Σάββατο, 21 Μαϊος 2022 02:28

Έρχεται χιονιάς στο Χαλάνδρι - Εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και παγετός

Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το ερχόμενο Σάββατο, 22/1/2022, ξεκινάει ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια και ένταση "κύματα βαρυχειμωνιάς" που έχουν επηρεάσει τη χώρα μας από τις αρχές του αιώνα. Κύρια χαρακτηριστικά της “Ελπίδος”, όπως ονομάστηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η επικείμενη ψυχρή εισβολή, θα είναι η πολύ μεγάλη διάρκεια (πάνω από πέντε ημέρες με ενδεχόμενο να ξεπεράσει και τις δέκα ημέρες), οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι πυκνές χιονοπτώσεις οι οποίες θα εκδηλώνονται, κατά διαστήματα, σε αρκετές περιοχές της χώρας. Οι περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο από χιονοπτώσεις, είναι η Θεσσαλία, η ανατολική Στερεά Ελλάδα (με έμφαση στην Εύβοια και στην Αττική) και τα νησιά του Αιγαίου (με έμφαση στις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου).

Το Χαλάνδρι, αναμένεται να επηρεαστεί αξιόλογα από την “Ελπίδα”, χωρίς, όμως, να είναι ξεκάθαρη η εξέλιξη των φαινομένων καθώς η αβεβαιότητα στα προγνωστικά στοιχεία παραμένει υψηλή και μικρές αλλαγές σε τόσο "οριακές" συνθήκες, μπορεί να ανατρέψουν την όλη εξέλιξη.

Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, για την πόλη του Χαλανδρίου, έχουν ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά της ψυχρής εισβολής:

1) Πολύ μεγάλη διάρκεια των χαμηλών θερμοκρασιών: Η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει από το Σάββατο. Από το μεσημέρι του Σαββάτου (22/1) μέχρι και την Τετάρτη (26/1)(τουλάχιστον) η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές κοντά στους 5°C και τις ελάχιστες κοντά και κάτω από 0°C. Είναι αρκετά πιθανό, ιδιαίτερα από την Κυριακή και έπειτα, κατά τις νυχτερινές ώρες, η θερμοκρασία στο Χαλάνδρι να φτάσει κοντά στους -5°C.

2) Χιονοπτώσεις, θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί η διάρκεια των φαινομένων και το ύψος χιονιού.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ο χιονιάς στο Χαλάνδρι αναμένεται να εξελιχθεί σε δύο "φάσεις":

      α) Η "ήπια φάση" αναμένεται να ξεκινήσει από το μεσημέρι του Σαββάτου (22/1) μέχρι και το πρωί της Δευτέρας (24/1). Σε αυτή τη φάση, υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν διαστήματα παροδικής χιονόπτωσης, κυρίως κατά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες του Σαββάτου (αφού θα έχει προηγηθεί βροχή και χιονόνερο) και από τα ξημερώματα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Σε αυτή την φάση, τα φαινόμενα θα έχουν περιορισμένη, γενικά διάρκεια, θα υπάρξουν διαστήματα με ανοιχτό καιρό και ηλιοφάνεια και η πιθανότητα να δημιουργηθούν προβλήματα στους δρόμους και τις συγκοινωνίες είναι μικρή (εστιάζεται κυρίως το πρωί της Κυριακής).

      β) Η "σοβαρή φάση" του χιονιά, προβλέπεται να ξεκινήσει, από τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας (24/1) και να διαρκέσει μέχρι και το βράδυ της Τρίτης (25/1). Σε αυτή τη φάση, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν μεγάλα διαστήματα με πυκνές χιονοπτώσεις και με θερμοκρασίες ιδανικές για χιονόστρωση σε όλες τις επιφάνειες (και στους δρόμους). Η διάρκεια των χιονοπτώσεων και το ύψος χιονιού δεν είναι δυνατό να εκτιμηθούν με ακρίβεια, μπορεί όμως να αναφερθεί πως μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, το πιο πιθανό είναι τα ύψη χιονιού στην περιοχή μας να είναι μεταξύ 5 εκ. και 25 εκ. ενώ υπάρχει υπολογίσιμη πιθανότητα, να επιτευχθεί χιονόστρωση μεγαλύτερη των 30 εκ. Οι αποκλίσεις αυτές οφείλονται στη μεγάλη αβεβαιότητα ως προς την εξέλιξη των φαινομένων καθώς, επίσης, πως η χιονόστρωση μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες (όπως π.χ. η θερμότητα από τα κτίρια, η υγρασία του εδάφους, η ώρα που θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα, το είδος της χιονόπτωσης...) που δεν μπορούν να εκτιμηθούν.

3) Παγετός, αναμένεται να εκδηλωθεί ο οποίος, από τη Δευτέρα (24/1), ενδέχεται να είναι ισχυρός.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι συνθήκες, είναι πολύ πιθανό να διατηρηθούν ευνοϊκές για χιονόστρωση για αρκετές ημέρες και ως εκ τούτου, το χιόνι (ιδιαίτερα σε χλοερές επιφάνειες και πάρκα και λιγότερο σε δρόμους) να διατηρηθεί για πολλές ημέρες.

Νεότερη εκτίμηση σχετικά με την εξέλιξη της Β' Φάσης του χιονιά και το ενδεχόμενο παράτασης της ψυχρής εισβολής, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, θα υπάρξει το Σάββατο (22/1), οπότε και τα προγνωστικά στοιχεία θα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα.

Καλό Σαββατοκύριακο!

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

* Φωτογραφία από την ισχυρή χιονόπτωση στο Χαλάνδρι της 15/2/2021

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.