Δευτέρα, 06 Μαϊος 2024 20:38

Τριήμερο πένθος στο Χαλάνδρι για τον θάνατο του Κώστα Παττακού

Σε βαθιά θλίψη βύθισε το Χαλάνδρι η είδηση του θανάτου του πρώην δημάρχου Χαλανδρίου Κώστα Παττακού, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην πόλη αλλά και την Αυτοδιοίκηση, με τη δράση και το έργο του επί τρεις θητείες στον δημαρχιακό θώκο.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Χαλανδρίου, ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πόλης εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του και στέκονται με σεβασμό και εκτίμηση στην προσωπικότητα και το έργο του.

Με απόφαση δημάρχου κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, από την Παρασκευή 26 Απριλίου και οι σημαίες στο δημαρχείο της πόλης και τα δημοτικά κτήρια κυματίζουν από το πρωί μεσίστιες.

Ο Κώστας Παττακός, επί τρεις συνεχείς θητείες δήμαρχος Χαλανδρίου, αγαπήθηκε όσο λίγοι αιρετοί από τους πολίτες και τους εργαζομένους στον Δήμο, ταύτισε το όνομά του με τη σύγχρονη εικόνα του Χαλανδρίου και κέρδισε τον σεβασμό φίλων και πολιτικών αντιπάλων για τη διορατικότητα και την καθαρότητα του χαρακτήρα του.

Το Χαλάνδρι θα τον αποχαιρετήσει τη Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου, στις 14:30, στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία. Η ταφή της σωρού του θα γίνει στο Κοιμητήριο Χαλανδρίου.

Την ημέρα της κηδείας του, οι υπηρεσίες του Δήμου, πλην των Παιδικών Σταθμών, θα κλείσουν στις 14:00, για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι/ες που το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εξώδιο ακολουθία.

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου για την απώλεια του πρ. δημάρχου Χαλανδρίου Κώστα Παττακού:

«Με μεγάλη μας λύπη, μάθαμε σήμερα για το χαμό του ανθρώπου Κώστα Παττακού και Δημάρχου Χαλανδρίου, για τρείς θητείες, που σηματοδότησε την ιστορία της πόλης.

Οραματιστής, καινοτόμος, πρωτοποριακός ένας καθαρά αυτοδιοικητικός άνθρωπος πολύ μπροστά από την εποχή του.

Δίπλα του γαλουχήθηκαν και εμπνεύστηκαν από τις ιδέες του, τον τρόπο σκέψης του και αντίληψης των πραγμάτων, επόμενες γενιές αυτοδιοικητικών.

Το γεγονός ότι το Χαλάνδρι παραμένει προάστιο με πολύ πράσινο, οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό σε ενέργειες και παρεμβάσεις του. Χαμηλός συντελεστής δόμησης, στη Κηφισίας, πάρκα, παιδικές χαρές, πεζοδρομήσεις, αθλητικοί χώροι κ.α.

Πρωτοπόρος και στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ως ο πρώτος Δήμος που δημιούργησε το Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών, που ήταν ο προπομπός για τα Κ.Ε.Π. αργότερα. Την παρεούλα για τη φύλαξη των παιδιών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής, τη δημοτική συγκοινωνία, τη δημοτική αστυνομία (πριν γίνει σύσταση με νόμο) και πολλά άλλα. Το Δημαρχείο που σήμερα χτίζεται, ήταν δικό του όραμα. Επί των ημερών του έγινε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και η μελέτη, 20 και πλέον έτη πίσω.

Ένας εργοδότης, που έβγαινε με όλους τους τρόπους μπροστά για τους εργαζόμενους. Υποστηρικτικός, με κατανόηση, με κοινωνική ευαισθησία, με αναγνώριση και επιβράβευση των κόπων των υπαλλήλων του. Μας αντιμετώπιζε ως συνεργάτες του για την υλοποίηση των έργων του, και πολλές φορές με πατρικό χαρακτήρα και ρόλο. Μέχρι το τέλος του ρωτούσε για τους εργαζόμενους. Πολλά από τα στελέχη, που υπηρετούν σήμερα στο Δήμο, είναι «παιδιά» του. Μάθαμε από εκείνον, εκπαιδευτήκαμε, και υπήρξε για πολλούς ο πυγμαλίων.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Καλό ταξίδι Δήμαρχε.

Για το Δ.Σ.

H πρόεδρος Ελένη Κούκα
Ο γραμματέας Ιωάννης Φωτόπουλος»

 

Συλλυπητήριο μήνυμα ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του Κώστα Παττακού:

«Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον Κώστα Παττακό, μια εμβληματική μορφή στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, έναν άοκνο και άξιο πολιτικό συνοδοιπόρο της Δημοκρατικής Παράταξης και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Παττακός υπηρέτησε με όραμα και αφοσίωση τους συμπολίτες του διατελώντας επί 12 συνεχή χρόνια δήμαρχος Χαλανδρίου. Αναβάθμισε την καθημερινότητα των δημοτών του και έδωσε έμφαση σε έργα πνοής και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ με δυναμισμό, ήθος και ανιδιοτέλεια.

Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του».

 

Η δημοτική παράταξη “Χαλάνδρι στο Φως” αποχαιρετά τον Κώστα Παττακό:

«ΑΝΤΙΟ ΚΩΣΤΑ ΠΑΤΤΑΚΕ!

Πέθανε, μετά από σκληρή πάλη με την επάρατο, ο επί τρεις θητείες και δώδεκα χρόνια (1990-2002) Δήμαρχος Χαλανδρίου, Κώστας Παττακός.

Ο Κώστας Παττακός άφησε πίσω του θετικό αποτύπωμα, ενήργησε δραστικά για τις αλλαγές που οδήγησαν τον δήμο στο σύγχρονο πρόσωπο του και θα παραμείνει στη συλλογική μνήμη ως σημαντικός πολιτικός του χώρου της αυτοδιοίκησης.

Με εμένα, προσωπικά, είχε δημιουργήσει μία καθοδηγητική και φιλικά συμβουλευτική σχέση αφού είμαι και ο πλέον πρόσφατος αυτοδιοικητικός λειτουργός στην πόλη μας.

Τον ευχαριστώ για τις πολύτιμες συμβουλές του και μαζί με όλα τα στελέχη της παράταξης μας «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» τον αποχαιρετούμε και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους οικείους του.

Με εκτίμηση

Χάρης Ρώμας
Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Νεολαίας της Κ.Ε.Δ.Ε.
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χαλάνδρι στο Φως”»

 

Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου ΑΡΓΩ:  

«Βαθιά θλίψη για τον θάνατο του Κώστα Παττακού

Με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα το θάνατο του πρώην Δημάρχου Χαλανδρίου Κώστα Παττακού.

Επί τρεις συνεχείς θητείες Δήμαρχος, από το 1990-2002 και πάντα παρών, υπηρέτησε με κοινωνική και δημοκρατική ευαισθησία, με ήθος, συνέπεια και αγάπη τον Δήμο και τους κατοίκους του, κερδίζοντας τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων.

Άνθρωπος και Δήμαρχος που ένωνε, που σεβόταν και νοιαζόταν ειλικρινά για όλους τους δημότες, για όλους τους ανθρώπους. Στήριξε αμέριστα και πρωτοποριακά τον Πολιτισμό και όλους τους τοπικούς φορείς, αναδεικνύοντας νέες δημιουργικές δυνατότητες, επιτυγχάνοντας μια ξεχωριστή πνευματική και πολιτιστική άνθηση στην πόλη.

Πίστευε στη συνεργασία των δημιουργικών δυνάμεων και επιζητούσε τη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των παρατάξεων, φορέων και δημοτών στους θεσμούς της πόλης και του Δήμου.

Εμπιστευόταν τους νέους ανθρώπους, δεκτικός πάντα σε καινούριες ιδέες, ενθαρρυντικός και υποστηρικτικός, χωρίς πολιτικούς διαχωρισμούς, με κατανόηση και αναγνώριση σε όσους προσπαθούσαν για το γενικό καλό, αποτελεί για όλους μας μια πολύτιμη παρακαταθήκη στην ιστορία αυτού του Δήμου.

Το Χαλάνδρι οφείλει να τιμήσει τη μνήμη και την προσφορά του με τρόπο που διαχρονικά να συμβολίζει το έργο και το όραμα του.

Εκφράζουμε τα ολόθερμα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο»

 

Ανακοίνωση αποχαιρετισμού στον π. Δήμαρχο Κώστα Παττακό από τον Μάνο Κρανίδη:

«Αποχαιρετισμός στον Κώστα Παττακό.

Θερμά συλλυπητήρια, καλό κουράγιο στην οικογένεια και στους πολλούς φίλους του π. Δημάρχου Κώστα Παττακού. Τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και τιμή.

Η προσφορά του ιστορική, διαχρονική, άξια και σπουδαία για το Χαλάνδρι μας. Με αγάπη και σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Με χαρά πάντα θα θυμάμαι, και η οικογένεια μου, την φιλία και αλληλοεκτίμηση μας.

Αιώνια του η μνήμη, Καλό Παράδεισο, Καλό Ταξίδι...

Μάνος Κρανίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023”»

 

Ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Χαλανδρίου για την εκδημία του πρώην δημάρχου Χαλανδρίου Κώστα Παττακού:

«Ο Πρόεδρος Άγγελος Καλό-Καράγιαννης και τα μέλη της ΟΝΝΕΔ Χαλανδρίου εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια του πρώην δημάρχου Χαλανδρίου (1991-2002) Κώστα Παττακού. Ο εκλιπών αφήνει το ιδιαίτερο στίγμα του στην πόλη μας, μέσω της προσφοράς, των έργων του και της ευγενικής προσωπικότητάς του.

Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Εκ του Δ.Σ. της ΟΝΝΕΔ Χαλανδρίου»

 

Ανακοίνωση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου για τον θάνατο του Κώστα Παττακού:

«Αντίο στον Κώστα Παττακό.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου αποχαιρετά με θλίψη τον συμπολίτη μας και για τρείς θητείες (1991-2002) Δήμαρχο της πόλης μας Κώστα Παττακό.

Πολλά θα ακουστούν αυτές τις ημέρες για τα έργα και τις καινοτομίες της θητείας του. Για την απόκτηση χώρων, την δημιουργία πεζόδρομων και πρόσβασης στο κέντρο της πόλης, για το σκεπαστό της Αττικής Οδού (από τα ελάχιστα που υπάρχουν) και προστατεύει τους περίοικους από τον θόρυβο, to Νομισματοκοπείο, την ένταξη στο σχέδιο της Μεταμόρφωσης, το Θέατρο στην Ρεματιά κ.α.

Για εμάς το πιο σημαντικό παραμένει ότι άκουσε και στήριξε έμπρακτα μια ομάδα ονειροπόλων - τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου μας - αγνοώντας τις φωνές για "αξιοποίηση" του ρέματος. Προϊόν αυτής της συνεργασίας είναι το ΠΔ προστασίας της ρεματιάς (1995) που με επιμονή και σθένος προώθησε μέχρι την τελική υπογραφή του και το οποίο μέχρι σήμερα λειτουργεί σαν την μόνη ασπίδα προστασίας.

Υπήρξε ένας πραγματικός φίλος. Θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Το ΔΣ του Συλλόγου»

 

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον αδόκητο θάνατο του Κώστα Παττακού:

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Κώστα Παττακού, Δημάρχου Χαλανδρίου για τρεις θητείες (1991-2002).

Ενός Δημάρχου με ισχυρά θετικό αποτύπωμα στην πόλη μας. Το σημερινό Χαλάνδρι οφείλει πολλά στην έμπνευση και στην δράση του.

Ενός Δημάρχου που επιδίωξε πάντα την συνεργασία με πολιτικές δυνάμεις, φορείς της πόλης, δημότες. Μέλη του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν στενοί συνεργάτες του από την πρώτη του θητεία. Και φίλοι του.

Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Καλό ταξίδι, δεν θα ξεχάσουμε εσένα και την παρακαταθήκη σου.

Η ΣΕ της ΟΜ Χαλανδρίου»

 

Ανακοίνωση της Ένωσης Δημάρχων Αττικής:

«Έφυγε από την ζωή ο πρ. Δήμαρχος Χαλανδρίου Κώστας Παττακός

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης Δημάρχων Αττικής (ΕΝ.Δ.Α.), αποχαιρετούμε με βαθύτατη θλίψη και οδύνη τον αγαπημένο συνάδελφο και μέλος της Ένωσής μας άξιο Δήμαρχο του Δήμου Χαλανδρίου Κώστα Παττακό που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
Άπαντες εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Με αγάπη, εκτίμηση, σεβασμό και παραδοχή στεκόμαστε στην προσωπικότητα και το έργο του επί 3 συνεχής επιτυχημένες θητείες στο δήμο που υπηρέτησε.
Ο Κώστας Παττακός με αξιοσύνη, καλοσύνη, ευπρέπεια, εντιμότητα και αποδοτικότητα προσέφερε τις πλέον σημαντικές υπηρεσίες του στο Δήμο Χαλανδρίου και στους συνδημότες του.
Αγαπήθηκε σταθερά και αληθινά από τους πολίτες και τους συνεργάτες του, όλων των υπηρεσιών του Δήμου και κέρδισε τον σεβασμό φίλων, πολιτών όλων των παρατάξεων καθώς και των πολιτικών αντιπάλων του.
Η μέγιστη προσφορά του δεν θα λησμονηθεί ποτέ. Ασφαλώς θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα για όσους και όσες ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με τον, υπέρτατης αξίας, θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κώστα, Αγαπητέ μας Συνάδελφε,
Καλό ταξίδι για την παραδεισένια γη. Πάντα θα είσαι στο νου στην καρδιά και την ψυχή μας. Αιωνία να είναι η μνήμη σου».

 

Ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ):

«ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΤΤΑΚΟΣ

Την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 έφυγε από τη ζωή ο συνάδελφος Κώστας Παττακός, σε ηλικία 73 ετών.

Ο Κώστας Παττακός γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1951. Αφού ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές φοίτησε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά. Τη δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε στην εφημ. «Απογευματινή» το 1978, ως συντάκτης ύλης. Εργάστηκε επίσης στις εφημερίδες «Έθνος», «24 ώρες», «Εξόρμηση» και «Κέρδος» έως το 1991, οπότε και εκλέχτηκε Δήμαρχος Χαλανδρίου. Επανεξελέγη στο Χαλάνδρι για άλλες δυο θητείες έως το 2003, οπότε επέστρεψε στη δημοσιογραφία εργαζόμενος στην εφημ. «Νίκη».

Ο Κώστας Παττακός υπήρξε ένας έντιμος, ευγενής και συνεπής συνάδελφος, ο οποίος εργάστηκε τίμια και ευσυνείδητα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως αποχαιρετά τον Κώστα Παττακό και συλλυπείται τους οικείους του, τους φίλους και τα δύο του παιδιά.

Η εξόδιος ακολουθία για τον Κώστα Παττακό θα ψαλεί σήμερα στις 14:30 στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Χαλάνδρι.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ»

 

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης “Αγαπάμε το Χαλάνδρι” στη μνήμη του πρ. Δημάρχου Κώστα Παττακού:

«“Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να’ναι μακρύς ο δρόμος γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις”. Αυτός ήταν ο αγαπημένος στίχος του ανθρώπου που αποχαιρετάμε όλοι μας σήμερα. Ο Κώστας Παττακός, ο Δήμαρχος, ο άνθρωπος, ο οραματιστής δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Αγαπούσε το Χαλάνδρι όσο τίποτα παρότι ήταν γέννημα θρέμμα της Κρητικής γης.

Μεθοδικός, εργατικός, ψύχραιμος με αρχές και σχέδιο για την πόλη μας, την οποία υπηρέτησε πιστά επί τρεις θητείες, τιμώντας πάντα την ψήφο του Χαλανδραίου πολίτη. Άκουγε καλά και ξεχνούσε γρήγορα. Ήλπιζε πάντα σε ένα καλύτερο αύριο στηριζόμενος στη νεολαία αλλά φοβούμενος πάντα την κριτική του γιού του, όπως ο ίδιος έλεγε.

Δεν συγχωρούσε τα δικά του λάθη όντας πάντα αυστηρός κριτής του εαυτού του και παραδεχόταν ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας δύσκολος τόπος άσκησης πολιτικής και δεν είναι κοινωνία αγγέλων. Πίστευε, όμως, στην αλλαγή μέσα από την αφύπνιση των συνειδήσεων των συμπολιτών του.

Πολιτικός με θάρρος και τόλμη, οραματιζόταν μια πόλη ανθρώπινη, λειτουργική με κοινωνική συνοχή και δημιουργική συμμετοχή των κατοίκων της.

Υποστηρικτής της αειφόρου ανάπτυξης που πίστευε στην αρμονική σχέση φυσικού και τεχνικού περιβάλλοντος. Υποστηρικτής μιας ζωής σε ανθρώπινη κλίμακα συνεπικουρούμενης, όμως, με τα μέσα που παρείχε ο καινούριος θαυμαστός κόσμος της τεχνολογίας.

Ο Κώστας δεν θα μας χαμογελάσει ξανά, δεν θα φωτίσει με την παρουσία του τις συντροφιές μας στις αγαπημένες του γειτονιές της πόλης μας.

Δήμαρχος όλων των Χαλανδραίων, πατριάρχης μιας νέας γενιάς Δημοτικών Συμβούλων.

Αγαπημένε Κώστα Παττακέ, αγαπημένε Δήμαρχε, η πόλη σε αποχαιρετάει και μαζί με αυτή προσωπικά εγώ και η Δημοτική μας Παράταξη “Αγαπάμε το Χαλάνδρι”.

Παρά τις όποιες πολιτικές αντιπαραθέσεις μας, διδαχθήκαμε κοντά σου το ήθος και τη συνεργατικότητα.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει.

Εμείς πάντα θα σε θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό».

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.