
Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Χαλανδρίου: Διάλεξη “Οινοποίηση και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά”
Στο πλαίσιο των διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Χαλανδρίου, θα διεξαχθεί μια πολύ σημαντική εκδήλωση με θέμα: «Τεχνικές οινοποίησης οίνων και πως αυτές επηρεάζουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αυτών», τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19:00, στο Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων & Αντιγόνης).
Η Ελλάδα ανέκαθεν καλλιέργησε την άμπελο και παρήγαγε κρασί, το οποίο γνώρισε περιόδους μεγάλης αίγλης και αναγνωσιμότητας αλλά και σκοτεινές εποχές πλήρους εγκατάλειψης και καταστροφής. Σήμερα με σεβασμό στην παράδοση και ακολουθώντας τα πρότυπα της σύγχρονης τεχνολογίας παράγονται κρασιά όλων των κατηγοριών που βρίσκουν ξανά, σιγά-σιγά τη θέση τους στο παγκόσμιο στερέωμα. Το κρασί είναι το σταφύλι, ο τόπος, ο αμπελοκαλλιεργητής, το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες αλλά και οι τεχνικές που θα ακολουθήσει ο οινοποιός για να επεξεργαστεί, να προστατέψει και να αναδείξει την πρώτη ύλη.
Τεχνικές που εκφράζονται στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών και τα διαφοροποιούν συνεισφέροντας στη μοναδικότητα τους. Φρέσκα, παλαιωμένα, γκρί, ροζέ, orange κρασιά, αλλά και sur lie, battonage, skin contact, κ.λπ. είναι λέξεις που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν ένα κρασί ή μια τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του και που υποχρεωτικά μας προετοιμάζει για το τι πρέπει να περιμένουμε, στη γεύση, το άρωμα, το χρώμα, την υφή στο στόμα, του κρασιού.
Ομιλήτρια θα είναι η κα Μαρία Τζίτζη, χημικός, οινολόγος, συγγραφέας, chevalier du Merite Agricole.
Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης επιμελείται ο κος Γεράσιμος Λυμπεράτος, καθηγητής στο ΕΜΠ και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου.
Η δοκιμή του κρασιού που θα πραγματοποιηθεί είναι μια ευγενική προσφορά της Armathos Winery.