Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 05:31

Δύο συγγραφείς συζητούν για τα βιβλία τους στη Λέσχη Ανάγνωσης του Συλλόγου Χαλανδρίου ΑΡΓΩ

H Λέσχη Ανάγνωσης του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» προσκαλεί τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 και ώρα 19:30, σε συζήτηση για τα βιβλία «Κασκόλ από Κασμίρι» (εκδόσεις Κέδρος) της Ζέτα Κουντούρη και «Ασκήσεις Αντοχής στον Χρόνο» (εκδόσεις Κίχλη) της Μαρίας Στασινοπούλου.

Οι συγγραφείς θα συζητήσουν αμοιβαίως και με το κοινό για τα βιβλία τους και θα ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό.

Τη συζήτηση θα προλογίσει και θα συντονίσει η φιλόλογος Γεωργία Τεμπέλη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συλλόγου (Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή-Δημητρίου, στο κέντρο του Χαλανδρίου).

Δηλώστε τη συμμετοχή σας στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Μαρία Στασινοπούλου (1945) γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Διδασκαλείο Μέσης Εκπαιδεύσεως. Εργάστηκε ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ασχολείται με τη μελέτη και την κριτική της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Έχει εκδώσει τα βιβλία: Χρονολόγιο - Εργοβιογραφία Γιώργου Σεφέρη (Μεταίχμιο, 2000), Πίσω από τις γραμμές. Σελίδες κριτικής (University Studio Press, Θεσσαλονίκη, 2005), Κυρία, με θυμάστε; (Κίχλη, 2010) και Χαμηλή βλάστηση (Κίχλη, 2018). Σε συνεργασία με τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο: Ο βίος και το έργο του Κ. Π. Καβάφη (Μεταίχμιο, 2002, νέα συμπληρωμένη έκδοση, 2013) και Κ. Π. Καβάφης, Ποιήματα. Επιλογή (Μεταίχμιο, 2003).

Έχει επιμεληθεί την έκδοση του τρίτομου Κοινού λόγου της Έλλης Παπαδημητρίου (Ερμής, 2003) και του δεύτερου τόμου της Αλληλογραφίας Μαρώς-Γ. Σεφέρη (Ίκαρος, 2005). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και γράφει κριτική βιβλίου στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης Εντευκτήριο και στην αθηναϊκή Εφημερίδα των Συντακτών.

Η Ζέτα Κουντούρη γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε ως δικηγόρος. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου υπήρξε μέλος του Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού, δίδαξε από το 2007 έως το 2009 Δημιουργική Γραφή στο Εργαστήρι της Φοιτητικής Λέσχης. Διηγήματά της έχουν ανθολογηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ισπανία και Ιταλία) κι έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα βιβλία της:

Η Λεγάμενη, μυθιστόρημα, 2006
Όμορφη ζωή, διηγήματα, 2007
Ρωγμές στη σιωπή, μυθιστόρημα, 2010
Πίστωση χρόνου, μυθιστόρημα, 2013
Λίγο πριν βρέξει, διηγήματα, 2017
Κασκόλ από κασμίρι, μυθιστόρημα, 2022

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΒΙΒΛΙΩΝ

«Ασκήσεις Αντοχής στον Χρόνο»

Η Μαρία Στασινοπούλου, παρατηρώντας τη ζωή που περνά, εστιάζοντας στο οικείο και στο αλλότριο και συνδυάζοντας τη φαντασία με την πραγματικότητα, επιχειρεί να ξορκίσει την αδυσώπητη κοινή μοίρα. Για να το πετύχει αυτό επιστρατεύει πότε το χιούμορ, πότε την ειρωνεία και πότε τη διακωμώδηση, αφαιρώντας οτιδήποτε περιττό, χρησιμοποιώντας λόγο κοφτό και πυκνό.
«“Ηλικιωμένο ζευγάρι στη Θεσσαλονίκη κάηκε ζωντανό, όταν φωτιά από άγνωστη αιτία ξέσπασε στο πολυτελές διαμέρισμα που διέμεναν στο κέντρο της πόλης. Κινδύνευσαν και τα διπλανά διαμερίσματα”, έλεγε η πρωινή είδηση. Κανείς όμως δεν υποψιάστηκε ότι τα δύο γερόντια, ερωτευμένα έως θανάτου, αποχαιρέτησαν τη ζωή την ώρα που προσπαθούσαν να κάψουν τα ερωτικά γράμματα της νιότης τους, για να μην πέσουν σε χέρια βέβηλα».
«Μαζί και στη ζωή, μαζί και στον θάνατο», σ. 19

«Κασκόλ από Κασμίρι»

Τη βραδιά που ξέσπασε η καταιγίδα ο Τέρι έκλαιγε συνέχεια. Μ’ εκείνο το ανατριχιαστικό κλάμα που συνηθίζουν τα σκυλιά όταν διαισθάνονται πως κάτι κακό πρόκειται να συμβεί.
Ένας γάμος δύσκολος, με σαθρές βάσεις και επιμελώς κρυμμένα μυστικά.
Η Μιράντα, μητέρα δύο αγοριών στην εφηβεία, διατηρεί μια μακροχρόνια εξωσυζυγική σχέση. Ο άντρας της ο Ευγένιος, ένας ψυχρός άνθρωπος με βίαια ξεσπάσματα, γίνεται ολοένα και πιο απόμακρος.
Ένα ανώνυμο γράμμα έρχεται να ανατρέψει τα πάντα.
Τι παιχνίδια μπορεί να μας παίξει η μνήμη;
Είδε όντως η Μιράντα το ματωμένο κασκόλ του Ευγένιου εκείνο το χάραμα, πριν χάσει τις αισθήσεις της; Αν ναι, γιατί κανείς άλλος δεν το είδε, ούτε βρέθηκε ποτέ; Και αυτός, πάλι; Γιατί παραμένει άφαντος;
Με αφορμή σκοτεινές ιστορίες της καθημερινότητας, η συγγραφέας εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις και στα συναισθήματα: στον γάμο, στη φιλία, στον έρωτα και στην καθόλου αυτονόητη αγάπη ανάμεσα στα μέλη μιας οικογένειας.
Οι ρόλοι ένοχων και αθώων εναλλάσσονται, καθώς οι ήρωες, με βήμα μετέωρο, βαδίζουν προς την ωριμότητα.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.