Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024 03:18

6 παραλίες στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής

Βαθιές ή ρηχές παραλίες, ιδανικές για παρέες και οικογένειες πολύ κοντά στην πρωτεύουσα

Το νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής δεν είναι η μόνη γοητευτική ακτογραμμή της Αττικής. Εξίσου προικισμένη είναι και η ανατολική και βορειανατολική πλευρά της.

Αμμουδιές που συνδυάζουν τα ρηχά, ζεστά νερά με τις κατάλληλες υποδομές, χωρίς την πολυκοσμία και φασαρία των beach bar της Νότιας Αττικής. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι αν αναζητάτε διασκέδαση δίπλα στη θάλασσα, δεν θα τη βρείτε.

Στα βόρεια της Αττικής, όχι μακριά από τον πασίγνωστο Σχοινιά, υπάρχει και μια ιδιαίτερης εξωτικής ομορφιάς επιλογή για μπάνιο, τα Δικαστικά, που πήραν το όνομά τους από τον οικισμό των δικαστικών υπαλλήλων που βρίσκονται εκεί.

Αυτή, όπως και άλλες 5 επιλογές στη Βόρεια και Ανατολική Αττική παρουσιάζονται σε μια ενδεικτική λίστα που θα σας είναι χρήσιμη τα επόμενα Σαββατοκύριακα που αναμένονται πολύ ζεστά.

Τα εξωτικά Δικαστικά

Τα Δικαστικά απέχουν 55 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας και για να φθάσετε σε αυτά, θα χρειαστείτε περίπου 70 λεπτά οδήγησης. Είναι η πιο «άγρια» και δυσπρόσιτη παραλία του συγκεκριμένου αφιερώματος. Για να φθάσετε έως εκεί θα ακολουθήσετε έναν κατηφορικό δρόμο με γαϊδουράγκαθα και πέτρες, επομένως καλό θα είναι να φοράτε αθλητικά παπούτσια. Την επιλέγουν κυρίως νεανικές παρέες και ζευγάρια.

Πρέπει να πούμε ότι οι δυσκολίες που ίσως αντιμετωπίσετε για να φθάσετε έως τα Δικαστικά, αποζημιώνονται εξαιρετικά από τα δροσερά νερά και το vibe της ακτής. Εδώ, όντως ξεχνάτε ότι βρίσκεστε εντός Αττικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ δημοφιλές στους δύτες καθώς ο βυθός προσφέρει μεγάλη ορατότητα. Η καλύτερη ώρα για να επισκεφθείτε τα Δικαστικά είναι -κατά τη γνώμη μας- το απόγευμα μιας καλοκαιρινής μέρας. Ο ήλιος δεν είναι ανυπόφορος και θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα. Περισσότερες πληροφορίες για τα Δικαστικά και την ευρύτερη περιοχή τους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Μαρίκες, η παραλία της Ραφήνας με το παράξενο όνομα

Πολύ κοντά στην πόλη της Ραφήνας βρίσκεται αυτή η όμορφη αμμουδερή παραλία, γνωστή κυρίως στους κατοίκους της Ραφήνας. Την περιβάλλουν βράχια, τα οποία καθορίζουν τη σχέση της ακτής με τον άνεμο. Είναι προστατευμένη στους νοτιάδες και εκτεθειμένη στους βοριάδες. Το μάλλον περίεργο όνομα για παραλία το οφείλει στην Μαρίκα Χίλμπερτ, μία γυναίκα από την Αυστρία που ζούσε στη Ραφήνα από τη δεκαετία του 1920.

Σε αυτή άνηκε το σπίτι που υπάρχει ακόμα στην άκρη της παραλίας. Η είσοδος στο νερό έχει τις δυσκολίες της καθώς υπάρχουν πλάκες κατά μήκος της ακτής αλλά οι ντόπιοι ξέρουν τα σημεία που βολεύουν για να γίνει αυτό πιο εύκολα. Το πιο ωραίο σε αυτή τη γωνιά της Αττικής είναι η παρεΐστικη ρετρό ατμόσφαιρα της παραλίας. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το Ασκηταριό, ένας αρχαιολογικός χώρος μεταλλουργίας από την Προϊστορική Εποχή που χρονολογείται το 3.000 π.Χ.

Η ιδιόρρυθμη γοητεία της Χαμολιάς

Η Χαμολιά βρίσκεται περίπου 45 χιλιόμετρα και κάτι λιγότερο από μία ώρα οδήγησης μακριά από το κέντρο της Αθήνας αλλά όταν φθάσετε εκεί, ειδικά αν είναι καθημερινή, θα νιώθετε ότι έχετε απομακρυνθεί πολύ περισσότερο. Αφού φθάσετε στον οικισμό, θα δείτε την κεντρική παραλία και στα δεξιά σας έναν μικρό χωματόδρομο που καταλήγει στη Μικρή Χαμολιά.

Πρόκειται για έναν μικρό κολπίσκο, όπου η άμμος είναι ανάκατη με τα βότσαλα. Βασικό της πλεονέκτημα είναι ότι χάρη στη γεωγραφική της θέση είναι προστατευμένη από τα κύματα ακόμα και σε μέρες με αρκετό αέρα. Τα Σαββατοκύριακα και τη high season είναι αρκετά δύσκολο να βρείτε χώρο στη μικρή παραλία, αλλά αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει πολλούς που επιλέγουν τη Χαμολιά ακριβώς για να απλώσουν την πετσέτα τους στις πλάκες.

Τα νερά της Χαμολιάς είναι πεντακάθαρα ενώ το τοπίο της παραλίας με τους λόφους της Βραυρώνας να περικυκλώνουν τη θάλασσα κάνει τον λουόμενο να ξεχνάει ότι βρίσκεται εντός Αττικής. Το μπάνιο στη Χαμολιά μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βραυρώνας με το σπουδαίο μουσείο. Περισσότερα για αυτόν μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η διαχρονική Λούτσα

Είκοσι λεπτά μακριά από την ιδιαίτερη και σχετικά «εναλλακτική» Χαμολιά, βρίσκεται η παραλία της Αρτέμιδας, της Λούτσας, που ήδη από τη δεκαετία του 1980 ήταν ο ορισμός της «οικογενειακής» παραλίας. Σε αυτό συντελεί η μεγάλη μήκους ακτή -κυρίως, όμως, τα πολύ ρηχά νερά. Είναι όμως ιδανικά για να μπορούν να απολαύσουν παιδιά μικρής ηλικίας με ασφάλεια τη θάλασσα.

Σημαντικό να ειπωθεί ότι η παραλία της Λούτσας, παρά την πολυκοσμία της, είναι από τις καθαρότερες που θα βρείτε οπουδήποτε, καθώς λόγω του καθημερινού ρεύματος, τα νερά της ανανεώνονται συνεχώς.

Επειδή ο άνεμος συχνά εδώ έχει τον πρώτο λόγο, η παραλία της Λούτσας είναι συχνά γεμάτη κόσμο και τον χειμώνα. Συγκεντρώνει φίλους του surf, του wind surf και του kite surf. Εξυπακούεται ότι στην παραλία της Αρτέμιδας, υπάρχουν άφθονες επιλογές σε ποτό, φαγητό και καφέ.

Στον ρετρό Κάλαμο

Η παραλία Αγκώνα, στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων του Καλάμου, βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας και περίπου 55 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας, σε μία διαδρομή που περνάει από το Καπανδρίτι και καταλήγει σε έναν προορισμό με «ρετρό» παραθεριστικά χαρακτηριστικά. Στο τελευταίο κομμάτι της θα περάσετε από μία διαδρομή γεμάτη δέντρα. Στη συγκεκριμένη παραλία υπάρχει βότσαλο και μεγάλες πέτρες, υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά και δέντρα που προσφέρουν φυσική σκιά. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι πολύ μεγάλη σε μέγεθος και τα Σαββατοκύριακα της high season η πολυκοσμία μπορεί να είναι πρόβλημα.

Αν αναζητάτε ησυχία και δεν χρειάζεστε υποδομές, περίπου δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά βρίσκεται η μικρή παραλία Λιμνιώνας. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι προστατευμένη από τον αέρα χάρη στη γεωγραφική της θέση. Τη συγκεκριμένη παραλία αξίζει να την επιλέξετε αν σας αρέσει να βουτάτε με τη μάσκα στη θάλασσα.

Ο βυθός είναι υπέροχος με πολύχρωμες πέτρες και αρκετά ψάρια. Το μπάνιο στις παραλίες του Καλάμου μπορεί να συνδυαστεί με μια επίσκεψη στον ιδιαίτερα ενδιαφέροντα Αρχαιολογικό Χώρο του Αμφιαρείου για τον οποίον μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Η παραλία Μαραθώνα στη Νέα Μάκρη

Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ακτή που ξεκινά δίπλα από το λιμάνι της Νέας Μάκρης και εκτείνεται για αρκετά χιλιόμετρα. Το πολύ μεγάλο της μέγεθος σημαίνει ότι ακόμα και τα Σαββατοκύριακα της high season, πιθανότατα θα βρείτε κάποιο σημείο αν θέλετε να απλώσετε την πετσέτα σας και να στήσετε την ομπρέλα σας -φυσική σκιά δεν υπάρχει ιδιαίτερα. Φυσικά, υπάρχουν πολλά beach bar όπως και ταβέρνες και καφετέριες, αν θέλετε την άνεσή σας.

Τα νερά της είναι ρηχά και ιδιαιτέρως ζεστά, πράγμα που την κάνει δημοφιλή σε οικογένειες με μικρά παιδιά. Η σχετική εγγύτητά της από το κέντρο της Αθήνας και οι εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, την κάνουν δημοφιλή προορισμό για αποδράσεις-αστραπή όλο τον χρόνο. Τέλος, υπάρχουν υποδομές για να κάνετε ή να μάθετε να κάνετε θαλάσσια σπορ.

Πηγή: www.travel.gr

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.