Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024 09:19

Η κακοκαιρία “Elias” αναμένεται να επηρεάσει και την περιοχή του Χαλανδρίου

Η φθινοπωρινή ισημερία το περασμένο Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου σήμανε και "επίσημα" την έναρξη του Φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο σύμφωνα με τον "αστρονομικό" ορισμό των εποχών, με το καιρικό σκηνικό ωστόσο να είναι καθαρά καλοκαιρινό, την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και τη θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές της Αττικής να "φλερτάρει" με τους 35°C ωθώντας πολύ κόσμο στις κοντινές παραλίες ή και ακόμα πιο μακριά. Αξίζει να σημειωθεί στο προάστιο του Χαλανδρίου, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σημειώθηκαν πολύ υψηλές για τα δεδομένα της εποχής θερμοκρασίες με τον μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών να καταγράφει μέγιστες τιμές το Σάββατο (23/9) 34,4°C και την Κυριακή (24/9) 33,4°C!

Η θερμή εισβολή αυτή αποτέλεσε, μάλλον το "κύκνειο άσμα" του Καλοκαιριού μιας και ο καιρός εναρμονίζεται σταδιακά με τα "πρότυπα" της εποχής καθώς οργανωμένη ατμοσφαιρική διαταραχή επηρεάζει ήδη τη χώρα μας προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές με τα φαινόμενα, μέχρι στιγμής, να επηρεάζουν κατά κύριο λόγο τμήματα της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της δυτικής Μακεδονίας, της ανατολικής και κεντρικής Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Ο "Elias", όπως έχει ονομαστεί, από την ΕΜΥ, το χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζει τη χώρα μας, αναμένεται να προκαλέσει έντονα φαινόμενα κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια, τη Φθιώτιδα, σε μικρότερο βαθμό, άλλα τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, ενώ παροδικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Το Χαλάνδρι, όπως και η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου των Αθηνών αναμένεται να επηρεαστούν από την εν λόγω ατμοσφαιρική διαταραχή, αρχής γενομένης σήμερα, με τις νεφώσεις κατά διαστήματα να πυκνώνουν και το ενδεχόμενο να προκαλέσουν παροδικές βροχές/καταιγίδες να είναι υπαρκτό. Η μεταβολή του καιρού στο προάστιό μας θα γίνει πιο αισθητή κατά τη διάρκεια της νύχτας και, κυρίως το διήμερο Τετάρτη (27/9) και Πέμπτη (28/9) ημέρες που θα κυλήσουν με μεγάλα διαστήματα πυκνής συννεφιάς η οποία θα προκαλέσει παροδικές εξάρσεις βροχών και καταιγίδων. Σε γενικές γραμμές τα φαινόμενα δεν προβλέπεται να έχουν μεγάλες εντάσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι, ωστόσο, πιθανό, να υπάρξουν χρονικά διαστήματα (κυρίως την Τετάρτη) με ραγδαία βροχόπτωση. Σε περίπτωση καταιγίδας, είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις και να παρατηρηθούν έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και ισχυροί ριπαίοι άνεμοι. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση με τις μέγιστες τιμές κοντά στους 25°C και τις ελάχιστες κοντά στους 20°C.

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο καθώς η διαταραχή θα εξασθενήσει σημαντικά, οι καιρικές συνθήκες στο Χαλάνδρι (και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας) θα ομαλοποιηθούν. Ωστόσο καθώς θα διατηρηθεί περιορισμένη αστάθεια στην ατμόσφαιρα οι εναλλαγές ηλιοφάνειας με συννεφιά θα συνεχιστούν και είναι πιθανό να εκδηλωθούν και πάλι τοπικοί όμβροι ή/και καταιγίδες περιορισμένης διάρκειας, κυρίως κατά τις απογευματινές ώρες (ιδιαίτερα την Παρασκευή). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο χωρίς όμως να επιστρέφει σε υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά την μετέπειτα εξέλιξη του καιρού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η "σκυτάλη" από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο θα δοθεί με ήπιο φθινοπωρινό σκηνικό, εναλλαγές ηλιοφάνειας και συννεφιάς και δροσερές συνθήκες με τη θερμοκρασία κοντά στις κλιματικές τιμές.

Καλό υπόλοιπο εβδομάδας και Καλό Φθινόπωρο και "επισήμως"!

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.