Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 09:56

Έναρξη του Φεστιβάλ Ρεματιάς με την Αμερικανική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Colorado Springs

Νέοι και νέες από το Κολοράντο σηκώνουν την αυλαία του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 “Νύχτες Αλληλεγγύης” με μια μοναδική συναυλία: μια σύμπραξη με την Underground Youth Orchestra και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Χαλανδρίου

Με μια μοναδική συναυλία έρχεται στη Ρεματιά η Αμερικανική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Colorado Springs (CSYSA), την Κυριακή 12 Ιουνίου, για να σημάνει την έναρξη Φεστιβάλ Ρεματιάς 2022 “Νύχτες Αλληλεγγύης”, σε σύμπραξη με την Underground Youth Orchestra με τη συνεργασία του American College of Greece.

Την ορχήστρα διευθύνει o Gary Nicholson, συνιδρυτής, μουσικός διευθυντής και μαέστρος της Αμερικάνικης Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Colorado Springs, ενώ το πρόγραμμα της βραδιάς, που περιλαμβάνει έργα των Stravinsky, Respighi και άλλων κλασσικών συνθετών, ανοίγει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου παρουσιάζοντας έργα αναγεννησιακής και μπαρόκ μουσικής, υπό τη διδασκαλία του Νίκου Χατζηελευθερίου, με τον διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της πόλης, Κώστα Ιωαννίδη, στο πόντιουμ.

Η ιστορία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Colorado Springs ξεκινάει το 1980, όταν μια μικρή ορχήστρα γυμνασίου διοργάνωσε μια συναυλία και με επικεφαλής της τον Gary Nicholson, εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες συμφωνικές ορχήστρες και ένα από τα κορυφαία προγράμματα ορχήστρας νέων της χώρας. Σήμερα, στο 42ο έτος λειτουργίας της, η CSYSA διαθέτει εννέα μεγάλα σύνολα, πολλά υψηλού επιπέδου μουσικά σύνολα δωματίου και έχει να επιδείξει εξέχον εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην εισαγωγική τάξη εγχόρδων Μότσαρτ.

Λίγα λόγια για τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της πόλης, που ανοίγει τη συναυλία της αμερικανικής ορχήστρας, έχει ξεκινήσει την πορεία της από τον Οκτώβριο του 2017 με τη συνεργασία του καταξιωμένου συμφωνικού συγκροτήματος παιδιών και νέων «The Underground Youth Orchestra Network».
Η ιδέα για τη δημιουργία δημοτικής συμφωνικής ορχήστρας νέων, υπερ-τοπικού χαρακτήρα, στο Χαλάνδρι ξεκίνησε από τη σχετική πρωτοβουλία πολιτών πριν από περίπου έξι χρόνια. Ωστόσο παρά το έντονο ενδιαφέρον που είχαν εκφράσει πολλοί/ες νέοι/ες μουσικοί τότε, η προσπάθεια δεν κατέστη εφικτό να προχωρήσει καθώς δεν ήταν από την αρχή εξασφαλισμένη η συνύπαρξη του συνόλου των μουσικών από όλες τις ομάδες των οργάνων που απαιτεί η συγκρότηση ενός συμφωνικού σχήματος, ούτε η ομοιογένεια στις δυνατότητες των νέων μουσικών. Η συνεργασία του Δήμου Χαλανδρίου με την Underground Youth Orchestra, η οποία συνέβαλλε με τη γνώση και την εμπειρία της σε εκπαιδευτικό και οικονομοτεχνικό επίπεδο μέχρι να γίνει εφικτή η αυτόνομη λειτουργία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση των παλαιότερων εμποδίων. Από το Σεπτέμβριο του 2019 η ορχήστρα λειτουργεί αυτόνομα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου.

Ελεύθερη είσοδος

Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές δομές της πόλης.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.