Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 11:26

Η εξέλιξη του χιονιά “Ελπίς” στο Χαλάνδρι

Το Χαλάνδρι υποδέχτηκε την ψυχρή εισβολή “Ελπίς” η οποία έκανε αισθητή την παρουσία της από τα ξημερώματα με την αισθητότατη πτώση της θερμοκρασίας, το χιονόνερο και τον βοριά ο οποίος έκανε την αίσθηση του ψύχους εντονότερη. Κατά τις πρωινές ώρες, οι πρώτες νιφάδες έκαναν την εμφάνισή τους στις γειτονιές της πόλης. Στα λευκά, έχουν "ντυθεί" τα γύρω ορεινά τμήματα ήδη από τις νυχτερινές ώρες.

Από το απόγευμα, με την αποχώρηση της πρώτης διαταραχής, ο καιρός άνοιξε και πλέον, στην πόλη μας, επικρατεί ξαστεριά. Η νύχτα θα είναι παγερή με τη θερμοκρασία να πέφτει στον -1°C, γεγονός που καθιστά εφικτή τη δημιουργία παγετού και σε δρόμους της περιοχής.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, η πρώτη έξαρση της “Ελπίδας” με πιο αξιόλογες χιονοπτώσεις, θα κάνει την εμφάνισή της κατά τις πρωινές ώρες της Κυριακής και, συγκεκριμένα από το ξημέρωμα μέχρι και το μεσημέρι (6 πμ - 12 μμ). Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος είναι αρκετά πιθανό να εκδηλωθούν χιονοπτώσεις, κατά βάσει ασθενούς έως μέτριας έντασης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαστήματα πυκνής χιονόπτωσης. Καθώς η έξαρση αυτή θα λάβει χώρα κατά τις πρωινές ώρες, έπειτα από μία παγερή και ξάστερη νύχτα που θα έχει καταστήσει τα εδάφη "παγωμένα", οι συνθήκες θα είναι αρκετά ευνοϊκές για χιονόστρωση. Ανάλογα με την ένταση και τη διάρκεια των φαινομένων (που δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια) είναι πιθανό η πόλη μας να "ντυθεί στα λευκά". Σε γενικές γραμμές, αυτή η "φάση" της ψυχρής εισβολής θα είναι σύντομη και μετά το μεσημέρι ο καιρός θα ανοίξει και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.

Από το μεσημέρι της Κυριακής (23/1) μέχρι το πρωί της Δευτέρας (24/1), ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και η πιθανότητα να χιονίσει είναι πολύ μικρή. Ωστόσο, η παγωνιά θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία στην πόλη θα πέσει στους -2°C.

Νέα, σημαντική μεταβολή του καιρού, αναμένεται να σημειωθεί κατά τις πρωινές ώρες της Δευτέρας η οποία θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της "σοβαρής φάσης" του χιονιά. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η φάση αυτή θα διαρκέσει μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (26/1) και θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά:

  • Τις πυκνές χιονοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια, οι οποίες, ενδέχεται να συνοδεύονται από ηλεκτρική δραστηριότητα (χιονοκαταιγίδες). Οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για ολική χιονόστρωση (και στους δρόμους) και είναι πολύ πιθανό να επιτευχθούν μεγάλα ύψη χιονιού και να δημιουργηθούν επιπλοκές στις συγκοινωνίες και τις δραστηριότητες της περιοχής μας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, το ύψος χιονιού, στην πόλη μας, μέχρι το βράδυ της Τρίτης (25/1), θα είναι της τάξης των 10 - 40 εκ. (η απόκλιση οφείλεται στο γεγονός ότι η χιονόστρωση εξαρτάται από πολλούς αστάθμητους παράγοντες και η αβεβαιότητα στην πρόγνωση είναι ιδιαίτερα υψηλή καθώς επίσης και στο ότι υπάρχει άνιση κατανομή της χιονόστρωσης ανάμεσα σε περιοχές με διαφορετικό υψόμετρο και ανάμεσα σε διαφορετικές επιφάνειες).
  • Τις εξαιρετικά χαμηλές, για τα δεδομένα της περιοχές μας θερμοκρασίες, οι οποίες κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών και τον εξάρσεων των φαινομένων θα πέφτουν κάτω από 0°C (έως -4°C) και κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν θα ξεπερνούν τους 4°C.
  • Τον παγετό ο οποίος ενδέχεται να είναι ισχυρός.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, υποχώρηση των φαινομένων προβλέπεται μετά το μεσημέρι της Τρίτης (25/1), είναι, όμως, αρκετά πιθανή η παράτασή τους μέχρι και το πρωί της Τετάρτης (26/1). Ουσιαστική άνοδος της θερμοκρασίας δεν αναμένεται πριν την Πέμπτη (27/1).

Νέο δελτίο σχετικά με την εξέλιξη της "σοβαρής φάσης" της ψυχρής εισβολής, θα υπάρξει τη Δευτέρα το πρωί σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία. 

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

* Φωτο Θ.Π. (Χαλάνδρι, 15/2/2021)

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.