“Κόλαση” κάθε βράδυ για τους κατοίκους της οδού Kόδρου
Μία “κόλαση” ζουν τα βράδια του καλοκαιριού οι κάτοικοι της οδού Κόδρου στο Χαλάνδρι καθώς το γήπεδο που βρίσκεται στην περιοχή μαζεύει νεολαία που θέλει να εκτονώνεται και τις μεταμεσονύχτιες ώρες. Οι γύρω κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται τους θορύβους από μπουκάλια που σπάνε, τενεκεδάκια που πετάγονται ή που τα κλωτσάνε αλλά και βρισιές και φωνές.
Και σε όλο αυτό τον θόρυβο ακούγεται και η μπάλα του μπάσκετ στο έδαφος και στην μπασκέτα διότι ακόμη και στις 3 το πρωί, «η νεολαία αθλείται».
Και η κατάσταση δεν φτάνει μόνο εκεί. Όποιος διαμαρτυρηθεί δέχεται βρισιές, απειλές και νεράντζια στα παράθυρά του και στα μπαλκόνια του. Μια κατάσταση που επαναλαμβάνεται κάθε βράδυ.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των κατοίκων, η αστυνομία ισχυρίζεται ότι υπεύθυνος είναι ο δήμος που πρέπει να κλείνει το γηπεδάκι και η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι υπεύθυνη είναι η αστυνομία. Όμως στην πραγματικότητα υπεύθυνοι είναι και οι δύο.
Έχουμε από τη μία τις αστυνομικές διατάξεις:
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3/1996 Υπ΄αριθ. 1023/2/37-ια /1995 ΦΕΚ 15/Β/12-1-1996
Μέτρα για την τήρηση της κοινής ησυχίας.
Άρθρο 1
Ώρες μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας - Απαγορεύσεις.
1. Οι ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας καθορίζονται ως εξής:
α. Κατά τη θερινή περίοδο από 15.00’ έως 17.30’ και από 23.00’ έως 07.00’.
β. Κατά τη χειμερινή περίοδο από 15.30’ έως 17.30’ και από 22.00’ έως 07.30’.
3. Κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας απαγορεύονται:
γ. Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
Άρθρο 2.
Γενικές απαγορεύσεις και υποχρεώσεις.
1. Απαγορεύεται καθ’ όλες τις ώρες του 24ώρου:
α. Το ποδόσφαιρο και άλλα παιχνίδια στους δρόμους, στις πλατείες και γενικά στους κοινόχρηστους χώρους που προκαλούν θόρυβο.
Άρθρο 5. Κυρώσεις.
Οι παραβάτες της παρούσας διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 παρ. 6 του Ν. 1481/1984, εφ’ όσον από άλλη διάταξη δεν τιμωρούνται βαρύτερα.
Όμως έχουμε και τον νόμο 2725/1999 για τις αθλητικές εγκαταστάσεις:
Το εν λόγω γήπεδο εμπίπτει στην κατηγορία αα) Ομάδα Α1: Υπαίθριες εγκαταστάσεις χωρίς θεατές ή έως 500 θεατές, στις οποίες διεξάγονται μόνο προπονήσεις.
Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 26 ΝΟΜΟΣ 4908/2022 με ισχύ την 11/3/2022 και προστέθηκε με το άρθρο 9 Ν.3057/2002 ΦΕΚ Α 239 και τροποποιήθηκε με το Ν.3207/2003, ΦΕΚ Α 302, αντικαταστάθηκε πάλι με το άρθρο 22 του Ν.4049/2012 ΦΕΚ Α 35/23-02-2012 και με το Άρθρο 4 του ν.4479/2017.
β) Οι δήμοι όλης της χώρας εκδίδουν μέσα σε τρεις (3) μήνες από τη δημοσίευση του παρόντος απόφαση με την κατάταξη όλων των δημοτικών και κοινοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων εντός των διοικητικών τους ορίων.
Άρθρο 56Β
Άδεια λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων όπως προστέθηκε με το Άρθρο 5 του ν.4479/2017.
1. Για τη λειτουργία οποιουδήποτε αγωνιστικού χώρου ή χώρου άθλησης όλων των εθνικών, ολυμπιακών, περιφερειακών, δημοτικών, κοινοτικών ή σωματειακών γυμναστηρίων όλων των κέντρων άθλησης ή χώρων αθλοπαιδιών και εν γένει των αθλητικών εγκαταστάσεων, απαιτείται άδεια για τη συνδρομή των αναγκαίων προϋποθέσεων ασφαλείας για αθλούμενους και θεατές.
2. Η διαδικασία αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, ανάλογα με την κατηγορία της αθλητικής εγκατάστασης, είναι η εξής:
α) Για τις ομάδες αθλητικών εγκαταστάσεων Α1 και Α2: Μετά από αίτηση του ιδιοκτήτη της αθλητικής εγκατάστασης και κατάθεση υπεύθυνης δήλωσης μηχανικού ή βεβαίωσης της τεχνικής υπηρεσίας του οικείου Δήμου ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις αδειοδότησής της, χορηγείται η άδεια λειτουργίας με απόφαση Δημάρχου.
Άρθρο 56Γ
Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας
Σημ.: όπως προστέθηκε με το Άρθρο 6 του ν.4479/2017.
1. Στην έδρα κάθε Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου συνιστάται Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας με τοπική αρμοδιότητα στα όρια της αντίστοιχης Περιφέρειας ή Περιφερειακής Ενότητας ή Δήμου, η οποία συγκροτείται με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη και αποτελείται από:
α) έναν υπάλληλο της Περιφέρειας ή της Περιφερειακής Ενότητας ή του Δήμου κλάδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μηχανικών και, κατά προτίμηση, με ειδικότητα πολιτικού μηχανικού ή ηλεκτρολόγου ή μηχανολόγου, ως Πρόεδρο.
β) έναν ιατρό που υπηρετεί σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας ή υπάλληλο κλάδου ΠΕ ιατρών της οικείας Περιφέρειας, κατά προτίμηση με αθλητιατρική εμπειρία.
γ) Έναν εκπρόσωπο της Αστυνομικής Αρχής ή, κατά περίπτωση, του Λιμενικού Σώματος.
δ) Έναν εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Το εν λόγω γήπεδο δεν είναι πλήρως περιφραγμένο και αυτό αφορά σε ευθύνη του Δήμου.
Λεπτομέρειες για την τήρηση των κανόνων προβλέπονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΠΟΑ/ΓΔΥΑ/ΔΤΥ/ΤΠΑ ΑΕ/ 408113/21902/2725/603/2017 - ΦΕΚ 3568/Β/10-10-2017 (Κωδικοποιημένη)
Η προβλεπόμενη στο άρθρο 56Γ του ν. 2725/1999, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί, συμπληρωθεί και ισχύει, επιτροπή ελέγχου καταλληλότητας αγωνιστικών χώρων διενεργεί τακτικό έλεγχο των αθλητικών εγκαταστάσεων κατά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο κάθε έτους. Εξετάζει και καταγράφει την κατάσταση των αγωνιστικών χώρων και των χώρων άθλησης (τις διαστάσεις, είδος δαπέδου, εξοπλισμό κ.λπ.) και τα αθλήματα ή αγωνίσματα για τα οποία προορίζονται. Εξετάζει, αν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας των χώρων αυτών που απαιτούνται για την προπόνηση και την τέλεση αγώνων (περιθώρια αγωνιστικών χώρων, περιφράξεις, κατάσταση δαπέδου, επικινδυνότητα από προεξέχοντα δομικά στοιχεία ή άλλα εμπόδια κ.λπ.)
3. Στις ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, η καταλληλότητα της περίφραξης του αγωνιστικού χώρου εξαρτάται από το είδος των αθλημάτων που εξυπηρετούνται σε αυτόν. Η περίφραξη ελέγχεται από την επιτροπή ως προς τη φέρουσα ικανότητα της και την αποτροπή από την δυνατότητα αναρρίχησης. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις στις οποίες διεξάγονται αγώνες επαγγελματικής κατηγορίας, η περίφραξη αποτελείται από κιγκλιδώματα ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων και πενήντα εκατοστών (2,50), ενώ στα σημεία που εμφανίζουν αυξημένη επικινδυνότητα, ιδίως τα πέταλα, τουλάχιστον τριών μέτρων (3,00). Στις λοιπές εγκαταστάσεις όπου τελούνται αγώνες άλλων κατηγοριών η περίφραξη, όπου αυτή απαιτείται, αποτελείται από κιγκλιδώματα ύψους τουλάχιστον ενός μέτρου και ογδόντα εκατοστών (1,80). Τα κιγκλιδώματα μπορούν να κατασκευάζονται από ενισχυμένο μεταλλικό πλέγμα ή ειδικό άθραυστο Plexiglas, ή μπορούν να αντικαθίστανται από τάφρο, υψομετρική διαφορά ή άλλο κατασκευαστικό στοιχείο που να εμποδίζει την πρόσβαση των θεατών στον αγωνιστικό χώρο.