Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 17:44

H Περιφέρεια Αττικής τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σήμερα, Σάββατο 27 Μαρτίου στις 18:00, μέσα από το κανάλι της στο Youtube, ένα ξεχωριστό διαδικτυακό αφιέρωμα, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη και υπό την επιμέλεια και οργάνωση της αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Μαίρης Βιδάλη.

Το αφιέρωμα θα ανοίξει με μια ψηφιακή περιήγηση στα αρχαία θέατρα της Αττικής, μέσα από βίντεο που παρουσιάζουν την αρχιτεκτονική και την ιστορία των μοναδικών αυτών μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αμέσως μετά, ακολουθεί διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Το σήμερα του θεάτρου μας», στην οποία συμμετέχουν η σκηνοθέτης Ιόλη Ανδρεάδη, ο κριτικός θεάτρου Γρηγόρης Ιωαννίδης, ο ποιητής και κριτικός θεάτρου Κωνσταντίνος Μπούρας και ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του ΣΕΗ Ζαχαρίας Ρόχας.

Τη συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, συντονίζει και συμμετέχει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου Λευτέρης Γιοβανίδης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Στα ιερά χώματα της Αττικής, γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια το πιο σημαντικό -ίσως- δείγμα του πανανθρώπινου πολιτισμού, το θέατρο. Οι υψηλές ιδέες που διατυπώθηκαν μέσα από το έργο των μεγάλων τραγικών μας, η διεισδυτική ματιά στην ανθρώπινη φύση και η διαχρονικότητα των μηνυμάτων τους, διαμόρφωσαν όχι μόνο την ιστορική εξέλιξη του θεάτρου, αλλά και της ίδιας της δυτικής διανόησης. Για την Αθηναϊκή Πολιτεία της κλασικής αρχαιότητας, η ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών στο θέατρο ήταν ένα θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, ένα μέσο δημοκρατικής πολιτικής αγωγής. Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίζει να στηρίζει τον χώρο του θεάτρου, που τόσο έχει πληγεί από την πανδημία, προσφέροντας ελεύθερη θέαση σε ποιοτικά θεατρικά έργα μέσω διαδικτύου για όλους τους πολίτες, μέχρι να μπορέσουμε όλοι να απολαύσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία μέσα στον φυσικό της χώρο».

Ως «την τέχνη που αγκαλιάζει και εμπεριέχει όλες τις άλλες» χαρακτήρισε το θέατρο η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Μαίρη Βιδάλη και πρόσθεσε: «Τη δύσκολη χρονιά που περάσαμε με τις βιντεοσκοπημένες παραστάσεις και τα live streaming, συνειδητοποιήσαμε πως καμιά τεχνολογική εξέλιξη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αύρα της ζωντανής παράστασης. Εμείς που υπηρετούμε το σανίδι, ελπίζουμε σύντομα να ξαναβρεθούμε στη σκηνή και να μας ενώσει με τους θεατές στην πλατεία το μαγικό νήμα του θεάτρου».

Δείτε το αφιέρωμα μέσα από το κανάλι της Περιφέρειας Αττικής στο Youtube


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.