Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 17:53

Οι προτάσεις του Γιώργου Κουράση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2018

kourashs giwrgos 2

Γιώργος Κουράσης: «Ψηφίζουμε το Τεχνικό Πρόγραμμα εάν συμπεριληφθούν οι 12 τεκμηριωμένες προτάσεις μας και κυρίως εφόσον ανακαλέσει, ο κ. Ρούσσος, όσα προσβλητικά ανέφερε για τους συμβούλους που καταψήφισαν το Πρόγραμμα, αναγνωρίζοντας ότι άσκησαν το δημοκρατικό τους δικαίωμα»

Με 12 Έργα - Δράσεις, που θα συνθέσουν, ένα σύνολο ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, με άμεση αλλά και μακροχρόνια προοπτική δημιουργίας, μιας ανθρώπινης βιώσιμης πόλης και ενός Δήμου με Κοινωνικό Πρόσωπο, επιχειρεί να δώσει ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Κουράσης λύση στο αδιέξοδο, που έχει δημιουργηθεί με την καταψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Χαλανδρίου.

Ο κ. Κουράσης, καταθέτοντας τις προτάσεις του Συνδυασμού του, στην σχετική συνεδρίαση των επικεφαλής του Δ.Σ., που συγκάλεσε ο Δήμαρχος, τόνισε:

«Η αγάπη μας για το Χαλάνδρι και το αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας, που έχουμε σαν αιρετοί δεν μας επιτρέπει να μείνουμε αμέτοχοι στα αδιέξοδα, που δημιούργησε ο κ. Ρούσσος με την έντασή του. Δεν παίζουμε με το μέλλον της πόλης μας και των παιδιών μας, ούτε μετέχουμε σε πολιτικά παιχνίδια. Βάζουμε πλάτη για το καλό της πόλης και του Χαλανδρίου».

«Καταθέτουμε 12 έργα - δράσεις, ώστε να συμπεριληφθούν στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2018. Προτάσεις που δίνουν μια ολοκληρωμένη μακροχρόνια προοπτική δημιουργίας ανθρώπινης βιώσιμης πόλης».

Στη συνέχεια ο κ. Κουράσης δήλωσε: «Είμαστε διατεθειμένοι να ψηφίσουμε, ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει αυτά τα έργα-μελέτες, έστω με συμβολικά ποσά στην παρούσα φάση, ώστε να μην παρεμποδισθεί η ψήφιση του Προϋπολογισμού, αρκεί ο Δήμαρχος να δεσμευθεί, ότι εντός τριμήνου, θα έλθει, με αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ολοκληρωμένο το Τεχνικό Πρόγραμμα, αφού επεξεργασθούν και κοστολογήσουν τα προτεινόμενα έργα και μελέτες, οι Υπηρεσίες του Δήμου.

«Επίσης, να δεσμευθεί ο Δήμαρχος ότι στην υλοποίηση του προγράμματος του Δήμου, θα καλέσει όλους τους Συμβούλους να μετέχουν ενεργά».

Ξεκινώντας την παρέμβαση του ο κ. Κουράσης, εστίασε στο θέμα «της συμπεριφοράς του κ. Ρούσσου και όσων πρωτόγνωρων για την Αυτοδιοίκηση», «όπως χαρακτηριστικά είπε», «συνέβησαν πριν και μετά την καταψήφιση, από την πλειοψηφία του Δ.Σ., του Τεχνικού Προγράμματος».

«Υβρισθήκαμε, λοιδορηθήκαμε και επιχειρήθηκε να τρομοκρατηθούμε από τον κ. Ρούσσο, γιατί ασκήσαμε το δημοκρατικό μας καθήκον να κρίνουμε το πρόγραμμά του».

«Αφήσαμε έναν υγιέστατο οικονομικά, Δήμο, με σημαντικό αποθεματικό και ώριμα έργα και ο κ. Ρούσσος, επιδόθηκε 3 (τρία) τώρα χρόνια, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και απέλπιδες προσπάθειας ακύρωσης του έργου μας».

Όμως η τωρινή συμπεριφορά του ξεπέρασε τα ανεκτά όρια.

Είναι θέμα Δημοκρατίας και πολιτικού πολιτισμού! Να ανακαλέσει με δήλωσή του ο κ. Ρούσσος όσα προσβλητικά είπε για όλους τους Συμβούλους που καταψήφισαν το Τεχνικό του Πρόγραμμα. Να αναγνωρίσει το δημοκρατικό δικαίωμα του Δημοτικού Συμβούλου να ψηφίζει ή να καταψηφίζει επιλογές της Διοίκησης χωρίς αυτό να σημαίνει, όσα συκοφαντικά εξεστόμισε ο ίδιος. Όπως άλλωστε έκανε ο ίδιος όλα τα χρόνια που ήταν στην Αντιπολίτευση.

Οι προτάσεις της παράταξης του Γ. Κουράση για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2018

1. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΓΚΑΡΑΖ

Οι ανάγκες της πόλης, ενέτειναν ένα μείζον πρόβλημα, του Κέντρου της, αυτό της αδυναμίας στάθμευσης οχημάτων.

Η προβλεπόμενη κατασκευή του νέου Δημαρχείου, θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η «σύνταξη προμελέτης σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικής μελέτης για την κατασκευή πολυόροφου υπόγειου γκαράζ, στην πλατεία Αγίου Νικολάου».

2. ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ της ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ (ΝΕΛΑ)

Μετά μια δεκαετία (περίπου) από την εκπόνησή της, είναι αναγκαία, η επικαιροποίηση της μελέτης (Νελα), σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της πόλης, με κύριους άξονες στόχους την δημιουργία μιας βιώσιμης πόλης και ειδικότερα:

α. την σύνδεση όλων των ευαίσθητων κοινωνικά χώρων συνάθροισης κοινού (σχολείων, αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών, πλατειών κ.λπ.) μέσω της δημιουργίας ενός πράσινου διαδρόμου (δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, πεζόδρομοι, διαπλάτυνση πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομοι κ.λπ.),

β. την μελλοντική, αποτροπή της διαμπερούς κυκλοφορίας μέσω των αξόνων (Ανδρ. Παπανδρέου-Βασ. Γεωργίου-Αγ. Παρασκευής),

γ. την μελλοντική δημιουργία, υπόγειου χώρου στάθμευσης στα Β.Α. του κέντρου της πόλης (πλατεία Κέννεντυ, στο οικόπεδο του Δήμου),

δ. χρονοδιάγραμμα σταδιακής εφαρμογής της μελέτης, στα επόμενα πέντε (5) χρόνια.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η «επικαιροποίηση της κυκλοφοριακής μελέτης (Νελα)» σύμφωνα με τα παραπάνω και αναστολή έργων που αφορούν στην κυκλοφοριακή μελέτη.

3. ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Με στόχο την πλήρη αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης, σε όλους τους δρόμους του Χαλανδρίου συμπληρωματικά με τα δύο μεγάλα έργα που μελετήσαμε και ωριμάσαμε και αφορούν στο κέντρο κυρίως της πόλης (έργο ομβρίων προϋπ. 5.350.000) και η αύξηση παροχετευτικότητας στην περιοχή του ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ και θα πρέπει να συνταχθεί σχετική μελέτη.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η «σύνταξη μελέτης για την κατασκευή αγωγών ομβρίων, σε όλες τις περιοχές του Δήμου» και σταδιακή εφαρμογή της σε βάθος τριετίας κατά σειρά προτεραιότητας βάση της επικινδυνότητας της περιοχής για πλημμύρες.

4. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ και ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΩΝ

Πλήρης καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των πεζοδρομίων όλης της πόλης και σύνταξη σχετικής μελέτης σύμφωνα και με την κυκλοφοριακή μελέτη.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η «σύνταξη μελέτης για κατασκευή, ανακατασκευή και διαπλάτυνση πεζοδρομίων», σύμφωνα και με την κυκλοφοριακή μελέτη.

5. ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΔΗΜΟΣ (smart city)

Ο Δήμος μας θα πρέπει να κινηθεί με στόχο την ευρεία παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών, στα πρότυπα των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών έξυπνων πόλεων και της εξέλιξής των σε «smart city».

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ «Η πλήρης καταγραφή του συνόλου των τηλεπικοινωνιακών υποδομών του Δήμου» που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω.

6. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΛΛΙΣΠΕΡΗ (Δ. Αρεοπαγίτου και Παρθενώνος)

Το κληροδότημα «Καλλισπέρη» που βρίσκεται στο πλέον περίοπτο σημείο της Αθήνας, μπορεί να αξιοποιηθεί, σε όφελος του Δήμου μετατρεπόμενο π.χ. σε εκθεσιακό χώρο, ή μουσείο ή άλλη χρήση.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η «σύνταξη μελέτης αξιοποίησης του κληροδοτήματος «Καλλισπέρη».

7. ΕΞΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων του Δήμου, με τύπου LED φωτιστικά και η εγκατάσταση συστημάτων τηλελέγχου-τηλεχειρισμού μπορεί σύμφωνα και με σχετική προμελέτη του ΣΒΑΠ, να αποφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας στο Δήμο.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η «σύνταξη τευχών δημοπράτησης για την διενέργεια διαγωνισμού για τον εξυγχρονισμό του Δημοτικού Φωτισμού» με ιδίους πόρους, ή πόρους από το πρόγραμμα του Τ.Π.Κ.Δ. ή αυτοχρηματοδότηση.

8. ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ για την περιοχή του ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ

Οι μελέτες αυτές είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για χρηματοδότηση από πόρους της Ε.Ε. σημαντικών παρεμβάσεων, και οικιστικών αναπλάσεων για την αναβάθμιση ολόκληρων περιοχών.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η «σύνταξη μελέτης ολοκληρωμένων χωρικών αναπλάσεων στην περιοχή του ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ».

Σταδιακά στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να συνταχθούν ανάλογες μελέτες για «υποβαθμισμένες» περιοχές του Δήμου.

9. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ για ΑΜΕΑ

Οι ανασφάλιστες οικογένειες, που έχουν την ευθύνη ατόμων με ειδικές ανάγκες, αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα στην ψυχοκοινωνική τους στήριξη.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η «δημιουργία κοινωνικής δομής για ψυχοκοινωνική στήριξη ΑΜΕΑ σε συνεργασία με άλλους φορείς.

10. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ νέου ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

Η κοινωνική κρίση, δημιούργησε νέες ανάγκες για βρεφονηπιακούς σταθμούς, η έλλειψη των οποίων οδήγησε πρόσφατα χιλιάδες παιδιά (κυρίως ασθενέστερων οικονομικά οικογενειών) να μείνουν ακάλυπτα, παρά την ύπαρξη πόρων από κοινοτικά προγράμματα.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η «σύνταξη μελέτης για την ανέγερση Βρεφονηπιακού Σταθμού» στον αδόμητο χώρο του κληροδοτήματος Σαχάλα.

11. ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του ΘΕΜΑΤΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ των ΡΟΜΑ

Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία θα πρέπει να επιλυθεί οριστικά το θέμα του οικισμού.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Σύνταξη χρονοπρογράμματος ενεργειών για την οριστική επίλυση του θέματος.

12. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΡΥΠΩΝ και ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η έκρηξη των ασθενειών, κυρίως λόγω της μόλυνσης του αέρα στις αστικές περιοχές, από τις εκπομπές ρύπων (αιωρούμενα σωματίδια, CO2 κλπ) επιβάλλουν μετρήσεις από ειδικούς και λήψη μέτρων σε περίπτωση υπερβάσεων των ορίων (π.χ. απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων ή ρυπογόνων οχημάτων) στα κέντρα κυρίως των πόλεων.

ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ Η «διενέργεια μετρήσεων αιωρούμενων σωματιδίων» σε τακτά χρονικά διαστήματα καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, σε συνεργασία με εξειδικευμένους φορείς.

Τα προτεινόμενα έργα – δράσεις, μαζί με τα τέσσερα (4) έργα που αφορούν στην ανάπλαση των δύο (2) πλατειών στο Πάτημα, την ανακαίνιση του κληροδοτήματος ΣΑΧΑΛΑ για ΚΑΠΗ και τα έργα των ομβρίων (ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΩΡΙΜΑΣΕ η δική μας ΠΑΡΑΤΑΞΗ) ως και οι παρεμβάσεις (ΝΟΜΠΕΛ, ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ, ΖΕΡΒΑ και ΔΟΥΖΕΝΗ)
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΘΕΣΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΜΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.