Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 09:19

Ενημερωτική εκδήλωση “Η ενέργεια στα χέρια των πολιτών του Χαλανδρίου”

Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για τη δημιουργία της πρώτης ενεργειακής κοινότητας, διοργανώνει ο Δήμος Χαλανδρίου σε συνεργασία με την Οργάνωση Electra Energy και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ), την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, στις 18:45, στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Αντιγόνης & Δαναΐδων).

Ο Δήμος Χαλανδρίου αναλαμβάνει την εν λόγω πρωτοβουλία, εφαρμόζοντας τον νόμο 5037/2023, που δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συστήσουν ενεργειακές κοινότητες - δηλαδή αστικούς συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε πεδία σχετικά με την ενέργεια, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Ο νόμος επιτρέπει σε πολίτες να συν-δημιουργήσουν τοπικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως π.χ. τα φωτοβολταϊκά, για να παράγουν και να καταναλώνουν τη δική τους ενέργεια.

Τα οφέλη των ενεργειακών κοινοτήτων είναι πολύπλευρα:

  • Συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Τα έργα ενεργειακών κοινοτήτων συμβάλλουν 2-3 φορές περισσότερα χρήματα στην τοπική οικονομία σε σχέση με ιδιωτικά έργα ΑΠΕ.
  • Συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς οι πολίτες παράγουν τη δική τους ενέργεια τοπικά, αποκτώντας έτσι ανεξαρτησία από την ενεργειακή αγορά.
  • Καλλιεργούν τη συνεταιριστική και αμεσο-δημοκρατική δράση. Οι πολίτες συμμετέχουν και συν-αποφασίζουν για τα έργα της κοινότητας, συμβάλλοντας έτσι και στην περιβαλλοντική δράση. 

«Ήρθε η ώρα οι πολίτες του Χαλανδρίου να πάρουν την ενέργεια στα χέρια τους! Ελάτε στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση του εγχειρήματος για να μάθετε περισσότερα», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.