Τετάρτη, 05 Φεβρουαρίου 2025 17:33

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Χαλανδρίου: Διάλεξη “Διατροφή και Υγεία”

Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 19:00, στο Κέντρο Νεότητας (Δαναΐδων & Αντιγόνης), στο πλαίσιο των διαλέξεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου Χαλανδρίου, θα διεξαχθεί η δεύτερη εκδήλωση για το 2025 με θέμα: «Διατροφή και Υγεία».

Πρώτη ομιλήτρια θα είναι η κα Νάση Σιαφάκα, ομότιμη καθηγήτρια Βιοχημείας, Τμήμα Χημείας, ΕΚΠΑ.

Διατροφή (nutrition) είναι απλά η σχέση της τροφής με τον οργανισμό. Σχέση «ζωής, καλής υγείας, νοσημάτων και ενίοτε... θανάτου». Πολλές οι επιστήμες που εμπλέκονται στο πολυπαραγοντικό αυτό θέμα. Βιοχημεία, Χημεία τροφίμων, φυσιολογία, ιατρική, κοινωνικές επιστήμες, οικονομία... και πρόσφατα μπαίνει στον χορό και η τεχνητή νοημοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει αναφορά στην πέψη και την απορρόφηση των τριών βασικών τάξεων θρεπτικών συστατικών της τροφής, (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια) στον μεταβολισμό τους καθώς και στον μεταβολισμό της ενέργειας που προέρχεται από τα συστατικά αυτά.

Μικρή αναφορά και στις άλλες τρεις τάξεις θρεπτικών συστατικών (βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, νερό). Και οι έξι τάξεις είναι απαραίτητες, στην κατάλληλη ποσότητα για κάθε άτομο, για την ανάπτυξη, την αντικατάσταση των αποικοδομούμενων συστατικών του οργανισμού και τη ρύθμιση των λειτουργιών του.

Σημαντικές ποιοτικές ή ποσοτικές παρεκκλίσεις ή παντελής έλλειψη συστατικών από τη δίαιτα (λόγω επιλογής ή λόγω ανάγκης) οδηγεί σε παθολογικές καταστάσεις περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές. Η επισκόπηση του θέματος δίνει απλά το έναυσμα για παραπέρα διερεύνηση και αντιμετώπιση προκλήσεων όπως οι πολλές προτάσεις «μοντέρνας δίαιτας» (fad diet), αλλά και οι επιπτώσεις της φτωχοποίησης.

Δεύτερος ομιλητής θα είναι ο κ. Γιάννης Τσάκνης, ομότιμος καθηγητής στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων. Πρώην κοσμήτορας Σχολής Επιστημών Τροφίμων & διευθυντής του Ερευνητικού Εργαστηρίου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου, καρδιοπαθειών και διαβήτη που οφείλονται στην κατανάλωση πολυεπεξεργασμένων τροφίμων, επομένως είναι μονόδρομος η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής που να περιλαμβάνει τρόφιμα που δρουν ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία.

Επίσης, οι διάφορες δίαιτες προκαλούν μακροπρόθεσμα προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί δεν περιλαμβάνουν όλες τις ομάδες τροφίμων. Επιπρόσθετα θα αναφερθούν συγκεκριμένα τρόφιμα που λόγω των ιδιοτήτων τους ωφελούν πολλαπλά την ανθρώπινη υγεία και χαρακτηρίζονται ως υπερτρόφιμα (super foods).

Τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης επιμελείται η κα Ελένη Μαυρομμάτη, πρώην συντονίστρια διευθύντρια, ιατρός ΕΣΥ.

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.