Διήμερο εκδηλώσεων στο Χαλάνδρι αφιερωμένο σε πρωτοπόρες γυναίκες
Διήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο σε πρωτοπόρες γυναίκες πραγματοποιεί η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το αφιέρωμα Γυναίκες της Προσφοράς στην Παιδεία του Χαλανδρίου και η θεατρική παράσταση Εφημερίς των Κυριών, βασισμένη στην αληθινή ιστορία της φεμινίστριας Καλλιρόης Παρρέν, θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Νεότητας* του Δήμου Χαλανδρίου (Αντιγόνης & Δαναΐδων) το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 αντίστοιχα, στις 7:00 το απόγευμα. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Γυναίκες της Προσφοράς στην Παιδεία του Χαλανδρίου
Παρουσίαση - συζήτηση
Σάββατο 7 Μαρτίου - 7:00 μ.μ.
Πέντε γυναίκες που ζουν σήμερα στο Χαλάνδρι μιλούν για πέντε γυναίκες που έζησαν και έδρασαν στο Χαλάνδρι τον 20ο αιώνα, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της Παιδείας και του Πολιτισμού της πόλης. Οι σύγχρονες Χαλανδραίες παρουσιάζουν άγνωστες πτυχές της ζωής γυναικών που με το παιδαγωγικό έργο, την κοινωνική προσφορά και τις δωρεές τους «σφράγισαν» την τοπική ιστορία της εκπαίδευσης και όχι μόνο.
Τιμώμενες είναι οι:
- Καλλιόπη Μουστάκα - Αετοπούλου, η παιδαγωγός - ερευνήτρια που κληροδότησε το σπίτι της στον Δήμο Χαλανδρίου για «να στεγάσει εκδηλώσεις παιδείας και πολιτισμού για τους νέους», το σημερινό Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο.
- Σεβαστή Καλλισπέρη, παιδαγωγός που εισήγαγε πολλές καινοτομίες στην ελληνική παιδεία από τη θέση της επόπτριας δημοτικών σχολείων και δώρισε την περιουσία της για τη δημιουργία σχολείων.
- Ελισάβετ Μιχαηλίδου - Στεργιοπούλου, δωρήτρια της οικογενειακής της περιουσίας για τη δημιουργία σχολείων.
- Αικατερίνη Καλογήρου - Μάνας, διακεκριμένη καλλονή της εποχής με έντονη κοινωνική δράση και προσφορά, δωρήτρια του κτηρίου που στέγασε τον πρώτο παιδικό σταθμό της πόλης.
- Τζίνα Μπαχάουερ, η διεθνούς φήμης πιανίστρια που έζησε μεγάλο μέρος της ζωής της στο σπίτι της στο Χαλάνδρι, όπου άφησε και την τελευταία της πνοή. Στήριξε οικονομικά τη μουσική εκπαίδευση νέων της εποχής ενώ η οικία Μπαχάουερ παραχωρήθηκε πρόσφατα από το Ωδείο Αθηνών στον Δήμο Χαλανδρίου, ύστερα από ενέργειές του.
Ομιλήτριες της εκδήλωσης είναι:
- Ιωάννα Αθανασάτου, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Χαλανδρίου.
- Κική Γκότση, νομικός, επί σειρά ετών αντιδήμαρχος και δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου.
- Γιώτα Μαλτεζοπούλου, μέλος της οργάνωσης Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση.
- Σταυρούλα Χριστουλάκη, τέως μέλος του Συλλόγου Τούφας - Μεταμόρφωσης - Φραγκοκλησιάς.
- Ρία Θεοδώρου, μουσικοπαιδαγωγός, διευθύντρια της Μεικτής Πολυφωνικής Χορωδίας Τρίτης Ηλικίας του Δήμου Χαλανδρίου.
Συντονίστρια της συζήτησης είναι η κοινωνική επιστήμων, δημοσιογράφος και εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για θέματα Οικογένειας και Ισότητας Ευγενία Κατούφα.
Εφημερίς των Κυριών
Μουσικοθεατρική παράσταση
Κυριακή 8 Μαρτίου - 7:00 μ.μ.
Εμπνευσμένη από το θρυλικό έντυπο Εφημερίς των Κυριών, που εξέδωσε για πρώτη φορά στις 8 Μαρτίου του 1887 η Καλλιρρόη Παρρέν, με αποκλειστικά γυναικεία συντακτική ομάδα, η τραγουδοποιός Ευσταθία δημιουργεί μια «θεατρική παράσταση μετά μουσικής».
Η πρώτη εφημερίδα που δημιουργήθηκε από γυναίκες για γυναίκες με στόχο τη χειραφέτησή τους, σε μια εποχή που στερούνταν τη στοιχειώδη πρόσβαση σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, αποτελεί ιστορικό ορόσημο και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης για τη διεκδίκηση δικαιωμάτων. Η εφημερίδα που εκδιδόταν μέχρι το 1917, κατά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της σε εβδομαδιαία βάση, μετρά 1106 φύλλα ενώ οι αγώνες της ιδρύτριάς της, Καλλιρόης Παρρέν, άνοιξαν το δρόμο για την κατάκτηση θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων για τις γυναίκες, όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση και το δικαίωμα ψήφου.
Η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και μαζί επέτειος της έκδοσης της Εφημερίδος των Κυριών, μας υπενθυμίζει την ιστορική σημασία της διεκδίκησης των δικαιωμάτων των γυναικών και τη διαχρονική αναγκαιότητα του αγώνα για ίσες ευκαιρίες.
Η παράσταση - λίγα λόγια από τους συντελεστές
Στην παράσταση δεσπόζουν κείμενα της εφημερίδας γραμμένα από την πένα της εκδότριάς της, της πρώτης Ελληνίδας φεμινίστριας, της Καλλιρρόης Παρρέν, η οποία με την εφημερίδα της συνετέλεσε στην αφύπνιση του γυναικείου φύλου στην Ελλάδα.
Η ηθοποιός Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, ούσα μυημένη εδώ και χρόνια στη μαγεία της ανάγνωσης της Εφημερίδος, ταυτίζεται με την Καλλιρρόη Παρρέν και γίνεται σιγά σιγά η φωνή της που διασχίζει τους αιώνες για να έρθει στα δικά μας αυτιά.
Ο Χάρης Μπότσης στο πιάνο, εμπλέκεται μουσικά με την υπέροχη ελληνική γλώσσα της Εφημερίδος των Κυριών αντιπαραθέτοντας παλιές και σύγχρονες μελωδίες καθώς και τραγούδια διάσπαρτα μέσα στην παράσταση με συγκεκριμένη θεματική μέχρι να φτάσει στο «τώρα» με ένα φρέσκο τραγούδι που έγραψε η Ευσταθία για το φινάλε της παράστασης.
Τέλος, η Νίκη Μαυροειδή ενσαρκώνει μία αδικημένη γυναικεία μορφή, άγνωστη στους περισσότερους που με μεταφυσικό τρόπο θέλει να μας πει τη δική της αληθινή ιστορία από μιαν ανάγκη να δικαιωθεί η ίδια και μαζί μ αυτήν και όλες οι γυναίκες της γενιάς της που δεν είδαν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα.
Συντελεστές
- Έρευνα, σύνθεση κειμένων, πρωτότυπα κείμενα και μουσική: Ευσταθία
- Σκηνοθεσία: Ανδρομάχη Μαρκοπούλου
- Πιάνο: Χάρης Μπότσης
- Μουσική επιμέλεια: Ευσταθία, Χάρης Μπότσης
- Παίζουν: Ευσταθία, Ανδρομάχη Mαρκοπούλου, Χάρης Μπότσης, Νίκη Μαυροειδή
* Το Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου είναι προσβάσιμο σε όλες και όλους και στον χώρο λειτουργεί τουαλέτα αναπήρων.