Ένωση Γονέων Χαλανδρίου: Οξυμένο το πρόβλημα στέγασης των παιδιών στα Νηπιαγωγεία
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Χαλανδρίου με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κύριο Κουράση όπου συζητήθηκε το θέμα της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο μας.
Η συνάντηση αυτή κατέστη αναγκαία λόγω της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί σε αρκετούς από τους 114 Δήμους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2019 – 2020, ανάμεσα σε αυτούς και στο δικό μας Δήμο. Έχουμε οξυμένο πρόβλημα στέγασης των παιδιών, με αποτέλεσμα χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειές τους να μην γνωρίζουν σε ποιο Νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν, με ποιες υποδομές και συνθήκες.
Η Ένωση είχε εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα που θα ανέκυπτε στο Δήμο μας από την εφαρμογή της Υποχρεωτικής Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής επειδή υπάρχει δραματική έλλειψη σε αναγκαίες κτηριακές υποδομές. Είχαμε διατυπώσει τις ανησυχίες μας και τον προβληματισμό μας ήδη από τον Μάρτιο του 2018, ενώ τον Φεβρουάριο δημοσιοποιήσαμε ένα κείμενο προβληματισμών όπου αναδεικνύαμε τις ελλείψεις σε σχολική στέγη, όχι μόνο στην προσχολική αγωγή, αλλά και σε ολόκληρο το φάσμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Από τη συνάντηση διαπιστώσαμε ότι επικρατεί πλήρης σύγχυση και απουσία συντονισμού, με άλλα να σχεδιάζει ο Δήμος Χαλανδρίου με την Απόφασή του 22900/13.06.2019 και άλλα να προτείνει προς υλοποίηση το Υπουργείο Παιδείας με το συναρμόδιο Υπουργείο Υποδομών με την Κ.Υ.Α. 95586/Α2/13.06.2019 (ΦΕΚ Δ’ 329), την οποία μάλιστα, όπως μας δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, δεν έχει καν κοινοποιήσει στο Δήμο Χαλανδρίου. Το πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών στα Νηπιαγωγεία, τόσο το Υπουργείο όσο και ο Δήμος, σκοπεύουν να το αντιμετωπίσουν αφ’ ενός με την εγκατάσταση προκατασκευασμένων οικίσκων στα προαύλια, αφ’ ετέρου (ο Δήμος) με την διάθεση αιθουσών από τα συστεγαζόμενα Δημοτικά Σχολεία. Μάλιστα, πέντε από τους επτά προαναφερθέντες οικίσκους προορίζονταν να αντικαταστήσουν αντίστοιχους πεπαλαιωμένους στο 3ο ΕΠΑΛ, διαιωνίζοντας το στεγαστικό πρόβλημα αυτού του σχολείου.
Όλες οι Οργανώσεις Γονέων, από την πρώτη στιγμή της θεσμοθέτησης της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας και τους προβληματισμούς μας για την εφαρμογή της ακόμη και σε βάθος τριετίας, γιατί αυτό θα γινόταν χωρίς προγραμματισμό και χωρίς καμία δημόσια δαπάνη, ούτε ένα ευρώ.
Ως γονείς θεωρούμε ότι η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, δεν είναι απλά μια εξυπηρέτηση των γονιών, αλλά πρωτίστως μια αναγκαιότητα κοινωνική και παιδαγωγική που αφορά στην εκπαίδευση, την ψυχοσωματική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των πιο ευαίσθητων από τους μαθητές, τα προνήπια και νήπια.
Οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας είναι τεράστιες. Γιατί με την πρακτική τους όχι απλά υπονομεύουν την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής αλλά ενισχύουν την επιστροφή και την καλλιέργεια αντιδραστικών αντιλήψεων με το πέρασμα της αρμοδιότητας των Νηπιαγωγείων στους Δήμους και αναγκάζουν τις λαϊκές οικογένειες να καταφεύγουν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία βάζοντας ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Βαρύτατες ευθύνες έχει και ο Δήμος Χαλανδρίου γιατί, ενώ γνώριζε ότι το σχολικό έτος 2019 – 2020 θα εφαρμοστεί και στο Δήμο μας η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, αδιαφόρησε, με αποτέλεσμα στο και πέντε να προκρίνει λύσεις που θα προκαλέσουν αναστάτωση στις οικογένειες που έχουν παιδιά στις ηλικίες αυτές και επιπλέον θα έχουν γενικότερο αντίκτυπο στην εύρυθμη λειτουργία εξ αιτίας των παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένα σχολεία.
Όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα σε ένα γενικότερο πλαίσιο υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Στο Χαλάνδρι ειδικότερα, σε όλα τα σχολεία έχει αυξηθεί εντελώς αυθαίρετα ο αριθμός των διδακτικών αιθουσών σε σχέση με αυτές που προβλέπονταν στην Ιδρυτική τους Απόφαση, χωρίς να έχουν χτισθεί επιπλέον αίθουσες, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν στην πλειονότητα των σχολείων οι προβλεπόμενες βοηθητικές αίθουσες (βιβλιοθήκη, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα σίτισης, αίθουσα εκδηλώσεων) γιατί έχουν γίνει αίθουσες διδασκαλίας. Ακόμα και κουζίνες έχουν γίνει αίθουσες διδασκαλίας. Αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη διδακτική και παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων καθώς και υπερπληθυσμό μαθητών στους προαύλιους χώρους που με την τοποθέτηση οικίσκων θα γιγαντωθεί.
Στο Χαλάνδρι είναι επιτακτική ανάγκη εδώ και πολλά χρόνια η ανέγερση του 17ου Δημοτικού Σχολείου, του 6ου Λυκείου, ενός νέου Δημοτικού Σχολείου στο Κάτω Χαλάνδρι, κτηρίων για τη στέγαση των ΕΠΑΛ και περίπου 12 νέων αιθουσών Νηπιαγωγείων (σύμφωνα με την ανάλυση που έχουμε δημοσιοποιήσει τον Φεβρουάριο 2019 και με 22 παιδιά ανά τμήμα και όχι 15 που είναι πάγιο αίτημά μας). Προκατασκευασμένοι οικίσκοι και συστηματική αχρήστευση των αναγκαίων βοηθητικών αιθουσών δεν αντιμετωπίζουν αλλά διαιωνίζουν το πρόβλημα. Η Δημοτική Αρχή έχει γνώση των αναγκών αλλά κωφεύει συστηματικά.
Χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και γενικά οι γονείς και να διεκδικήσουμε ΤΩΡΑ το Υπουργείο Παιδείας να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε όλα τα προνήπια και νήπια να ενταχθούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, όπως ακριβώς προβλέπεται, σε κατάλληλες κτιριακές υποδομές, με 15 παιδιά ανά τμήμα και το ανάλογο μόνιμο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό.
Καλούμε επίσης τους Συλλόγους Γονέων και όλους τους γονείς να διεκδικήσουμε από τον Δήμο να αναλάβει ΑΜΕΣΑ να καταρτίσει πρόγραμμα δράσης και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης που να επιλύει ΟΡΙΣΤΙΚΑ το πρόβλημα των κτηριακών υποδομών των σχολείων της πόλης μας.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών του Δήμου Χαλανδρίου
Διαβάστε σχετικά:
Προκατασκευασμένες αίθουσες νηπιαγωγείου σε 3 σχολεία του Χαλανδρίου