Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 12:02

Ο Χειμώνας έρχεται για να μείνει στο Χαλάνδρι...

Κάθε άλλο παρά Χειμώνα, θυμίζουν, οι τελευταίες ημέρες στο Χαλάνδρι (και στις περισσότερες περιοχές της χώρας) καθώς η ηλιοφάνεια επικρατεί, η σκόνη καλύπτει τον ουρανό και περιορίζει την ορατότητα και η θερμοκρασία έχει "εκτοξευτεί" σε ακραία υψηλά, για την εποχή, επίπεδα, φτάνοντας, τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου που πέρασε, στο προάστιο, τους 21°C !

Αρκετά θερμός, στο σύνολό του μπορεί να χαρακτηριστεί, άλλωστε, ο Χειμώνας μέχρι στιγμής, καθώς οι ψυχρές εισβολές που έχουν σημειωθεί είναι ελάχιστες και ασθενείς και δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα ορατής χιονόστρωσης στα ορεινά τμήματα που περιβάλλουν το λεκανοπέδιο. Ωστόσο, αλλεπάλληλες ατμοσφαιρικές διαταραχές έχουν επηρεάσει την περιοχή προκαλώντας κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες και αφήνοντας μεγάλα ύψη βροχής τόσο στο Χαλάνδρι όσο και στις περισσότερες περιοχές της Αττικής.

Όπως όλα δείχνουν, η ακραία θερμή εισβολή των τελευταίων ημερών θα αποτελεί το "φινάλε" της θερμής περιόδου και το "δεύτερο ημίχρονο" του Χειμώνα, ξεκινάει με μία "δυναμική επίθεση" ψυχρότερων αερίων μαζών από την Ευρώπη οι οποίες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα κατακτήσουν την περιοχή μας και θα διαμορφώσουν ένα καθαρά χειμωνιάτικο καιρικό σκηνικό.

Η Δευτέρα, όπως και οι προηγούμενες ημέρες θα είναι μία πολύ ζεστή, για τα δεδομένα του Ιανουαρίου ημέρα, με τη θερμοκρασία να αγγίζει και πάλι τους 20°C, τη σκόνη να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα και τον Νοτιά να πνέει με σφοδρότητα στην περιοχή.

Η Τρίτη θα ξεκινήσει με ένα μείγμα συννεφιάς και σκόνης και με ενισχυμένους ανέμους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Είναι αρκετά πιθανό, παροδικά, (κυρίως το απόγευμα) τα φαινόμενα να αποκτήσουν έντονο χαρακτήρα και δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση μετά το μεσημέρι.

Την Τετάρτη, προβλέπεται άστατος καιρός, κατά διαστήματα νεφελώδης και είναι πιθανό να εκδηλωθούν παροδικές βροχές ή/και καταιγίδες περιορισμένης διάρκειας. Οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς - βορειοδυτικούς και η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση. Την Τετάρτη η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι κάτω από 15°C και, τη νύχτα θα πέσει κάτω από 10°C.

Η Πέμπτη και η Παρασκευή θα είναι αρκετά "χειμωνιάτικες" ημέρες με νεφώσεις, κατά διαστήματα αυξημένες, ενισχυμένους βοριάδες και σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες (κοντά στους 5°C οι ελάχιστες και κοντά στους 10°C οι μέγιστες). Είναι αρκετά πιθανό, κατά διαστήματα να σημειωθούν βροχές και είναι επίσης πιθανό να σημειωθούν χιονοπτώσεις στην Πεντέλη. Είναι, επίσης, υπαρκτό το ενδεχόμενο, να σημειωθεί παροδικά χιονόνερο ή και καθαρή χιονόπτωση - ωστόσο η πιθανότητα να χιονίσει αξιόλογα και "να το στρώσει" είναι μικρή.

Το Σαββατοκύριακο, προβλέπεται να επικρατήσει έντονα χειμωνιάτικο σκηνικό χωρίς, ωστόσο, να είναι ξεκάθαρη η εξέλιξη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, είναι πολύ πιθανό να λάβει χώρα νέα μεταβολή του καιρού είτε με βροχές / χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά είτε με χιονόπτωση και μάλιστα δεν αποκλείεται, σε αυτή τη φάση, να σημειωθούν χιονοπτώσεις που να είναι αξιόλογες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τάση που διαφαίνεται στα προγνωστικά στοιχεία δείχνει τον Χειμώνα να "έρχεται για να μείνει" για μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι πολύ πιθανό μέχρι το τέλος του μήνα να εκδηλωθούν σημαντικές ψυχρές εισβολές στην περιοχή που θα οδηγήσουν τον "λευκό επισκέπτη" να "πολιορκήσει" και, ενδεχομένως να "κατακτήσει" το προάστιο του Χαλανδρίου...

Καλή εβδομάδα!

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.