Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 06:54

Διαλεκτικό Φροντιστήριο Μ.Ε. Χαλάνδρι - Τηλεκπαίδευση: χαμένος χρόνος ή... ευκαιρία;

Από τις 7/11/2020 ξεκίνησε το δεύτερο «lockdown» της χώρας (ή «απαγορευτικό» αν προτιμάτε, για να ικανοποιήσουμε και τον γνωστό γλωσσολόγο). Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου, τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα Γυμνάσια, στα Λύκεια καθώς και στα Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης θα γίνονται πλέον υποχρεωτικά με τη μορφή της εξ αποστάσεως μάθησης. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ερωτήματα και αμφιβολίες για το είδος και το επίπεδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την αποδοτικότητα του εξ αποστάσεως μαθήματος, τη χρησιμότητά του για τη συνέχιση της πορείας του μαθητή.

Η ομάδα εκπαιδευτικών του φροντιστηρίου «ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ» απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν γονείς και μαθητές: 

Πώς γίνεται το μάθημα εξ αποστάσεως; 

Το μάθημα πραγματοποιείται μέσα από τη χρήση ειδικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης live (σύγχρονη και όχι ασύγχρονη εκπαίδευση). Δίνεται η δυνατότητα απευθείας σύνδεσης με εικόνα και ήχο, αποστολής αρχείων και επεξεργασίας κειμένων σε  πραγματικό χρόνο. Στην ουσία η οθόνη του υπολογιστή γίνεται ο πίνακας και το μάθημα κυλά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στο δια ζώσης. 

Υπάρχει, δηλαδή, αληθινή αλληλεπίδραση μαθητή - καθηγητή; 

Φυσικά! Ο μαθητής μπορεί να εκφράσει απορίες την ώρα του μαθήματος, ο καθηγητής να λύσει προβληματισμούς ή να διορθώσει ασκήσεις όπως ακριβώς έκανε μέχρι χθες. Μάλιστα, αυτή η επικοινωνία κρίνεται ακόμα μεγαλύτερης σπουδαιότητας σε μία χρονική περίοδο όπου η παραμονή στο σπίτι είναι το ζητούμενο και ο περιορισμός της κοινωνικής συναναστροφής αναγκαστικό επακόλουθο. Η διαδραστικότητα του μαθήματος, η συνεχής ανατροφοδότηση με υλικό και η αλληλεπίδραση εκπαιδευτικού και μαθητή δίνουν κίνητρο στο παιδί να συνεχίσει την πορεία προς την επίτευξη των στόχων του χωρίς να επηρεάζεται από τις συνθήκες της καραντίνας. 

Πόσο εύκολο είναι για τους μαθητές να προσαρμοστούν στη νέα μορφή μαθήματος; 

Θα εκπλαγείτε! Οι μαθητές είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από την προηγούμενη γενιά και ανταποκρίνονται άμεσα, εύκολα και με ευχάριστη διάθεση. Επιπλέον, η εμπειρία της τελευταίας απαγόρευσης κατέδειξε σε εμάς τους εκπαιδευτικούς τυχόν ελλείψεις και σημεία βελτίωσης. Πλέον αντιμετωπίζουμε τη νέα πραγματικότητα με νηφαλιότητα και με τη σιγουριά της εμπειρίας.

Τι μπορεί, λοιπόν, να κερδίσει ο μαθητής συνεχίζοντας το φροντιστηριακό του πρόγραμμα από απόσταση; 

Διατηρεί το πρόγραμμα της μέρας του χωρίς να αποσυντονίζεται και να παρεκκλίνει από τις υποχρεώσεις του. Η εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης έδειξε ότι όσοι μαθητές βγήκαν εκτός προγράμματος, πέρα από το γεγονός ότι έχασαν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δυσκολεύτηκαν πολύ να προσαρμοστούν, κάτι που είχε σημαντικές επιπτώσεις στην απόδοση αλλά και στην ψυχολογία τους. 

Δεν μένει πίσω στην ύλη. Το μάθημα συνεχίζεται στους φυσικούς ρυθμούς του χωρίς διακοπές και περιόδους προσαρμογής. Ο μαθητής αποκτά αυτοπεποίθηση και είναι οπλισμένος με όλα τα εφόδια που θα του χρειαστούν με την επάνοδό του στο σχολείο. 

Οργανώνει καλύτερα τον χρόνο του. Το διαδικτυακό μάθημα παρέχει δυνατότητες ευελιξίας και προσαρμογής για κάθε περίσταση που μπορεί να προκύψει. 

Καλύπτει τυχόν κενά και απορίες του προηγούμενου διαστήματος, ενώ δεν σταματά να προχωρά με τα νέα κεφάλαια. Παράλληλα αξιολογείται με τεστ που τον βοηθούν να ελέγχει την πρόοδό του και φέρνουν στην επιφάνεια τα σημεία που χρειάζονται εμβάθυνση. 

Αισθάνεται δημιουργικός και αποτελεσματικός. Παρ’ όλη την καραντίνα η μέρα δεν είναι κενή από δραστηριότητες. Δεν σπαταλά χρόνο σε ανούσιο «χάζεμα» μπροστά στην οθόνη. Αντίθετα, η οθόνη γίνεται η γέφυρα που τον φέρνει σε επαφή με τους συμμαθητές, τους καθηγητές και τη γνώση! 

Όχι χαμένος χρόνος λοιπόν, αλλά ευκαιρία για ποιοτική δουλειά και γνώση. Καλό διαδικτυακό μάθημα!  

Σας ευχαριστούμε! Υπομονή και δύναμη σε όλους.

Διαλεκτικό - Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης
Λοκρίδος 22Β, Χαλάνδρι 152 31 
τηλ. 210-6772895
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
site: dialektiko.edu.gr
facebook page: Διαλεκτικό - Φροντιστήριο Μ.Ε.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.