Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 16:13

Σκέψεις της ζωγράφου Κατερίνας Παπασταυροπούλου με αφορμή την έκθεσή της στην Γκαλερί Χρυσόθεμις

Η ζωγράφος Κατερίνα Παπασταυροπούλου, με αφορμή την ατομική έκθεση ζωγραφικής της στην Γκαλερί Χρυσόθεμις στο Χαλάνδρι, μοιράζεται κάποιες σκέψεις της:

Η τέχνη, η οποιαδήποτε μορφή τέχνης, είναι ανάγκη, είναι ζωή, είναι μνήμη, είναι έκφραση και σίγουρα είναι λειτούργημα, καθώς σε αφυπνίζει και πιθανόν βοηθά να αφυπνίσεις και το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι. Οι τέχνες άλλωστε έχουν παίξει έναν από τους πιο σημαντικούς ρόλους στην ιστορία της ανθρωπότητας είτε αποτυπώνοντάς την τη στιγμή που συμβαίνει, είτε μακροπρόθεσμα καταγράφοντάς την.

Με ένα έργο τέχνης, είτε αυτό είναι ένας πίνακας, είτε ένα ποίημα, ένα ντοκιμαντέρ, ένα θεατρικό, ένα μουσικό κομμάτι και πολλά άλλα, μπορείς να κάνεις τη δική σου μικρή «επανάσταση».

Άλλωστε όπως έχει πει ο Edgar Degas, (μεγάλος Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης του 19ου αιώνα) «η τέχνη δεν είναι αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που κάνεις τους άλλους να δουν».

Η τέχνη σού δίνει πνοή, σε βοηθά να γνωρίσεις τον εαυτό σου, τα όριά σου, να κατανοήσεις αυτά που βλέπεις ή που συμβαίνουν γύρω σου, να «ξορκίσεις» τους φόβους σου, να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, την αντίθεσή σου, την αγάπη σου ή τον θυμό σου. Σε λυτρώνει.

Και εκεί έρχεται αυτή η μεγάλη και τόσο ενδιαφέρουσα αντίφαση της ανάγκης σου για απόλυτη μοναξιά την ώρα που δημιουργείς κάτι και της ανάγκης σου στο τέλος να μοιραστείς με όλους αυτό που δημιούργησες... Και όσο σημαντικό είναι το πρώτο, άλλο τόσο είναι και το δεύτερο. Αυτό νομίζω συμβαίνει σε όλες τις μορφές τέχνης. Θέτεις το ερώτημα και ξεκινά ο διάλογος...

Τη στιγμή μάλιστα που συμβαίνουν ακόμη τόσα τραγικά πράγματα στη ζωή μας, όπως είναι ο πόλεμος, η προσφυγιά, η κακοποίηση, ο ρατσισμός... Η οποιαδήποτε μορφή τέχνης είναι ένα σημαντικό μέσο για να εναντιωθείς σε όλα αυτά, να βοηθήσεις τον κόσμο να κατανοήσει, να συμμετάσχει, να θυμώσει ή και να γαληνέψει.

Σε εμένα τα πολλά διαφορετικά υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας, λειτουργούν ως μέσο αποτύπωσης της κατάστασης στην οποία βρίσκομαι κάθε φορά. Για παράδειγμα, τα μολύβια και ένα απλό χαρτί μου δίνουν τη δυνατότητα να καταγράψω ένα συμβάν τη στιγμή που συμβαίνει, να περιγράψω άμεσα μία στιγμή της καθημερινότητας, να «κρατήσω σημειώσεις» με το δικό μου τρόπο.

Μια όμορφη στιγμή, μια όμορφη εικόνα, ένα ωραίο συναίσθημα, μια ανάμνηση, τα εκφράζω με χρώματα ακουαρέλας, ενώ κάτι που έχει προκαλέσει το θυμό μου ή με έχει ενθουσιάσει, θέλω να το αποτυπώσω με διαφορετικό τρόπο, όπως είναι ο συνδυασμός ζωγραφικής και κολλάζ και τα έντονα χρώματα. Με τα λάδια πάλι που τα λατρεύω, μπορώ να εκφράσω τα πάντα!

Δυστυχώς όμως, σήμερα, μετά από τόση γνώση και εξέλιξη, τόση υποτιθέμενη ελευθερία, τόση τεχνολογία άρα και πολύ πιο εύκολη πρόσβαση σε όλα, η τέχνη και οι άνθρωποι που την εκφράζουν συνεχώς απαξιώνονται. Συγχρόνως αυτή ακριβώς η απαξίωση είναι που δυναμώνει πιο πολύ την Τέχνη και τους εκφραστές της, και της δίνει ίσως το νόημα που μπορεί να είχε χάσει προς στιγμήν, μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα του καταναλωτισμού και της υπερπληθώρας αγαθών.

Το είδαμε άλλωστε νομίζω πολύ καλά όλοι μας τα τελευταία χρόνια, από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης και με αποκορύφωμα την πανδημία και τον αναγκαστικό εγκλεισμό μας για 3 σχεδόν χρόνια με τα τραγικά επακόλουθά του, ότι η Τέχνη που έπαιξε τόσο σημαντικό ρόλο αυτά τα χρόνια και που τόσο απαξιώθηκε, εξακολουθεί να είναι στην πρώτη γραμμή για να ενημερώνει, για να διαμαρτύρεται, για να «πολεμά» αυτά τα επακόλουθα με ακόμη πιο δυνατό τρόπο.

Καλογρέζης 14, Πλατεία Χαλανδρίου (χάρτης)
τηλ. 210-6811418, 694-3952346
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
site: www.chryssothemis.com
facebook: Γκαλερί Χρυσόθεμις Χαλάνδρι
instagram: gallery_chryssothemis

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

  • Τρίτη: 11:00-14:00 & 17:30-20:00
  • Πέμπτη: 11:00-14:00 & 17:30-20:00
  • Παρασκευή: 11:00-14:00 & 17:30-21:00
  • Σάββατο: 11:00-14:30

Στην αίθουσα τέχνης τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας για τους φιλότεχνους.

Γκαλερί Χρυσόθεμις: Μια διαχρονική αίθουσα τέχνης στο Χαλάνδρι

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.