Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 05:21

H ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χαλανδρίου για την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου

Ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Χαλανδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) για την 78η επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου: 

H ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου την 25η Νοέμβρη 1942 από την Εθνική μας Αντίσταση, με βασικό συντελεστή το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, ήταν η πρώτη μεγάλης εμβέλειας αντιστασιακή πράξη σε όλη την κατεχόμενη από τη χιτλερική Γερμανία Ευρώπη και έστειλε το μήνυμα πως οι ναζί κατακτητές δεν είναι ανίκητοι. Θα την τιμούμε πάντα στη χώρα μας ως μια επιχείρηση με ιδιαίτερο συμβολισμό που δείχνει ότι όταν οι λαοί συνειδητοποιούν τη δύναμή τους και αποφασίζουν να δράσουν και να αντισταθούν, τίποτα δεν μπορεί να τους σταματήσει!

Η ανατίναξη της γέφυρας και πώς έγινε

Τέλος Σεπτέμβρη αρχές Οκτώβρη του 1942, έφτασαν στην Ελλάδα μικρές ομάδες Άγγλων σαμποτέρ. Αρχηγοί των Άγγλων σαμποτέρ ήταν ο συνταγματάρχης Έντι Μάγιερς και ο ταγματάρχης Κρις Γουντχάουζ, πράκτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις. Είχαν έρθει στην Ελλάδα για να εκτελέσουν την αποστολή της ανατίναξης μίας από τις τρεις γέφυρες: της Παπαδιάς, του Ασωπού ή του Γοργοπόταμου.

Οι αρχηγοί των Άγγλων σαμποτέρ από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα, έκαναν ότι ήταν δυνατό για να έρθουν σε επαφή με τον δικό τους άνθρωπο, τον Ναπολέοντα Ζέρβα, έχοντας την πεποίθηση ότι αυτός και οι αντάρτικές του δυνάμεις ήταν αρκετές για να την εκτέλεση της ανατίναξης της γέφυρας.

Για το ΕΑΜ, όπως και τον ΕΛΑΣ, όχι μόνο δεν ήθελαν να έχουν ανάμειξη στην επιχείρηση της ανατίναξης, αλλά αυτές τις λαϊκές οργανώσεις τις θεωρούσαν αντιπάλους των απώτερων σκοπών τους. Αναγκάστηκαν όμως να συνεργαστούν μαζί τους όταν διαπίστωσαν ότι ο Ζέρβας όχι μόνο δεν διέθετε της απαραίτητες δυνάμεις για την ανατίναξη της γέφυρας, άρα δεν μπορούσε να αναλάβει το όλο εγχείρημα, αλλά και οι δυνάμεις του ήταν πολύ μικρότερες απ' αυτές που διέθετε ο ΕΛΑΣ.

Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη του 1942, οι αντάρτικες δυνάμεις του ΕΛΑΣ, υπό την ηγεσία του πρωτοκαπετάνιου του Άρη Βελουχιώτη, μαζί με δυνάμεις του ΕΔΕΣ και μια ομάδα των Άγγλων σαμποτέρ, ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοπόταμου, δίοδο ανεφοδιασμού των χιτλερικών στρατευμάτων. Το σχέδιο ανατίναξης ήταν των Εγγλέζων και συγκεκριμένα του Ε. Μάγιερς, που ήταν ειδικός σ' αυτού του είδους τα σαμποτάζ. Το σχέδιο όμως της επίθεσης για την κατάληψη της γέφυρας -έτσι ώστε να είναι δυνατή η ανατίναξή της- διατυπώθηκε από τον Άρη Βελουχιώτη, λίγες ώρες πριν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, αφού προηγούμενα είχε απορριφθεί σχέδιο του Ζέρβα.

Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία και ολοκληρώθηκε στις 2.21' της 26ης Νοέμβρη, αφού προηγουμένως ρίχτηκε στη μάχη και η εφεδρική δύναμη του ΕΛΑΣ δεδομένου ότι οι δυνάμεις του ΕΔΕΣ που είχαν αναλάβει το βόρειο βάθρο της γέφυρας τρόμαξαν μπρος στα πυρά των Ιταλών φρουρών και υποχώρησαν.

Η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν ως πράξη μια τεράστια ηρωική, για τις τότε δυνάμεις του αντάρτικου, ενέργεια που φλόγισε το νου και τις καρδιές του ελληνικού λαού, δίνοντας ώθηση στην ένταση της απελευθερωτικής πάλης. Μα έκανε εντύπωση και σ' όλους τους υπόδουλους λαούς της Ευρώπης.

Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου καθιέρωσε στις συνειδήσεις του ελληνικού λαού τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα του ΕΛΑΣ, συνολικά το λαϊκοαπελευθερωτικό αγώνα του ΕΑΜ με ψυχή και αιμοδότη το ΚΚΕ, ως τη δύναμή του για μια νέα Ελλάδα μετά την απελευθέρωση από τους φασίστες κατακτητές. Ήταν με μια έννοια καταλύτης στην απελευθέρωση ανεξάντλητης λαϊκής δύναμης σ' έναν αγώνα άνισο, μα πέρα για πέρα δίκαιο. Η φλόγα της ανατίναξης φώτισε το δρόμο στους σκλαβωμένους ανθρώπους του μόχθου για να πυκνώσουν τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και να γράψουν μια από τις λαμπρότερες σελίδες της λαϊκής επαναστατικής πάλης στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας.

Δυο μέρες μετά την ανατίναξη της γέφυρας οι Ιταλοί, σε αντίποινα, παίρνουν από τις φυλακές της Λαμίας 14 πατριώτες από τους οποίους 7 θα εκτελέσουν μπροστά στην γκρεμισμένη γέφυρα. Τους υπόλοιπους θα τους εκτελέσουν στα Καστέλλια της Παρνασσίδας, μαζί με άλλους 10 κατοίκους.

Η ιστορία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ διδάσκει και στις σημερινές συνθήκες.

Η ανατίναξη μιας γέφυρας δεν ήταν η μοναδική αποστολή των Άγγλων στρατιωτικών. Θα έκαναν ότι ήταν δυνατό για την εδραίωση της στρατιωτικής παρουσίας των Άγγλων στην Ελλάδα και της κυριαρχίας τους πάνω στο αντιστασιακό-απελευθερωτικό κίνημα στη χώρα μας. Άλλωστε τα συμφέροντά τους διαπλέκονταν άμεσα μ' αυτά της άρχουσας τάξης, ένα τμήμα του αστικού πολιτικού κόσμου ήταν μαζί τους στη Μέση Ανατολή, ενώ ενδιαφέρονταν άμεσα για το μεταπελευθερωτικό καθεστώς, με δεδομένο μάλιστα ότι την ηγεσία του λαϊκού απελευθερωτικού κινήματος είχε αναλάβει η εργατική τάξη με το Κόμμα της το ΚΚΕ, επικεφαλής και καθοδηγητή του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, και ήταν πραγματικά η μόνη δύναμη αντίστασης που είχε ως στόχο μια άλλη Ελλάδα, του λαού της.

Υπάρχει, άλλωστε, η αρνητική πείρα από την κυβέρνηση της «εθνικής ενότητας» του 1944, μετά την απελευθέρωση, την κυβέρνηση Παπανδρέου όπου συμμετείχε και το ΕΑΜ και το ΚΚΕ. Αλλά αυτή η αστική κυβέρνηση, στο όνομα, τάχα, του λαού, προσπάθησε με τους Άγγλους συμμάχους της να ποδηγετήσει το ρωμαλέο λαϊκό-αντιστασιακό κίνημα για να επιβάλλουν την παλινόρθωση της απαξιωμένης από το λαό μας αστικής εξουσίας τους. Επειδή δεν τα κατάφεραν, δεν έβαλαν στο χέρι το ΚΚΕ, το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, χτύπησαν το λαϊκό κίνημα με τα όπλα τον ηρωικό Δεκέμβρη και στη συνέχεια, οδηγώντας στον Εμφύλιο. Αποδείχτηκε ότι η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια αστική κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει τη θέληση του λαού, αλλά ζημιώνει τα συμφέροντά του.

Ο αστικός πολιτικός κόσμος σήμερα καπηλεύεται την επέτειο ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου που πραγματοποιήθηκε από τον ΕΛΑΣ υπό την ηγεσία του Άρη Βελουχιώτη -δευτερεύουσα, εντελώς, ήταν η συμβολή του καθοδηγούμενου από τους Άγγλους «συμμάχους» ΕΔΕΣ- πασχίζοντας να την εντάξουν στους δικούς τους σκοπούς και επιδιώξεις περί, δήθεν, «εθνικής ενότητας» και «εθνικής ομοψυχίας» που δεν μπορεί να υπάρξει στην πραγματικότητα.

Καμιά σχέση δεν μπορεί να έχουν αυτοί που καπηλεύονται σήμερα την Αντίσταση και την μεγαλειώδη ενέργεια της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, γιατί σηκώνουν σημαία των επεμβάσεων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ τραβώντας στη δίνη των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην ευρύτερη περιοχή μας την εργατική τάξη και το λαό. Αυτοί που συμμετέχουν ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή με αναβαθμισμένο ρόλο «διαμεσολαβητή» του ευρωατλαντικού παράγοντα, που δίνουν γη και ύδωρ, μετατρέποντας όλη την Ελλάδα σε πολεμική βάση για τους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς.

Ο λαός μας και το ΚΚΕ, μελετώντας την ιστορία αυτής της περιόδου και την εμπειρία τους, βγάζουν τα σωστά συμπεράσματα ώστε να είναι νικηφόρα η συνέχεια του αγώνα για τα εργατικά, λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στις αντιλαϊκές-αντεργατικές πολιτικές, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, και για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, σήμερα, για το λαό μας συμβολίζει, επίσης, την αντίσταση και αντεπίθεση που προβάλλει ως αναγκαιότητα για την ανατροπή της βάρβαρης αντεργατικής-αντιλαϊκής πολιτικής και την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών της εργατικής λαϊκής οικογένειας, αλλά και για την αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές Ενώσεις -ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ- που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς και τελικά για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος της εκμετάλλευσης.

Η διέξοδος για το λαό από την καπιταλιστική οικονομική κρίση δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές εξωραϊσμού του σάπιου συστήματος, αλλά μόνο με την ανατροπή του. Ο καπιταλισμός μοιάζει ανίκητος αλλά δεν είναι. Τον υπονομεύουν οι κρίσεις του, οι αντιθέσεις του και μπορεί να ανατραπεί. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι οξύτατες ελληνοτουρκικές αντιθέσεις μέσα σε αυτούς, εγκυμονούν κινδύνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς αφού δεν αποκλείουν πιθανές πολεμικές αναμετρήσεις. Μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να καταργήσει οριστικά τις αιτίες που γεννούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Και εδώ η πείρα του αγώνα με όλες τις μορφές στη δεκαετία 1940-1950 είναι πολύτιμη.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) τιμάμε την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου ως κορυφαία αντιστασιακή πράξη-σύμβολο της Αντίστασης. Εκφράζουμε το σεβασμό μας για τις θυσίες και την χωρίς τέλος ανιδιοτελή προσφορά των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης, των μαχητών και μαχητριών του θρυλικού ΕΛΑΣ καθώς και των μαχητών/τριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που συνέχισαν τον αγώνα για κοινωνικά και λαϊκά-δημοκρατικά δικαιώματα του λαού μας.

Ως ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, σήμερα συνεχίζουμε τους αγώνες με νέα πείρα και τα διδάγματα εκείνου του επικού ηρωικού αγώνα που έγραψε ο λαός μας με το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες ΕΑΜικες οργανώσεις. Παλεύουμε με το ταξικό εργατικό-λαϊκό κίνημα, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, το αντιφασιστικό-αντιμπεριαλιστικό κίνημα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας.

 


X

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για να αναδημοσιεύσετε ένα άρθρο παρακαλούμε απευθυνθείτε στο info@myxalandri.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.