Παρουσίαση της έκδοσης “Το αίνιγμα του δάσους - Τάσος Βρεττός” στο κτίριο Νόμπελ
Σε συνέχεια της διοργάνωσης «Το αίνιγμα του δάσους. Τάσος Βρεττός» στο κτίριο «Νόμπελ» του Δήμου Χαλανδρίου (4 Νοεμβρίου 2022-15 Ιανουαρίου 2023, έκθεση και δημόσιες δράσεις) παρουσιάζεται η έκδοση με τον ίδιο τίτλο και στον ίδιο χώρο, την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, στις 8:00 το βράδυ.
Η έκθεση περιέλαβε φωτογραφικό υλικό του Τάσου Βρεττού, το οποίο εστίασε στις καμένες το 2021 δασικές εκτάσεις της Αττικής σε συνύπαρξη με εικόνες του ζωντανού δάσους εκεί αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας.
Με έναν συνδυασμό φωτογραφικών και οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων που σχεδιάστηκαν σε διάλογο με το ίδιο το ημιτελές κτίριο, αλλά και με ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα διαθεματικών συμμετοχών και επιτελεστικών παρουσιάσεων, προτάθηκε ένας άλλος τρόπος σκέψης γύρω από την πολύτροπη ύπαρξη των δασών, τη λειτουργία της αναπαράστασής τους, τις γνώσεις που αναδύονται ή καταστρέφονται ως κομμάτι των δασικών κόσμων.
Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει το υλικό της έκθεσης αλλά και τη συνοπτική αποτύπωση όλων των παρουσιάσεων του δημόσιου προγράμματος οι οποίες, εκκινώντας από τις φωτογραφίες του Βρεττού, αναφέρονται σε πολλά διαφορετικά πεδία και αιτήματα. Δεν αποτελεί έτσι ένα φωτογραφικό βιβλίο ή θεματικό αρχείο αλλά διασώζει περισσότερο μια εμπειρία αισθητικής κοινωνικότητας η οποία συμπεριλαμβάνει και τα δάση. Προτείνει τον συντονισμό μας με το είδος της συλβανικής σκέψης που εξασκούν οι ανθρωπολόγοι, καλλιτέχνες/ιδες, ποιητές/τριες, ακτιβιστές/στριες με τους οποίους/τις οποίες διαλέγεται η έκδοση όπως είχε κάνει και η έκθεση.
Όχι τι αλλά πώς και πού είναι το δάσος; Υφίσταται το Wood Wide Web και «η κρυφή ζωή των δέντρων»; Υποφέρουν οι άνθρωποι από «τυφλότητα» απέναντί τους όπως απέναντι στην κλιματική κρίση; Ποια δίκτυα ζωής απειλούνται με την καταστροφή των δασών στην Ελλάδα και ποια στον Αμαζόνιο; Ποιες είναι οι μορφές διεκδίκησης που συνδέονται με τα δάση και τα δίκτυα τοπικότητάς τους σήμερα; Τι είδους «αποκοινωνείν» (uncommoning) και «κόσμηση πολλών κόσμων» (worlding of many worlds)[1] προϋποθέτουν; Ένα βιβλίο ήταν κάποτε–είναι–θα γίνει δάσος;
Στην έκδοση περιλαμβάνονται εισηγήσεις που συνεισέφεραν οι:
Νάντια Αργυροπούλου, Χρήστος Βρεττός, Σέργιος Γκάκας, Αλέξανδρος Γκουσιάρης, Αδριανός Ευθυμιάδης, Βαγγέλης Ευθυμίου, Μανόλης Κορρές, Ζήσης Κοτιώνης, Ίρις Λυκουριώτη, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Παντελής Μπουκάλας, Γιάννης Παλαβός, Μαλβίνα Παναγιωτίδη, Καλλιόπη Στάρα, Κατερίνα Σχινά, Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Ρήγας Τσιακίρης, Μάκης Φάρος, Δημήτρης Χαλαζωνίτης, Νίκος Χαραλαμπίδης, Ursula Biemann, Zuzana Blochová, Emile Maigyte, Studio Precarity (Βασιλική-Μαρία Πλαβού & Μάριος Σταμάτης).
Επίσης περιλαμβάνονται φωτογραφίες από την εγκατάσταση στον χώρο του κτιρίου «Νόμπελ» και από την ιδιαίτερη γαστριμαργική συμβολή της Vegan Academy (Δήμητρα Μαγκλάρα, Αντρέας Πιπέρης) με θέμα την τροφή και το δάσος.
Τη δίγλωσση έκδοση (ελληνικά, αγγλικά), η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου, επιμελήθηκαν η Νάντια Αργυροπούλου και ο Τάσος Βρεττός, τον σχεδιασμό της είχε η Ματένια Χατζηγεωργίου, την παραγωγή της οργάνωσε ο Γιάννης Αλεξανδρόπουλος (Ellastration) και τη φροντίδα των μεταφράσεων είχαν η Φωτεινή Πίπη και ο Δημήτρης Σαλταμπάσης.
Για την έκδοση θα μιλήσουν ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός και η επιμελήτριά της Νάντια Αργυροπούλου, καθώς και συμμετέχουσες/συμμετέχοντες σε αυτήν.
Η είσοδος στην παρουσίαση είναι ανοιχτή για το κοινό.
Κτίριο Νόμπελ, Ήβης 30 & Τυμφρηστού, 152 34 Χαλάνδρι
M3, στάση Χαλάνδρι | ΟΑΣΑ, γραμμή 447, στάση Αρδηττού
[1] Βλ. Marisol de la Cadena, “Uncommoning Nature” στο e-flux journal, τ. 65, Μάιος 2015.