Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 10:37

Π. Βάσιος: «Η αγορά του κτιρίου “ΝΟΜΠΕΛ” κρίνεται ζημιογόνα για τα συμφέροντα της πόλης μας»

Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης” κ. Παναγιώτης Βάσιος, αναφορικά με την αγορά του κτιρίου «ΝΟΜΠΕΛ»:

Το ΚΤΙΡΙΟ «ΝΟΜΠΕΛ» και οι πρόσφατες δηλώσεις του κυρίου Ρούσσου.

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ: Η αγορά του κτιρίου «ΝΟΜΠΕΛ» ΚΡΙΝΕΤΑΙ ζημιογόνα για τα συμφέροντα της πόλης μας.

Πού στηρίζουμε την θέση αυτή;

Το ακίνητο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τυμφρηστού και Ήβης στο ΟΤ 736. Στο οικόπεδο είχε ανεγερθεί στη δεκαετία του 2000 ένα ημιτελές κτιριακό συγκρότημα, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα «γιαπί».

Το κτίριο αγοράσθηκε ημιτελές από τον Δήμο Χαλανδρίου το έτος 2015, με  απευθείας αγορά (χωρίς διαγωνισμό) και με βάση την προσφορά των ιδιοκτητών του, στο ποσό των 1.450.000,00 ευρώ, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 191 παρ. 1 Ν. 3463/2006 και μετά την 280/2015 απόφαση του Δ.Σ.

Ως προς το θέμα της διαδικασίας αγοράς του ακινήτου: Εμείς θεωρούμε ότι τέτοιου είδους πράξεις πρέπει να γίνονται πάντα μέσω διαφανών διαδικασιών δημοσίου διαγωνισμού, ενώ η διαδικασία με απευθείας αγορά (χωρίς διαγωνισμό) να εφαρμόζεται μόνο σε έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις. Στην προκείμενη περίπτωση τα ίδια τα γεγονότα καταδεικνύουν ότι η αγορά δεν έγινε για κάλυψη άμεσων επιτακτικών αναγκών, κυρίως δεδομένου ότι μέχρι και σήμερα το κτίριο είναι ακόμη «γιαπί» δηλ. όπως ήταν όταν αποκτήθηκε.

Η άποψη μας ως προς τις διαδικασίες απόκτησης του ακινήτου: Η αγορά ακινήτου είναι μια επένδυση η οποία απαιτεί, τουλάχιστον, οικονομοτεχνική μελέτη η οποία θα προσδιορίζει τα δεδομένα του υφιστάμενου κτιρίου, την διερεύνηση πιθανών προβλημάτων, τους πιθανούς τεχνικούς περιορισμούς, Π/Υ, τις οικονομικές απαιτήσεις για τυχόν αποπερατώσεις και ακριβή προσδιορισμό του ύψους της επένδυσης που απαιτεί το προς αξιοποίηση κτίριο, την πηγή χρηματοδότηση, εκτίμηση χρόνου υλοποίησης δηλ.  πιθανό χρόνο αποπεράτωσης όπως στην περίπτωσή μας κ.α.

Πρώτη διαπίστωση: Μελέτη οικονομοτεχνική ή βιωσιμότητας για την αγορά του κτιρίου ΝΟΜΠΕΛ στην απόφαση 280/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου δεν υπήρχε.

Τι έλεγαν αυτοί που στήριξαν την αγορά του κτιρίου ΝΟΜΠΕΛ; «Η στέγαση υπηρεσιών στο ΝΟΜΠΕΛ μπορεί σύντομα (δύο χρόνια;) να δώσει οικονομίες από τα ενοίκια στον δημοτικό προϋπολογισμό αφού με την αποπεράτωσή του -λογικά- μπορούν να ξενοικιαστούν τα δύο από τα τρία νοικιασμένα κτίρια του Δήμου. Μία οικονομία περί τα 150.000 ευρώ τον χρόνο δεν είναι και λίγα. Σε 4 με 5 χρόνια αποσβαίνει σχεδόν η μισή επένδυση από την στέγαση ενώ η πόλη έχει κλειστό θέατρο». Αυτά δημοσίευαν!  

Δεύτερη διαπίστωση: Σήμερα βρισκόμαστε στο  έτος 2021 και  το κτίριο είναι ακόμη «γιαπί». Πόσα χρήματα του δημοσίου χάθηκαν σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους;

Για την απ’ ευθείας αγορά του ακινήτου επικαλέστηκαν την μοναδικότητά του δηλ.:  Εγγύτητα µε το Σταθµό του Μετρό Χαλανδρίου • Εύκολη οδική πρόσβαση µέσω της οδού ∆ουκ. Πλακεντίας • Άµεση γειτνίαση µε την νεοεντασσόµενη στο Σχέδιο Πόλης περιοχή «Ζώνη ∆ουκ. Πλακεντίας».

Τα δημόσια έγγραφα όμως, κατέδειξαν ότι το έτος 2015 πριν προβεί στην εν λόγω αγορά η Διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου, εκκινούσε και τις διαδικασίες για ειδική χρήση γης (ΦΕΚ 201ΑΑΠ 18.09.2015) του ακινήτου ΧΕΥ 9 (στάση Δουκίσσης Πλακεντίας) και την  αγορά του χώρου, από τους δανειστές μας, η οποία ολοκληρώθηκε το έτος 2016.

Γεννάται εύλογα το ερώτημα  γιατί, πριν προβούν στην αγορά του ημιτελούς κτιρίου ΝΟΜΠΕΛ, δεν εξέτασαν την περίπτωση αξιοποίησης του ΧΕΥ 9 ως πολιτιστική χρήση. Δηλαδή να κατασκευάσουμε εκεί ένα πολιτιστικό χώρο λαμβάνοντας υπόψη ότι το εν λόγω ακίνητο έχει επιφάνεια 6.458 τ.μ. Μάλιστα το ακίνητο βρίσκεται ακριβώς στον κόμβο του προαστιακού και του Μετρό και κάλυπτε στο ακέραιο τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις μοναδικότητας κ.λ.π.

Η άποψή μας ότι ήταν μια κακή επένδυση, η εν λόγω αγορά, ενισχύεται και από το γεγονός ότι: Το κτίριο όταν αγοράστηκε με το ποσό των 1.450.000 ευρώ ήταν σύμφωνα με τα στοιχεία της διοίκησης του δήμου κατά 60% αποπερατωμένο. Το 2019 όταν επισκεφτήκαμε το εν λόγω ακίνητο κτίριο διαπιστώσαμε ότι το κτίσμα ήταν «γιαπί» και οι απαιτούμενες κατασκευαστικές παρεμβάσεις θα απαιτούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, δηλώσαμε μάλιστα δημόσια ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστο τριπλάσια χρήματα, από το ποσό της αγοράς του, για την αποπεράτωσή του.

Τρίτη διαπίστωση: Η αγορά του ακινήτου έγινε στο «πόδι».

Σήμερα ο κος Ρούσσος, επαίρεται ότι εξασφάλισε από την Περιφέρεια 5.500.000 ευρώ για την αποπεράτωση του και ότι δεν θα επιβαρύνει τους δημότες του Χαλανδρίου. Τα χρήματα όμως της Περιφέρειας Αττικής προέρχονται από τον φορολογούμενο έλληνα πολίτη και η διαχείρισή τους μας αφορά όλους. Επίσης δεν μας είπε εάν γνώριζε, πριν προτείνει το 2015 στο Δ.Σ την αγορά του ημιτελούς ακινήτου, ότι θα απαιτηθούν 4πλάσια χρήματα, από  το ποσό που αποκτήθηκε, προκειμένου να αποπερατωθεί το κτίριο ΝΟΜΠΕΛ!!

Συμπερασματικά: Διαπιστώνουμε ότι η διοίκηση του δήμου Χαλανδρίου δρα και κινείται αποσπασματικά και χωρίς σχεδιασμό. Δυστυχώς για την πόλη μας, χωρίς μελέτες και σχεδιασμό κινήθηκε και στον χειρισμό απόκτησης των ΧΕΥ 9 και ΧΕΥ 8. 

Παναγιώτης Βάσιος
Δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου - Επικεφαλής του συνδυασμού “Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης”

 

Οι δηλώσεις του δημάρχου Χαλανδρίου κ. Σίμου Ρούσσου στη σελίδα του στο Facebook: 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.