Έκθεση “Burn in”: Το αποτύπωμα του προσφυγικού Χαλανδρίου
Από το 2019 με κέντρο μια προσφυγική κατοικία στον Συνοικισμό Χαλανδρίου, εκπρόσωποι της σύγχρονης ελληνικής τέχνης συμμετέχουν σε μια σειρά από δράσεις με κυρίαρχο στοιχείο τη διερεύνηση και επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου.
Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι 29 καλλιτέχνες και θεωρητικοί που συμμετείχαν στη δράση του «+οικισμός» επιχείρησαν να ερμηνεύσουν, μέσα από in situ εγκαταστάσεις, performances, προβολές, κείμενα και ομιλίες, τα σιωπηλά αποτυπώματα του προσφυγικού συνοικισμού και της ιστορίας του.
Την έκθεση Burn in καθώς και τις παράλληλες δράσεις που πραγματοποιήθηκαν 2-5 Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου, παρακολούθησε πλήθος κόσμου ενώ αξιοσημείωτη ήταν η υποστήριξη και συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής.
Συμμετείχαν οι: Σπύρος Αγγελόπουλος, Έλενα Ακύλα, Εριφύλη Βενέρη, Παναγιώτης Βούλγαρης, Εύα Γιαννακοπούλου, Περσεφόνη Μύρτσου, Ρία Δάμα, Παναγιώτης Δαραμάρας, Αγγελική Δουβέρη, Γιώργος Θεοδώρου, Κωστούλα Μάκη, Διονύσης Ματαράγκας, Νίκος Παπαδημητρίου, Κώστας Τσώλης, Ήρα Παπαδοπούλου, Δημήτρης Παπουτσάκης, Νίκος Ποδιάς, Ηλίας Πούλος, Νίκος Σιδηρόπουλος, Ανδρέας Σιτορέγκο, Μάγδα Ταμμάμ, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης, Κωνσταντίνος Τσιούτας, Νάιρα Στεργίου, Τάσσος Τριανταφύλλου, Έφη Φουρίκη, Δημήτρης Χαλάτσης, Μυρτώ Χμιελέφσκι, Κώστας Χριστόπουλος, studio refugees.
Στην ανοιχτή συζήτηση με θέμα: “Ιστορικοποιώντας τη μνήμη στο θεωρητικό και ποιητικό πεδίο” συμμετείχαν οι: Κώστας Βούλγαρης, Αλέξιος Μάινας, Πέτρος Πολυμένης, και συντόνισε η Κωστούλα Μάκη.
Τέλος, οι δράσεις του Burn in ολοκληρώθηκαν στο σινεμά Αθηνά με την ανοιχτή προβολή της ταινίας: “Oι Νύφες του Μάλτεπε”.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Δαραμάρας - Ήρα Παπαδοπούλου