Μήνυμα της ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών
Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Χαλανδρίου, επισημαίνει την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μια σειρά από μέτρα, προκειμένου να ανακοπεί η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών βίας κατά των γυναικών. Στο μήνυμά της αναφέρει:
Τριάντα τρία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, κάθε μέρα, κατέγραψε η Ελληνική Αστυνομία στο πρώτο 10μηνο του 2023. Η βία εναντίον των γυναικών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα. Το 2020 καταγράφηκαν 4.264 καταγγελίες γυναικών, 7.375 το 2021, 10.131 το 2022 και 8.865 το πρώτο 10μηνο του 2023. Στο μεταξύ 9 γυναίκες το 2020, 23 το 2021 και τουλάχιστον 16 το 2022 είναι δολοφονημένες από το χέρι του συντρόφου τους ή μέλους της οικογένειάς τους.
Στη δραματική αυτή αύξηση των περιστατικών βίας συνετέλεσε και η πανδημία COVID-19, που αποκάλυψε ότι η πατριαρχία και η τοξική αρρενωπότητα κυριαρχούν ακόμα στην κοινωνία μας. Οι διακρίσεις και ο σεξισμός αποτελούν καθημερινότητα για τις γυναίκες στην κοινωνική και εργασιακή τους ζωή.
Παράλληλα όμως οι γυναίκες έχουν συνειδητοποιήσει ότι μπορούν και πρέπει να αποτινάξουν τη βία από τη ζωή τους. Καταγγέλλουν και αγωνίζονται για δικαίωση, αλλά πολλοί παραβάτες παραμένουν ατιμώρητοι, διότι η πολιτεία αδιαφορεί ή και ανέχεται.
Η βία κατά των γυναικών αναπαράγει τις σχέσεις εξουσίας και συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Ενώνουμε λοιπόν τη φωνή μας μαζί τους και απαιτούμε:
- Διάλογο των αρμόδιων δημόσιων φορέων με το φεμινιστικό κίνημα.
- Ολοκληρωμένη εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που αποσκοπεί στην πρόληψη, τη δίωξη και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
- Άμεση εφαρμογή των συστάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής GREVIO.
- Επανασύσταση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και επιστροφή της, όπως και του ΚΕΘΙ, στο Υπουργείο Εσωτερικών.
- Κατάργηση του νόμου για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, που θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των παιδιών και την ασφάλεια των γυναικών.
- Ένταξη στο ποινικό σύστημα του όρου Γυναικοκτονία, που περιγράφει το έγκλημα που γίνεται με την πατριαρχική αντίληψη της ανωτερότητας, της ιδιοκτησίας και της εξουσίας πάνω στη ζωή της γυναίκας.
- Μέτρα προστασίας και στήριξης όλων των γυναικών επιζωσών βίας και των παιδιών τους.
- Άμεση ανταπόκριση της Αστυνομίας στις εκκλήσεις για βοήθεια και αυτεπάγγελτη ανάληψη δράσης για την περαιτέρω νομική διαδικασία.
- Διασφάλιση και ενίσχυση του δικτύου των δομών στήριξης γυναικών και της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα τους.
- Λειτουργία των ιατροδικαστικών υπηρεσιών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
- Προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες, νομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές/τριες, και στελέχη των δημόσιων υπηρεσιών.
- Εφαρμογή της Σύμβασης 190 για την Εξάλειψη της Βίας και Παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον.
- Μηδενική ανοχή από άντρες και γυναίκες απέναντι σε όλες τις μορφές βίας. Κάνουμε έκκληση στους άντρες να αντιδράσουν στη βία, γιατί όταν κλείνουν τα μάτια στη βία, γίνονται συνένοχοι.
Η βία μας αφορά όλες και όλους
ΜΗ ΣΩΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΒΙΑ!
Αναζήτησε βοήθεια:
Γραμμή SOS – 15900 & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Χαλανδρίου – 210 6899916 & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.