Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 14:13

“Αγαπάμε το Χαλάνδρι”: Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την κλιματική κρίση

Ένας καταξιωμένος επιστήμονας ο Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας βρέθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2024 στους φιλόξενους χώρους της οδού Σολωμού 10, προσκεκλημένος της δημοτικής παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι», προκειμένου να μιλήσει για τη διαχείριση κινδύνων σε περίοδο εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης:

Ο κύριος Καθηγητής τόνισε ότι τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ και τα βιώνουμε καθημερινά. Πολυεπίπεδα και ακραία έχουν πλέον καταστροφικές συνέπειες για όλους μας σε ανθρώπινο, κοινωνικό, περιβαλλοντολογικό και οικονομικό πεδίο. Δημιούργησαν έτσι μια νέα εποχή αιχμής της κλιματικής αλλαγής ζώντας πλέον την εποχή της κλιματικής κρίσης.

Χιλιάδες άνθρωποι χάνουν περιουσίες ή σοδειές και ολόκληρα οικοσυστήματα καταστρέφονται. Το αναφαίρετο δικαίωμά μας να ζούμε σε έναν υγιή και βιώσιμο πλανήτη καταπατάται. Πολίτες διεκδικούν επείγοντα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτή η καταστροφική λαίλαπα.

Ο κύριος Καθηγητής τόνισε στο σημείο αυτό ότι χρειαζόμαστε πλέον νέες στρατηγικές πέρα από τις παραδοσιακές. Με τη χάραξη νέων ιδεών, καινοτόμων πολιτικών όσο και καινούριων προσεγγίσεων τόσο σε επίπεδο κεντρικών κυβερνήσεων όσο και σε αυτοδιοικητικό.

Οι δήμοι σαν μεγάλοι οργανισμοί καλούνται πλέον να δουλέψουν σε επίπεδο πρόληψης, προετοιμασίας-ετοιμότητας και άμεσης απόκρισης με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών. Ξέχωρα από την χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής χρειάζεται και ένα τοπικό σχέδιο δράσης άμεσα υλοποιήσιμο και βασισμένο σε επιστημονικά δεδομένα ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητα.

Άλλωστε, λίγες μέρες μόνο μετά την ομιλία του Καθηγητή κου Λέκκα ήρθε η περίπτωση του Ντουμπάι να επιβεβαιώσει ότι ακόμη και πλούσιες και οργανωμένες πολιτείες κινδυνεύουν άμεσα από ακραία φαινόμενα της κλιματικής κρίσης.

Ο κύριος Καθηγητής επεσήμανε ότι χρειάζεται να δοθεί έμφαση σε μια ατομική, περιβαλλοντολογική κουλτούρα η οποία σε εθελοντική βάση θα συνδράμει την πολιτική προστασία των τοπικών φορέων των πληττόμενων περιοχών.

Την πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του κύριου Λέκκα, ακολούθησε πληθώρα ερωτήσεων από το κοινό που παρακολούθησε τη διάλεξη στις οποίες ο κύριος Καθηγητής έκανε ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρ. αντιπεριφερειάρχης και πρ. δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κος Γιαννακόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας και αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας κος Μαυρουδής, η πρόεδρος στο Παράρτημα «Εστία Χαλανδρίου» κα Ανδρέικου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Ρεματιά Χαλανδρίου» κα Σμαραγδή, η πρόεδρος του Συλλόγου «Καλλιστώ» και πρ. αντιπεριφερειάρχης κα Κορωναίου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Ανεξάρτητη Γυναικεία Παρέμβαση» κα Κουρή, ο γραμματέας του συλλόγου Επιστημόνων Χαλανδρίου «Ευριπίδης» κος Θεοδώρου, ο γραμματέας του Σκακιστικού Συλλόγου Χαλανδρίου κος Γεωργιάδης, μέλη του «Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού» Παραρτήματος Χαλανδρίου και μέλη των παραπάνω συλλόγων του Χαλανδρίου καθώς και πολλοί συνδημότες μας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τόσο εγώ όσο και η παράταξή μας «Αγαπάμε το Χαλάνδρι» έχει ήδη καταλήξει σε ένα πλάνο διαλέξεων γενικότερου ενδιαφέροντος προκειμένου να ενημερώνει αλλά και να πληροφορεί τους δημότες γύρω από θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά τους.

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.