Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 13:51

Η Περιφέρεια Αττικής τίμησε τους Αρβανίτες για τη συμβολή τους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821

Η Περιφέρεια Αττικής την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021 τίμησε με μια ιδιαίτερη εκδήλωση τη συμβολή των Αρβανιτών της Αττικής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 εστιάζοντας στις περιπτώσεις των πόλεων Αμαρουσίου και Χαλανδρίου.

Ειδικότερα λίγο πριν τη λήξη της επίσημης χρονιάς των εορτασμών από τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, η Περιφέρεια Αττικής πραγματοποίησε ημερίδα στο Κέντρο Τέχνης Τύπου & Πολιτισμού Αμαρυσία με θέμα «Έλληνες, Ρωμιοί, Αρβανίτες: Οι χωρικοί της Αττικής στην Ελληνική Επανάσταση. Η περίπτωση του Αμαρουσίου και του Χαλανδρίου», φωτίζοντας ένα κομμάτι της ιστορίας το οποίο δεν έχει αναδειχθεί.

Στην αξία της επετειακής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης: «Η συμβολή των Αρβανιτών δεν έχει αποτιμηθεί μέχρι σήμερα με συστηματικό τρόπο. Έχουμε ηθικό και ιστορικό χρέος προς τους Μαρουσιώτες, τους Χαλανδριώτες και τις οικογένειες των Αρβανιτών να τιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά τους» σημείωσε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Στα απομνημονεύματά του ο Μακρυγιάννης εξυμνεί τους Μαρουσιώτες για την πάνδημη συμμετοχή τους στον Αγώνα που άρχισε στις 15 Οκτωβρίου του 1821 και την καθοριστική συμβολή τους για να σωθεί η Ακρόπολη από την πολιορκία του Κιουταχή».

«Στον Βόρειο Τομέα, έχουμε πραγματοποιήσει μια σειρά εξαιρετικών εκδηλώσεων για να τιμήσουμε τον Απελευθερωτικό Αγώνα. Είμαι χαρούμενη που στην ημερίδα αυτή, φωτίσαμε μια αθέατη πλευρά της ιστορίας και είχαμε την ευκαιρία να αντιληφθούμε τον τρόπο που έδρασαν ντόπιοι, Ρωμιοί και Αρβανίτες, αγωνιζόμενοι μαζί ως Έλληνες για την απελευθέρωση του Έθνους», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Βορείου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη.

Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμούς ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Συμεών Ρούσσος, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας και ο τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής Χ. Ρώμας.

Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο αρχαιολόγος-επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργος Πάλλης και ο ιστορικός Ευρωπαϊκών Πολιτισμών Παναγιώτης Στουραΐτης.

Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου Δ. Σμυρνής, οι αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου Ε. Λέκκα, Στ. Τσιπουράκης, Ρ. Χαλιώτη, ο περιφερειακός σύμβουλος Σπ. Ευσταθόπουλος, ο διοικητής του Νοσοκομείου «Παμμακάριστος» Θρ. Λαδόπουλος, ο προϊστάμενος επιθεωρητών Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Ι. Κατσαγκόλης, η γραμματέας του Περιφερειακού Τμήματος Παπάγου Χολαργού Ερυθρού Σταυρού Αικ. Τούτουζα.

Την εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε και διαδικτυακά από τα μέσα δικτύωσης της Περιφέρειας Αττικής και την ιστοσελίδα amarysia.gr, συντόνισε o δημοσιογράφος Γιάννης Μπεθάνης.

Τα συμπεράσματα, καθώς και οι ομιλίες της ημερίδας θα εκδοθούν σε σχετικό έντυπο, το οποίο θα διανεμηθεί στους Δήμους του Βορείου Τομέα.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.