικό φαρμακείο -επιπλέον ρουχισμός και  παπούτσια για την επιστροφή (καλό θα είναι να τα αφήσουμε στο πούλμαν). - Το όχημα  μεταφοράς θα μας περιμένει στο τέλος της διαδρομής όπου και θα ολοκληρώσουμε τη  δραστηριότητά μας, οπότε αφήνουμε στο όχημα ότι δεν μας είναι απαραίτητο για την πεζοπορία. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τις κατωτέρω οδηγίες: 

Ακυρώσεις 4 μέρες πριν την πεζοπορία δεν επιστρέφονται οι συμμετοχές αν δεν καλυφθεί η θέση.  Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που  είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές  καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την  ευθύνη της συμμετοχής του στην δραστηριότητα, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη  του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης,  αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του. Επίσης όσοι  συμμετέχουν στις εκδρομές και βγάζουμε φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο  διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης). ). Επίσης πρέπει να έχουν άριστη σωματική &  ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες, ασθένειες. 

 

  • Κυρισκή 18 Φεβρουαρίου 2024: Πεζοπορία στην Πεντέλη Τρία εκκλησάκια – Μουσείο  Λατομικής Τεχνης 

Οι περισσότεροι κάτοικοι του λεκανοπεδίου πιστεύουν ότι η Πεντέλη είναι ένα βουνό ξερό, ένας  κρανίου τόπος, που δεν προσφέρεται για πεζοπορία και αναψυχή. Όμως η Πεντέλη, αν και  λαβωμένη από τις δεκάδες πυρκαγιές των τελευταίων 30 ετών, έχει ακόμα να μας προσφέρει  ευκαιρίες για μικρές αποδράσεις. 

Ξεκινάμε από τη Δροσιά, από το τέρμα της οδού Αμαδρυάδων και Χλωρίδων. Η διαδρομή μας  ξεκινά σε ένα πολύ όμορφο μονοπάτι μέσα σε πυκνό πευκοδάσος . 

Το μονοπάτι ανηφορίζει και περνά διαδοχικά από τρία μικρά εξωκλήσια: τον Προφήτη Ηλία, τον  Άγιο Νικήτα και τον Άγιο Λουκά. Στον Άγιο Λουκά μάλιστα, υπάρχει σκεπαστή κρήνη με νερό, και  κάτω από την εκκλησία ένα πολύ όμορφο λιβάδι που σαν και αυτό δεν υπάρχει άλλο στην Πεντέλη.  Τέλειο σημείο για ξεκούραση, πικνίκ και περισυλλογή. Στη συνέχεια το μονοπάτι σταματά να  κερδίζει ύψος και μας οδηγεί στα παλιά λατομεία του Διονύσου.

Σημείο συνάντησης : Οδός Αμαδρυάδων και Χλωρίδων Δροσιά Ωρα 10:00πμ

Στοιχεία Διαδρομής 

Απόσταση : 6,5 χλμ μπρος πίσω 

Βαθμός Δυσκολίας : 1 

Θετική υψομετρική : 270μ. 

Ώρες πορείας: 3 ώρες μαζί με τις στάσεις 

Κόστος συμμετοχής : Δωρεάν για τα μέλη και για μη μέλη 2 ευρώ για την αγορά απινιδωτή του  συλλόγου 

Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσεων στείλτε μήνυμα μέσω inbox ή στο mail η  επικοινωνήστε στο τηλ: 6974999545 cosmote Σωτήριος Μανικας Οι κρατήσεις των θέσεων θα  γίνονται τηλεφωνικά στον διοργανωτή. 

 

  • Σαββατο 24 Φεβρουαρίου 2024: Αστική Πεζοπορία με την Πανσέληνο του Χιονιού στο Λόφο Φιλοθέης 

Στο λόφο της Φιλοθέης, στο τέλος μιας πανέμορφης περιπατητικής ανηφορικής διαδρομής  που προσφέρει πανοραμική και συγκλονιστική θέα προς το λεκανοπέδιο της Αθήνας  βρίσκεται η θέση «Θρόνος του Δία». Όταν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και ο  ουρανός καθαρός, στο βάθος μπορείτε να διακρίνετε ακόμα και το νησί της Αίγινας. 

Τα Τουρκοβούνια αποτελούν ομάδα βραχωδών υψωμάτων που εκτείνονται στα όρια του  αρχαίου δήμου του Αθμόνου και στα βόρεια του Ολυμπιακού Σταδίου. Το αρχαίο όνομα του  μικρού αυτού όρους είναι «Αγχεσμός». Ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας (περί το 150 μ.χ)  αναφερόμενος στα όρη που περιβάλλουν στην Αθήνα, μετά την Πεντέλη, τον Υμηττό και την  Πάρνηθα, λέγει: «και Αγχεσμός όρος εστί ου μέγα, και Διός άγαλμα αγχεσμίου» (Παυς.  Αττικά Ι. 32 2). Από το απόσπασμα προκύπτει ότι ο Αγχεσμός ήταν μικρό βουνό, στο οποίο  υπήρχε άγαλμα του Διός αγχεσμίου. 

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ευρήματα που επιβεβαιώνουν τις φιλολογικές  μαρτυρίες για τη λατρεία του Δία, όπου συνηθιζόταν να τιμάται ο Όμβριος Ζευς, δηλαδή ο  Δίας ο θεός των βροχών και του κεραυνού. 

Οι Δραπέτες της πόλης σας καλούν για μια βραδινή πεζοπορία με την πανσέληνο του  χιονιού στο άλσος της Φιλοθέης το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024. 

Σημείο συνάντησης και αναχώρηση από την κεντρική πλατεία Χαλανδρίου στην  Εθνική Τράπεζα στις 17: 30. 

"Λεπτομέρειες αστικής Πεζοπορίας" 

Απόσταση Διαδρομής : 11 χλμ περίπου μπρος πίσω 

Υψομετρική Ανάβαση : 127μ. 

Υψομετρική Κατάβαση : 31μ. 

Ώρες Πορείας με τις προβλεπόμενες στάσεις : 3,5 ώρες περίπου 

Βαθμός Δυσκολίας : 1 + 

Για περισσότερες πληροφορίες και κράτηση θέσεων στείλτε μήνυμα μέσω inbox ή στο mail η  επικοινωνήστε στο τηλ: 6974999545 cosmote Σωτήριος Μανικας Οι κρατήσεις των θέσεων θα  γίνονται τηλεφωνικά στον διοργανωτή.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ! Όρεξη για περπάτημα και περιπέτεια! Σακίδιο πλάτης , νερό,  σνακ , μποτάκια πεζοπορίας μπατόν , αδιάβροχο ,προσωπικό φαρμακείο. 

Η πεζοπορία είναι δωρεάν για όλους 

Ο αρχηγός της εκδρομής έχει το δικαίωμα, να τροποποιήσει ή να ματαιώσει ένα πρόγραμμα που  είναι σε εξέλιξη ή πριν την έναρξη αυτού, για λόγους ασφάλειας ή ανωτέρας βίας (φυσικές  καταστροφές, ακατάλληλες καιρικές συνθήκες, κλπ). Όποιος συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις  και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την  ευθύνη της συμμετοχής του στην δραστηριότητα, όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη  του Τυρόλου 8η Σεπτεμβρίου 2003 Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης,  αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει καθώς και την ευθύνη για την ασφάλειά του. Επίσης όσοι  συμμετέχουν στις εκδρομές και βγάζουμε φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο  διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης). ). Επίσης πρέπει να έχουν άριστη σωματική &  ψυχική υγεία και να ενημερώνουν τον αρχηγό για τυχόν αλλεργίες, ασθένειες. 

Κανόνες Συμμετοχής στις δράσεις: 

-Σκοπός της εκδρομής οι δραστηριότητες στην Ελληνική φύση, πεζοπορία, αναψυχή, ωραίες  στιγμές με την παρέα μας, δυνατές φιλίες, ακολουθώντας τους κανόνες συμμετοχής για ασφαλή και  ευχάριστη εμπειρία. 

-Κάθε συμμετέχων στις δραστηριότητες της Ομάδας αποδέχεται ανεπιφύλακτα ότι φέρει όλη την  ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος που οφείλεται σε υπαιτιότητά του. Ν΄ αναφέρεται πιθανόν  τραυματισμός. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του αρχηγού - οδηγού βουνού και οι συμμετέχοντες  οφείλουν να τον υπακούν για την ομαλή ολοκλήρωση της εκδήλωσης μας. 

Όπως: 

Προβλεπόμενη ένδυση για πεζοπορία 

Τηρούμε το ρυθμό βαδίσματος. 

Οπτική επαφή με τον μπροστινό μας. 

Αναμονή για τον Υπαρχηγό που είναι τελευταίος στην ομάδα αν χαθεί κάποιος. Δεν προσπερνά κανείς τον αρχηγό ή μένει πίσω από το Υπαρχηγό. 

Τηρούμε τους χρόνους που ορίζει ο αρχηγός. 

-Με την συμμετοχή σας αποδέχεστε και τους κανόνες συμμετοχής. 

Καλή διάθεση..... και.....χαμόγελα απαραίτητα για την επιτυχία της εκδρομής. 

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

  • στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • στο τηλ.: 6974999545 - Σωτήρης Μανίκας
  • στο facebook: Δραπέτες της πόλης Χαλανδρίου

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.