Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 11:19

Οι Κομματικές Οργανώσεις ΚΚΕ Χαλανδρίου για την καραντίνα στον καταυλισμό των Ρομά

Ανακοίνωση των Κομματικών Οργανώσεων ΚΚΕ Χαλανδρίου για τα μέτρα περιορισμού λόγω Covid του καταυλισμού των Ρομά στο Κάτω Χαλάνδρι:

Η άσχημη εξέλιξη με την ταχύτατη μετάδοση του κορονοϊού στον καταυλισμό των Ρομά στο Κάτω Χαλάνδρι και η αντιμετώπιση του προβλήματος κατόπιν εορτής με καταστολή (καραντίνα) έρχεται να αναδείξει και σε αυτή την περίπτωση την ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος υγείας, την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότησή του. Οι Ρομά αποτελούν μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα που εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης βρίσκεται ακόμα πιο εκτεθειμένη στον ιό. Να θυμίσουμε ότι από το Δεκέμβρη του 2019 υπάρχει τυπικά το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ρομά από το οποίο με ευθύνη της κυβέρνησης και του εκλεκτού της στην περιφέρεια, κ. Πατούλη, δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ. Ας αναρωτηθούμε ποια είναι η σημασία του μηνύματος «μένουμε σπίτι, μένουμε ασφαλείς» γι αυτές τις πολυμελείς οικογένειες που στις περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν σε χώρους που δεν πληρούνται οι στοιχειώδεις όροι υγιεινής προστασίας αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.

Στην περιοχή του Κάτω Χαλανδρίου που βρίσκεται ο καταυλισμός είναι χαρακτηριστικό ότι το Κέντρο Υγείας δεν είναι απλά μια υποστελεχωμένη δομή, αλλά μια εγκαταλελειμμένη δομή. Αυτή τη στιγμή η ειδικότητα του παθολόγου δέχεται ραντεβού κάθε Δευτέρα & Τετάρτη ενώ από τις υπόλοιπες ειδικότητες, περιστασιακά μόνο δέχονται ραντεβού ένας παιδίατρος, ένας γυναικολόγος, ένας ορθοπεδικός και ένας οφθαλμίατρος.

Ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες με δεκάδες διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ η κυβέρνηση υλοποιεί, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τη στρατηγική της ΕΕ σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι ατομική ευθύνη και η υγειονομική περίθαλψη εμπόρευμα. Αυτή η πολιτική είναι η αιτία που δε θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας, που αρνούνται να επιτάξουν μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας ώστε να εξασφαλιστούν η ασφαλής νοσηλεία και η αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς covid τα οποία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μιας νόσου.

Αντί για τα παραπάνω η κυβέρνηση στέλνει τα ΜΑΤ και μετατρέπει σε φρούριο τον καταυλισμό των Ρομά (ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του οικισμού).

Η κυβέρνηση με την απαράδεκτη στάση της τους τελευταίους μήνες έχει χρησιμοποιήσει ως εξιλαστήριο θύμα τους Ρομά για την έξαρση της πανδημίας σε μια σειρά περιοχές όπως έγινε και στη Δυτική Αττική. Προσπάθησε να αποπροσανατολίσει από την κύρια εστία του προβλήματος που είναι οι χώροι δουλειάς φωτογραφίζοντας κοινωνικές ομάδες για την εξέλιξη της πανδημίας ενώ την ίδια στιγμή δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας. Τα κροκοδείλια δάκρυα για την προστασία της συγκεκριμένης κοινότητας δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανένα. Αντίστοιχα να μη βρουν έδαφος με τη συγκεκριμένη εξέλιξη οι διάφορες ρατσιστικές φωνές.

Απαιτούμε άμεσα να παρθούν τα εξής μέτρα προστασίας:

  • Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για την καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων του καταυλισμού. Να υπάρχει σε μόνιμη βάση κινητή μονάδα υγείας.
  • Να ενισχυθεί τώρα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να ενισχυθεί με όλο το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό και να γίνει 24ωρη η λειτουργία του παραρτήματος του Κέντρου Υγείας στο Κάτω Χαλάνδρι.
  • Να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία αλλά και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους κατοίκους της συνοικίας. Να παρασχεθούν δωρεάν μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.
  • Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος, να εξασφαλιστεί ειδική άδεια για όσο χρειαστεί.
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματός τους.

Ταυτόχρονα απαιτείται να ενταθεί η διεκδίκηση για άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής (Σωτηρία, Γεννηματά). Η επίταξη άμεσα των χειρουργείων, των ΜΕΘ, των διαγνωστικών και των εργαστηριακών κέντρων των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το προσωπικό τους.

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι στην αντίληψη του ΚΚΕ κυριαρχεί η αποφασιστική ένταξη των Ρομά στην εργασία, σε μια κοινωνία όπου η εργασία θα αποτελεί δικαίωμα για όλο τον πληθυσμό. Απαιτεί την εξασφάλιση στέγης και όρων ζωής που θα ανταποκρίνονται στις δυνατότητες της εποχής μας. Τα διάφορα προγράμματα που κατά καιρούς χρηματοδοτούνται κυρίως από την ΕΕ αποτελούν αποσπασματικά μέτρα, που δε λύνουν ή δε διαμορφώνουν τους όρους για να λυθεί οριστικά ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τη δράση διάφορων ΜΚΟ που στόχο έχουν να συγκαλύπτουν την κρατική ευθύνη για όλα τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν.

Το ΚΚΕ καλεί τους Ρομά να δυναμώσουν το συλλογικό τους αγώνα διεκδικώντας μαζί με τον υπόλοιπο αγωνιζόμενο λαό την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Κομματικές Οργανώσεις Βάσης του ΚΚΕ στο Χαλάνδρι

 

Διαβάστε σχετικά:

ΕΚΤΑΚΤΟ! Σε αυστηρό lockdown ο οικισμός Ρομά Νομισματοκοπείου στο Χαλάνδρι

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.