Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 13:12

Επιστρέφει το “Καλοκαιράκι” στο Χαλάνδρι - Αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας

Μπορεί το ημερολόγιο να γράφει 2 Οκτωβρίου και η καρδιά του "Φθινοπώρου" να χτυπά ολοένα και πιο δυνατά, το "Καλοκαιράκι", ωστόσο, από καιρικής άποψης αντιστέκεται σθεναρά στην περιοχή μας και ο "υδράργυρος" θα σημειώσει αισθητή άνοδο και, από την Κυριακή, θα ξεπεράσει τους 30°C, θερμοκρασίες αρκετά υψηλότερες από τις "φυσιολογικές" για την εποχή.

Αιτία για την ξαφνική άνοδο της θερμοκρασίας, "κόντρα" στη "ροή της εποχής" είναι η εγκατάσταση εκτεταμένου χαμηλού βαρομετρικού στην περιοχή της κεντρικής Ευρώπης και της κεντρικής και δυτικής Μεσογείου το οποίο θα προκαλέσει εκτεταμένο νότιο ρεύμα κατά μήκος της βόρειας Αφρικής, του Ιονίου και της χώρας μας με αποτέλεσμα την έντονη μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τη Σαχάρα.

Στην πόλη του Χαλανδρίου, η άνοδος της θερμοκρασίας ξεκινάει από σήμερα και μετά από ένα αρκετά δροσερό ξημέρωμα, κατά τη διάρκεια των μεσημεριανών ωρών τα θερμόμετρα θα προσεγγίσουν τους 26°C. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας προβλέπεται να αναπτυχθούν νεφώσεις οι οποίες ενδέχεται να πυκνώσουν και να δώσουν παροδική βροχή κατά τη διάρκεια του απογεύματος.

Το Σαββατοκύριακο θα κυλήσει με αρκετά καλοκαιρινό καιρό, πολλή ηλιοφάνεια, διάσπαρτες νεφώσεις κατά διαστήματα, ασθενείς έως μέτριους ανέμους, κατά κύριο λόγο νότιας διεύθυνσης, και θερμοκρασία σε υψηλά επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να προσεγγίζει τους 28°C, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και τους 31°C, την Κυριακή.

Το θερμό κύμα, θα κορυφωθεί τη Δευτέρα (5/10), οπότε και το θερμόμετρο στην πόλη του Χαλανδρίου προβλέπεται να προσεγγίσει τους 32-33°C ενώ σε ανάλογα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η θερμοκρασία και την Τρίτη (6/10).

Σημειώνεται πως οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο αλλά θα κυμαίνονται σε δροσερά επίπεδα (κοντά στους 20°C) γεγονός που θα μετριάζει το αίσθημα δυσφορίας.

Από την Τετάρτη (7/10), προβλέπεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας και επιστροφή σε πιο "φθινοπωρινές" συνθήκες, χωρίς, ωστόσο, με βάση τα τωρινά στοιχεία, να προβλέπονται αξιόλογες βροχές.

Ουσιαστικότερη μεταβολή του καιρού με περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και, ενδεχομένως, με βροχές, είναι αρκετά πιθανό να λάβει χώρα γύρω στις 10 Οκτωβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους κατά διαστήματα ενισχυμένους ανέμους, ενδέχεται, για μία ακόμη φορά, να καταστήσουν υψηλό τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών στα δάση της Αττικής και καλό θα είναι να υπάρχει σχετική επαγρύπνηση.

Καλό μήνα και καλό Σαββατοκύριακο!

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.