Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2026 17:53

“Αγαπάμε το Χαλάνδρι”: «Δαπάνη 173.000€ για επικοινωνία – Ζητήματα ιεράρχησης προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αρχής»

Η δημοτική παράταξη «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» με επικεφαλής την Κρίστη Αγαπητού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, αναφορικά με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου να διαθέσει 173.200 ευρώ για επικοινωνιακή προβολή.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της παράταξης:

Την ώρα που οι δημότες του Χαλανδρίου πληρώνουν από τα πιο αυξημένα δημοτικά τέλη και βασικές υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν με ελλείψεις, η Δημοτική Αρχή επιλέγει να διαθέσει 173.200 ευρώ για επικοινωνιακή προβολή — χωρίς σχέδιο, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς λογοδοσία.

Η εισήγηση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν περιλαμβάνει ούτε σχέδιο, ούτε συγκεκριμένα παραδοτέα, ούτε αναλυτική κοστολόγηση, ούτε μετρήσιμους στόχους, ούτε απολογισμό προηγούμενων δράσεων, ούτε αξιολόγηση αποτελεσματικότητας.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το ποσό που παρουσιάζεται είναι κατά προσέγγιση, γεγονός που σημαίνει ότι η τελική δαπάνη μπορεί στην πράξη να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη.

Παράλληλα, ζητήσαμε να ενημερωθούμε για το ύψος των αντίστοιχων διαφημιστικών δαπανών και δράσεων προβολής της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, δεν δόθηκε σαφής και συγκεκριμένη απάντηση, γεγονός που εντείνει τα ερωτήματα για τη συνέχεια και τη συνολική διαχείριση των σχετικών πόρων.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ η Δημοτική Αρχή εισηγείται ένα τόσο σημαντικό θέμα, όταν τίθενται βασικά ερωτήματα για την ανάπτυξη και την τεκμηρίωσή του, δεν είναι σε θέση να δώσει σαφείς απαντήσεις. Αυτό δημιουργεί την εικόνα ότι δεν υπάρχει πλήρης γνώση των στοιχείων για τα θέματα που η ίδια εισηγείται.

Ακόμη πιο προβληματική είναι η στάση που εκφράστηκε με το ερώτημα προς την αντιπολίτευση: «τι ρωτάτε αφού στο τέλος δεν τα ψηφίζετε». Μια τέτοια προσέγγιση δεν συνάδει με τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο έλεγχος, η ερώτηση και η τεκμηρίωση αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της δημοκρατικής διαδικασίας.

Μπορεί η νομοθεσία να μην επιβάλλει ρητά την υποβολή, στο πλαίσιο της εισήγησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ενός πλήρως αναλυτικού σχεδίου επικοινωνίας με συγκεκριμένα παραδοτέα, μετρήσιμους στόχους, απολογισμό προηγούμενων δράσεων και αξιολόγηση αποτελεσματικότητας. Όμως, όταν πρόκειται για ένα τόσο υψηλό ποσό χρημάτων των δημοτών, αυτό δεν είναι απλώς μια τυπική υποχρέωση που μπορεί να παρακαμφθεί. Είναι το ελάχιστο δείγμα σοβαρότητας, διαφάνειας και σεβασμού προς τους δημότες.

Η απουσία αυτών των στοιχείων δεν είναι τεχνική λεπτομέρεια. Είναι πολιτική επιλογή που θέτει σοβαρά ζητήματα ιεράρχησης προτεραιοτήτων.

Ως παράταξη, λέμε ξεκάθαρα:

Ναι στην ενημέρωση των πολιτών.

Όχι στη σπατάλη χωρίς σχέδιο.

Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις:

  • Άμεση κατάρτιση ολοκληρωμένου και κοστολογημένου σχεδίου επικοινωνίας.
  • Δραστική μείωση δαπανών σε έντυπα και εξωτερικές παραγωγές.
  • Προτεραιότητα σε ψηφιακά μέσα χαμηλού κόστους.
  • Απόλυτη διαφάνεια στην κατανομή πόρων προς τα ΜΜΕ.
  • Δημόσιο απολογισμό αποτελεσμάτων προς τους πολίτες.

Γιατί οι πολίτες του Χαλανδρίου δεν ζητούν περισσότερη εικόνα. Ζητούν έναν Δήμο που λογοδοτεί, που ιεραρχεί σωστά και που σέβεται κάθε ευρώ που πληρώνουν.

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.