Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 10:35

Χειμωνιάτικο το Σαββατοκύριακο στο Χαλάνδρι

Προ των πυλών βρίσκεται η πρώτη, αξιόλογη ψυχρή εισβολή στη χώρα μας η οποία θα ξεκινήσει από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (17/11) και θα κορυφωθεί τη νύχτα του Σαββάτου (18/11) προς την Κυριακή (19/11). Κύρια χαρακτηριστικά της εν λόγω ψυχρής εισβολής θα είναι η επικράτηση θυελλωδών βοριάδων με εντάσεις 7-8bf και, τοπικά 9bf και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας κατά 10°C, περίπου.

Ωστόσο, τα φαινόμενα που θα εκδηλωθούν θα είναι περιορισμένης διάρκειας και έντασης και οι πιο αξιόλογες βροχοπτώσεις θα εκδηλωθούν στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και της Θράκης. Χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους, για πρώτη φορά από την αρχή του Φθινοπώρου σε αρκετές ορεινές περιοχές της χώρας και, ενδεχομένως, τοπικά, σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας και ανατολικής Ελλάδας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι χιονοπτώσεις θα είναι σύντομες και δεν αναμένεται να προκαλέσουν προβλήματα. Οι πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν στο όρος Δίρφυς (κεντρική Εύβοια) και στις βουνοκορυφές της Κρήτης.

Στο Χαλάνδρι η μεταβολή του καιρού θα γίνει αισθητή από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την επικράτηση ισχυρού Βοριά και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Παράλληλα θα επικρατήσει αυξημένη συννεφιά με πιθανότητα βροχής μικρής διάρκειας. Μέσα στην ημέρα ο καιρός θα ανοίξει και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με ισχυρούς ανέμους και αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες (περίπου 16°C το μεσημέρι).

Το Σαββατόβραδο και η νύχτα που θα ακολουθήσει θα θυμίσει Χειμώνα με τη θερμοκρασία στις γειτονιές του Χαλανδρίου να πέφτει κάτω από 10°C και την αίσθηση να βρίσκεται κοντά στους 5°C λόγω των ισχυρών ανέμων. Αξίζει να σημειωθεί πως τη νύχτα προς τα ξημερώματα της Κυριακής είναι αρκετά πιθανό να σημειωθούν και οι πρώτες, ασθενείς χιονοπτώσεις στην Πάρνηθα!

Η Κυριακή, θα εξελιχθεί με αρκετή ηλιοφάνεια και διάσπαρτες νεφώσεις, ισχυρούς Βοριάδες και μέγιστη θερμοκρασία κοντά στους 12°C. Από τις βραδινές ώρες, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά και κύριο χαρακτηριστικό της νύχτας προς τη Δευτέρα θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες με την ελάχιστη θερμοκρασία να προσεγγίζει τους 5°C.

Η επόμενη εβδομάδα θα εξελιχθεί με ήπιες καιρικές συνθήκες και η θερμοκρασία, από τη Δευτέρα θα σημειώσει αισθητή άνοδο φτάνοντας, τα μεσημέρια, τους 20°C. Αξιόλογες βροχοπτώσεις δεν αναμένονται μέχρι τις 24/11 (και αν αναλογιστούμε πως και η ψυχρή εισβολή δεν θα φέρει αξιόλογες βροχές στην περιοχή, αυτό σημαίνει πως και η ανομβρία θα συνεχιστεί).

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αξιόλογη μεταβολή του καιρού είναι πιθανό να λάβει χώρα μετά τις 24/11 με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και την πτώση της θερμοκρασίας ενώ οι πρώτες ενδείξεις για το τελευταίο πενθήμερο του μήνα δείχνουν αυξημένη τάση να επικρατήσει πιο βροχερός και ψυχρός καιρός.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.