Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024 12:41

Θα “ντυθεί” το Χαλάνδρι στα λευκά;

Προ των πυλών βρίσκεται η πλέον αξιόλογη ψυχρή εισβολή που έχει επηρεάσει την ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο, από τις αρχές του Χειμώνα. Κύρια χαρακτηριστικά της εν λόγω μεταβολής του καιρού θα είναι οι χιονοπτώσεις σε ορεινές, ημιορεινές περιοχές και αρκετά χαμηλά υψόμετρα της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας και νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, οι βροχοπτώσεις στα πολύ πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα αυτών των περιοχών, οι θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο που θα επηρεάσουν και τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδας, η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και η εκδήλωση παγετού.

Η Αττική προβλέπεται να επηρεαστεί σημαντικά από την ψυχρή εισβολή, αρχής γενομένης από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (28/1) με βροχές στα πεδινά τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα οι οποίες θα επεκταθούν σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα (έως 400μ. περίπου) κυρίως στη βόρεια και δυτική Αττική. Από τη Δευτέρα (29/1) έως και την Τετάρτη (31/1) η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση και οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε χαμηλά υψόμετρα του νομού με, κατά διαστήματα έντονο χαρακτήρα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του τριημέρου, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε κατοικημένες περιοχές του νομού, συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας ενώ χιονόστρωση αναμένεται να παρατηρηθεί περίπου από τα 300μ. η οποία θα είναι αξιόλογη και ικανή να δημιουργήσει επιπλοκές κυρίως σε περιοχές άνω των 400μ. στη δυτική και βόρεια Αττική και άνω των 500μ. στα υπόλοιπα τμήματα του νομού. Στο μεγαλύτερο μέρος του λεκανοπεδίου, ωστόσο το χιονόνερο, σε γενικές γραμμές, θα επικρατήσει και σε περιοχές με υψόμετρο μικρότερο των 200μ. τα διαστήματα με καθαρή χιονόπτωση θα είναι περιορισμένα (ιδιαίτερα τη νύχτα της Δευτέρας (29/1) προς Τρίτη (30/1) είναι πιθανό να χιονίσει μέχρι πολύ χαμηλά!).

Χιόνι είναι πολύ πιθανό να πέσει για κάποια χρονικά διαστήματα και στο κέντρο της Αθήνας. Αξίζει να σημειωθεί πως σε περιοχές άνω των 500μ. η χιονόστρωση θα είναι πολύ μεγάλη και στα ορεινά τμήματα το ύψος χιονιού έως το μεσημέρι της Τετάρτης (31/1) ενδέχεται να φτάσει ακόμα και το 1m!

Το Χαλάνδρι θα "αισθανθεί" την ψυχρή εισβολή ήδη από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (28/1) με τη συννεφιά να πυκνώνει σημαντικά και να φέρνει παροδική βροχή στις γειτονιές της πόλης και τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση και να μην ξεπερνάει τους 10°C.

Η Δευτέρα και η Τρίτη θα εξελιχθούν με συνθήκες βαρυχειμωνιάς, μεγάλες περιόδους πυκνής συννεφιάς που θα φέρνει χιονόνερο και, κατά διαστήματα, χιόνι. Καθαρή χιονόπτωση είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί ιδιαίτερα από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (29/1) και κατά τη διάρκεια της Τρίτης (30/1) η οποία δεν αποκλείεται να έχει κατά διαστήματα έντονο χαρακτήρα!

Κατά τις κρίσιμες ώρες που η πιθανότητα χιονόπτωσης είναι αυξημένη η θερμοκρασία προβλέπεται να είναι "οριακή" (περίπου 2-3°C) και η υγρασία είναι αυξημένη, στοιχεία τα οποία δεν ευνοούν τη χιονόστρωση και τη διατήρηση του χιονιού. Κατά συνέχεια η πιθανότητα να διατηρηθεί το χιόνι στρωμένο σε δρόμους της πόλης για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μικρή και ακόμα μικρότερη η πιθανότητα να προκύψουν προβλήματα σε δρόμους της περιοχής. Είναι, ωστόσο πολύ πιθανό να "ασπρίσουν" για κάποιες ώρες τα δέντρα, οι σκεπές και τα αυτοκίνητα της πόλης (το πιο "ύποπτο" διάστημα είναι από τα ξημερώματα έως το μεσημέρι της Τρίτης (30/1)). Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών η θερμοκρασία στο Χαλάνδρι δεν θα ξεπεράσει τους 7°C και, κατά τη διάρκεια της νύχτας ή των εξάρσεων θα πέφτει στους 1-3°C.

Η βαρυχειμωνιά θα συνεχιστεί στο Χαλάνδρι και την Τετάρτη (31/1) με ανάλογο, σε γενικές γραμμές, σκηνικό ενώ, ήδη από το απόγευμα της Τρίτης οι άνεμοι θα ενισχυθούν περισσότερο και η αίσθηση ψύχους θα είναι εντονότερη (αισθητή θερμοκρασία κοντά στους 0°C).

Υποχώρηση της ψυχρής εισβολής με άνοιγμα του καιρού, εξασθένηση των ανέμων και άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπεται την Πέμπτη (1/2) και, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, οι πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου θα έχουν "ανοιξιάτικη" χροιά με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και τη θερμοκρασία να ξεπερνάει, στο προάστιο του Χαλανδρίου και τους 15°C.

Παρότι η επικείμενη ψυχρή εισβολή δεν προβλέπεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο Χαλάνδρι, το ερώτημα του τίτλου, αν δηλαδή το προάστιο θα "ντυθεί στα λευκά", έστω και για λίγο, θα κριθεί εν τέλει στις "λεπτομέρειες" της τελευταίας στιγμής!

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.