Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 21:14


Ανακοίνωση του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ»: 

Είναι η Υγεία προτεραιότητα της Πολιτείας;

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας Χαλανδρίου

Η Υγεία είναι το σπουδαιότερο αγαθό για τον άνθρωπο. Η πανδημία του Covid-19 είναι μια υπενθύμιση της αξίας, της διαρκούς ανάγκης φροντίδας και προστασίας αυτού του αγαθού.

Στο νέο, ακόμη πιο ολέθριο, κύμα της πανδημίας αλλά και σε όλη τη διάρκεια της, αναδείχθηκε η αναντικατάστατη αξία του ΕΣΥ, των δημόσιων δομών Υγείας, η καθοριστική προσφορά τους στην Υγεία των πολιτών.

Εξαιρετικής βαρύτητας είναι ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας (πρώην ΙΚΑ) που βρίσκονται σε κάθε περιοχή και πρέπει να προσφέρουν την αμεσότερη ιατρική φροντίδα, εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών.

Δυστυχώς η λειτουργία των Κέντρων Υγείας εδώ και μήνες έχει υποβαθμισθεί.

Όχι μόνο ως προς τον κομβικό τους ρόλο στην αντιμετώπιση σε πρώτο στάδιο του Covid-19, αλλά ακόμη και στα στοιχειώδη.

Όπως συνεχώς διαπιστώνεται από συμπολίτες μας π.χ. στο Κέντρο Υγείας του Κάτω Χαλανδρίου που σηκώνει το κύριο βάρος εξυπηρέτησης δεκάδων χιλιάδων, υπάρχουν ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων (παθολόγοι, καρδιολόγοι κ.λπ.) που έχουμε όλοι μας ανάγκη.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα Κέντρα Υγείας των γύρω Δήμων, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους πολίτες που εξυπηρετούνταν από αυτά και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης των ιώσεων.

Αν επιλέγεται να μπαίνουν στην άκρη οι υπόλοιπες ιατρικές λειτουργίες για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες εμβολιασμού, αυτό υποτιμά και παραβλέπει ότι οι πολίτες όλων των ηλικιών εξακολουθούν στην καθημερινότητά τους να χρειάζονται γιατρούς, να αρρωσταίνουν, να έχουν ανάγκη φάρμακα, εξετάσεις, πρόληψη και σωστή ενημέρωση, να έχουν ανάγκη τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Υποτίθεται ότι μετά από τόσους μήνες πανδημίας θα είχε προβλεφθεί και προγραμματισθεί από το υπουργείο Υγείας μια διαδικασία που θα εξυπηρετούσε τον εμβολιασμό των πολιτών, χωρίς να ακυρώνονται όλες οι υπόλοιπες υγειονομικές λειτουργίες.

Είναι ΑΔΗΡΙΤΗ η αναγκαιότητα του εμβολιασμού, αλλά ταυτόχρονα και οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών (ασθένειες, συνταγογράφηση κ.λπ.) ΔΕΝ μπορούν να μπαίνουν σε αναστολή.

Θεωρούμε εξαιρετικά επείγουσα και σημαντική την εύρυθμη λειτουργία και επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας, όπως του Χαλανδρίου κ.λπ., για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών υγείας των πολιτών, παράλληλα με τη στήριξη του προγράμματος εμβολιασμών.

Η Πολιτεία οφείλει να καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις λειτουργίας τους με έμπρακτη στήριξη, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού-νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με τα Κέντρα Υγείας αποτελούν τη βάση στην υγειονομική πυραμίδα και το δημόσιο Σύστημα Υγείας και δεν νοείται για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα να καταργούνται, ή να περιορίζονται οι λειτουργίες τους, ιδιαίτερα στην εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.