Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 06:10

“Χαλάνδρι ενάντια”: Δεύτερο πλέγμα 7 προτάσεων για αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας

1 μήνας Πανδημίας: Δεύτερο Πλέγμα 7 προτάσεων από την Πρωτοβουλία Πολιτών “Χαλάνδρι ενάντια” για την δράση του Δήμου Χαλανδρίου - Στήριξη των διεκδικήσεων των μαχόμενων υγειονομικών:

Συμπληρώνουμε σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη της πανδημίας στη χώρας μας.

Ως «Χαλάνδρι Εναντια» ήδη από τις 11/3 είχαμε καταθέσει πλέγμα προτάσεων για τις αναγκαίες ενέργειες και δράσεις που πρέπει να κάνει ο Δήμος, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Πολλές από αυτές υλοποιήθηκαν, είτε έπειτα από την σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (προσωπικό ασφαλείας στο δήμο εφαρμόζοντας την κοινωνική αποστασιοποίηση, περιορισμός συναλλαγών με πολίτες, μέτρα υγιεινής στα δημοτικά καταστήματα, άτυπη «βοήθεια στο σπίτι» για συμπολίτες μας που ανήκουν σε ευπαθής ομάδες), είτε με ενέργειες του Δήμου (προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για τους υπαλλήλους, προμήθεια αντισηπτικών).

Θεωρούμε ιδιαίτερα θετική την υλοποίηση της πρότασης μας για διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας από τον Δήμο (στις 14 Απρίλη), καθώς οι ανάγκες για αίμα είναι αυξημένες και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να διεξάγονται αιμοδοσίες σε χώρους που θα διασφαλίζουν την προσέλευση πολιτών.

Επειδή όμως η πανδημία συνεχίζεται, θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για λήψη περαιτέρω μέτρων, που αφορούν τόσο την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και των οικονομικών επιπτώσεών της.  Σε αυτό πνεύμα προτείνουμε τα εξής:

  • Επέκταση του μέτρου απαλλαγής από δημοτικά τέλη και φόρους στους εργαζόμενους που επλήγησαν από την διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν αρκεί η απαλλαγή που αποφάσισε η κυβέρνηση, για τις επιχειρήσεις. Χιλιάδες συμπολίτες μας είτε βρέθηκαν ξαφνικά στην ανεργία, είτε είναι αναγκασμένοι να ζουν με το επίδομα των 800 ευρώ (για 1,5 μήνα). Μετά από αίτησή τους, και με απλή προσκόμιση των κατάλληλων πιστοποιητικών από το «Εργάνη» (για απόλυση ή εργασία σε επιχείρηση που έχει αναστείλει την λειτουργία της ή για δυσμενή μετατροπή της εργασιακής σχέση-π.χ. μερική απασχόληση, μείωση μισθού κλπ), να δίνεται η δυνατότητα σε εργαζόμενους να απαλλάσσονται (και όχι απλά να αναστέλλεται η καταβολή) δημοτικών τελών και φόρων για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
  • Δημιουργία μηχανισμού ενημέρωσης των συμπολιτών μας, για τις δυνατότητες αρωγής από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας (συσσίτιο, παντοπωλείο, άτυπη «Βοήθεια στο Σπίτι»). Οι συμπολίτες μας που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη από αυτές τις υπηρεσίες δεν έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για αυτές καθώς πιθανότατα, δεν ξέρουν/έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. Πρέπει ο δήμος να απευθυνθεί σε εκείνους αξιοποιώντας τα κατά καιρούς αιτήματα που έχουν γίνει προς την κοινωνική υπηρεσία (είτε έχουν εγκριθεί, είτε έχουν απορρφθεί, σε βάθος 8ετίας), καθώς είναι πιθανότερο, συμπολίτες μας που κάποια στιγμή στηρίχθηκαν από τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, σήμερα να έχουν αντίστοιχη ανάγκη. (Ακόμα και όχημα του δήμου με ντουντούκες θα μπορούσε να βοηθήσει).
  • Συνεργασία με τις πρωτοβάθμιες δομές υγείας (Κ.Υ. Κεντρικού Χαλανδρίου, Τοπικό Ιατρείο Κάτω Χαλανδρίου) της πόλης μας για μετατροπή τους σε δομές κατάλληλες για να ελέγχουν συμπολίτες μας που εμφανίζουν συμπτώματα. Τα νοσοκομεία είναι εξαιρετικά επιβαρυμένα και η τηλεφωνική γραμμή του ΕΟΔΥ δεν μπορεί να παρέχει εξ αποστάσεων τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές (όπως φαίνεται από τραγικά παραδείγματα, όπως ο θάνατος της 41χρονης στην Καστοριά). Το παράδειγμα της Δάφνης, όπου το Δήμος στήριξε το τοπικό Κέντρο Υγείας, ώστε, σε κατάλληλο και ασφαλή χώρο, να μπορούν να εξετάζονται συμπολίτες μας με συμπτώματα, οφείλει να αποτελεί πυξίδα για μια αντίστοιχη προσπάθεια στο Χαλάνδρι. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αναβαθμιστεί και το ΣΚΕΠΙ ώστε να μην περιορίζεται σε απλή συνταγογράφηση, όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να υπάρχει και ειδική πρόβλεψη για την υγειονομική φροντίδα και την διεξαγωγή τεστ (σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ) των συμπολιτών μας που μένουν στον καταυλισμό Ρομά, σε απαράδεκτες συνθήκες, με κίνδυνο να «εγκλωβιστούν» σε έναν χώρο όπου, εάν εμφανιστεί κρούσμα, θα είναι περιορισμένες οι δυνατότητες ελέγχου του.
  • Διεκδίκηση από το Υπουργείο Υγείας, να ενταχθούν οι Πρωτοβάθμιες Δομές Υγείας του δήμου στον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ήδη 3 δήμαρχοι της Δυτικής Αττικής έχουν απευθύνει από κοινού αίτημα, ώστε να καλυφθούν οι περιοχές τους από Κέντρο Υγείας ενταγμένο στον κεντρικό σχεδιασμό του Υπουργείου. Το Χαλάνδρι, όχι μόνο δεν καλύπτεται από τα 5 Κέντρα Υγείας που εντάχθηκαν στον κεντρικό σχεδιασμό και πλέον εφημερεύουν 24ώρες (Λ. Αλεξάνδρας, Περιστέρι, Καλύβια, Ραφήνα, Καμίνια), αλλά τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής μας, είτε είναι επιβαρυμένα (π.χ. Σωτηρία, κέντρο αναφοράς του κορωνοϊού), είτε είναι υποστελεχωμένα (Σισμανόγλειο) και καλύπτουν ευρύτερες περιοχές (Γεννηματά).
  • Στήριξη των αιτημάτων των υγειονομικών για να τους δοθούν όπλα στη μάχη που δίνουν αυτήν τη στιγμή για λογαριασμό της κοινωνίας. Πληθαίνουν διαρκώς οι επίσημες καταγγελίες (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, σωματεία εργαζομένων σε νοσοκομεία), τόσο για έλλειψη κατάλληλων προστατευτικών μέσων (μάσκες, στολές), όσο και για ανεπάρκεια των υποδομών (κλίνες ΜΕΘ, υποστελέχωση). Η κυβέρνηση απαντάει με δυο τρόπους: είτε μιλάει μόνο για ατομική ευθύνη των πολιτών, ξεχνώντας πλήρως την κρατική ευθύνη για την ενίσχυση του ΕΣΥ, είτε χρηματοδοτώντας σκανδαλωδώς τις ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια. Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συνεδριάσει ώστε να βγάλει απόφαση στήριξης των διεκδικήσεων των υγειονομικών, όπως διατυπώνονται από τα επίσημα όργανα τους και εκφράστηκαν την 1/4 στη συνέντευξη τύπου της ΟΕΝΓΕ, ώστε να συμπαραταχθεί μαζί τους στο αγώνα δρόμου που κάνουν για να ενισχυθεί το ΕΣΥ και για να μην πάει χαμένος ο χρόνος που κερδήθηκε από τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Η φίμωση των υγειονομικών από τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση, πρέπει να σπάσει με όλα τα μέσα.
  • Άμεσο αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση να μην ισχύει η πρόβλεψη για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2020. Υπάρχει ο κίνδυνος το κόστος των απαλλαγών σε δημοτικά τέλη και φόρους, να «σκάσει» σαν βόμβα στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Μέχρι στιγμής, η μόνη πρόβλεψη από πλευράς κυβέρνησης είναι η δυνατότητα να μεταφέρουν οι δήμοι πόρους προς τις ανταποδοτικές υπηρεσίες ή να καταφύγουν σε δάνειο. Στην πρώτη περίπτωση μιλάμε επί της ουσίας για «πάγωμα» της λειτουργίας του δήμου (εκτός καθαριότητας και κοινωνικών υπηρεσιών) καθώς δεν θα υπάρχουν κονδύλια, ενώ στη δεύτερη για υπερχρέωση μέσα από τους τόκους των δανείων. Πρέπει να διεκδικήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, συντασσόμενο με άλλους Δήμους και συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων), την γενναία επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να καλυφθούν τα ελλείμματα των προϋπολογισμών που δημιουργήθηκαν από τις έκτακτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε. Να μην πληρώσει ο λαός τον «λογαριασμό του κορωνοϊού» με διάλυση των δήμων.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την ένταξη των δημοτικών υπαλλήλων στην πρόβλεψη για έκτακτο δώρο Πάσχα (όπως θα λάβουν οι υγειονομικοί και η Πολιτική Προστασία). Είναι αδιανόητο να μην αναγνωρίζεται η δουλειά των δημοτικών υπαλλήλων (ειδικά της καθαριότητας και των κοινωνικών υπηρεσιών) που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, διασφαλίζοντας την υγιεινή των πόλεων και παρέχοντας στήριξη σε συμπολίτες μας.

Από την πλευρά μας θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχή διεξαγωγή της αιμοδοσίας στις 14 Απρίλη, καθώς όπως λέγαμε και στην σχετική μας πρόταση (19/3), «όλοι οι πόροι της κοινωνίας και όλα τα μέσα του οργανωμένου κράτους οφείλουν να συμβάλλουν με όποιο τρόπο γίνεται ώστε αυτός ο αγώνας να δοθεί με τους καλύτερους όρους».

Επίσης, σεβόμενοι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέσα προστασίας, θα σταθούμε ως «Χαλάνδρι Ενάντια» δίπλα στους μαχόμενους υγειονομικούς, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΟΕΝΓΕ για κινητοποιήσεις έξω από τα νοσοκομεία στις 7 Απρίλη, πανελλαδική ημέρα δράσης, καθώς μαζί τους διεκδικούμε:

  •  Μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών υγειονομικών.
  •  Πλήρης επίταξη άνευ όρων κλινών, κλινικών, κρεβατιών ΜΕΘ, εξοπλισμού εργαστηρίων και του προσωπικού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης και ένταξή του στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  •  ΜΑΠ – Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλους τους υγειονομικού

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.