Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 08:13

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Δήμου Χαλανδρίου: Απαιτεί μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς

Νέο εργατικό ατύχημα σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 3/4/2020 στον Δήμο Χαλανδρίου, όπου εργάτης σε απορριμματοφόρο χτύπησε σοβαρά το χέρι του και χρειάστηκε να κάνει χειρουργείο και να παραμείνει στο νοσοκομείο.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Δήμου Χαλανδρίου, για το θέμα, αναφέρει:

«Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως η πανδημία, κυβέρνηση, δημοτικές αρχές και τα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ κουνάνε το δάκτυλο στους εργαζόμενους και το λαό, κλείνοντας σε όλες τις πτώσεις την ατομική ευθύνη. Με την επίκληση της ατομικής ευθύνης και τα ευχολόγια γίνεται προσπάθεια να κρυφτούν οι ελλείψεις ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, να κρυφτεί η κρατική ευθύνη.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουν οι συνάδελφοί μας στον τομέα της καθαριότητας για να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε. Δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την πανδημία, άλλα και τα λειψά μέτρα προστασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, την καταστρατήγηση των ρεπό και των αδειών τους. Από παλιότερα ακόμα είναι αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση της εργασίας, που στις μέρες μας χτυπά κόκκινο, τα κακοσυντηρημένα οχήματα, την ανύπαρκτη εκπαίδευση, την εικοσιτετράωρη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας, τη λειψή χορήγηση ατομικών μέσων υγιεινής και ασφάλειας. Είναι αντιμέτωποι με την εγκληματική πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών που βλέπουν ως κόστος την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, θυσιάζοντας ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες δουλειάς ήταν και είναι πολλά τα εργατικά “ατυχήματα” που συμβαίνουν, όπως και αυτό που συνέβη το πρωί της Παρασκευής 3/4/2020 στο Δήμο μας όπου εργάτης σε απορριμματοφόρο χτύπησε σοβαρά το χέρι του και χρειάστηκε να κάνει χειρουργείο και να παραμείνει στο νοσοκομείο. Σίγουρα η Δημοτική αρχή θα μας πει για μία ακόμα φορά, όπως κάνει πάντα, ότι φταίει η κακιά στιγμή, η ατομική ευθύνη του συναδέλφου που δεν ήταν αρκετά προσεχτικός για να κρύψει την δική της ευθύνη. Θα μας μιλήσει λοιπόν για ατομική ευθύνη όταν στις συναντήσεις (και στη τελευταία 31/10/19) της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων με τον αντιδήμαρχο εκπρόσωπο της δημοτικής Αρχής είχε τονιστεί πολλές φορές η ανάγκη ελέγχου και σωστής συντηρήσεις των απορριμματοφόρων για την αποφυγή ακριβώς ατυχημάτων.

Εμείς λοιπόν γνωρίζουμε καλά πως τις συνθήκες εργασίας τις φτιάχνουν οι πολιτικές τους. Για τους 50 νεκρούς εργάτες και τους 100άδες σακατεμένους τα τελευταία χρόνια την ευθύνη την έχουν οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές.

Καταγγέλλουμε τη Δημοτική Αρχή και απαιτούμε:

  • Να γίνει άμεσα συντήρηση των οχημάτων και να βεβαιώσει ο τεχνικός ασφαλείας την καταλληλότητα τους.

  • Να κάνει τώρα τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού.

  • Να προσλάβει τώρα γιατρό Ασφαλείας.

  • Να δοθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας που απαιτούν οι συνθήκες.

Καλούμε τους συναδέλφους να διεκδικήσουμε μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο δουλειάς μας. Να μπορούμε να γυρίζουμε υγιείς στο σπίτι μας.

Ευχόμαστε καλή ανάρρωση στο συνάδελφο και την οικογένειά του».

Πηγή: www.902.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.