Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 00:13

Ξεκίνησε το εργαστήριο του Αετοπούλειου “Το Δέντρο του Αντώνη” εμπνευσμένο από τον Α. Σαμαράκη

Η παρουσία της Ελένης Σαμαράκη, συζύγου του μεγάλου μας συγγραφέα, η οποία μοιράστηκε με τους συμμετέχοντες στιγμές από τη ζωή τους, έδωσε τον ιδιαίτερο τόνο στην έναρξη του Εργαστηρίου «Το Δέντρο του Αντώνη - Με έμπνευση από τον Αντώνη Σαμαράκη», που πραγματοποιεί το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου στο πλαίσιο του «Έτους Σαμαράκη».

Στην πρώτη συνάντηση στις 9 Δεκεμβρίου, μετά από τη σύντομη εισαγωγή στο έργο και στην προσωπικότητα του Αντώνη Σαμαράκη, οι συμμετέχοντες μίλησαν για τη σχέση του με το Χαλάνδρι, για το δέντρο του -που βρίσκεται στην οδό Μεταμορφώσεως- και για το εξαιρετικό έργο του γλύπτη Διονύση Γερολυμάτου, το οποίο δυστυχώς έχει κλαπεί.

Η ενδυματολόγος και σκηνογράφος Πολυτίμη Μαχαίρα και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος που υλοποιούν το Εργαστήριο συμφώνησαν με τα παιδιά που συμμετέχουν να επισκεφθούν το δέντρο, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, και με τη συνδρομή του Δήμου να βοηθήσουν στην ανάδειξη και τον καθαρισμό του χώρου. Εκεί βρίσκονται και όλοι οι τίτλοι των βιβλίων του Σαμαράκη σχεδιασμένοι με βότσαλα από τον γλύπτη Διονύση Γερολυμάτο.

Ενδιαφέρουσα κρίθηκε η ιδέα για δημιουργία γλυπτού που θα τοποθετηθεί στη θέση εκείνου που κλάπηκε, καθώς υπάρχει πρόπλασμα του έργου στα χέρια της κ. Σαμαράκη.

Για την επόμενη συνάντηση το κάθε παιδί θα γράψει και θα εικονογραφήσει το δικό του δέντρο.

Τα «τι» και τα «πως» του Εργαστηρίου

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά από 12 ετών και περιλαμβάνει:

  • Μαθήματα δημιουργικής γραφής, σκηνογραφίας, θεατρικού παιχνιδιού
  • Δημιουργία κειμένων
  • Δημιουργία συλλογής διηγημάτων
  • Δημιουργία θεατρικού έργου
  • Δημιουργία σκηνικών και κοστουμιών

Στόχος είναι και η παρουσίαση του θεατρικού έργου στο Θέατρο της Ρεματιάς, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Στα εργαστήρια θα αξιοποιηθούν η κινηματογραφική μεταφορά του «Λάθους» αλλά και εκπομπές με τηλεοπτικές εμφανίσεις του συγγραφέα, ενώ θα κληθούν -μέσω διαδικτύου- να μιλήσουν γι’ αυτόν άνθρωποι που τον γνώρισαν.

Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου σχεδιάζεται η εκτύπωση της συλλογής διηγημάτων που θα γράψουν/εικονογραφήσουν τα παιδιά.

Στον πυρήνα της ιδέας είναι το περίφημο Δέντρο του Σαμαράκη που βρίσκεται στο Χαλάνδρι.

Πηγή έμπνευσης τα βιβλία αλλά και η ίδια η ζωή του, το παράδειγμα που έδωσε καθώς αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ελευθερία και βρέθηκε πάντοτε κοντά στα παιδιά, ενώ υπήρξε παράλληλα από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες συγγραφείς.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.