Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 10:57

Δημιουργείται ενιαίος πράσινος χώρος για τις Ευρωεκλογές

Τα πλαστικά, τα αέρια, τα αυτοκίνητα και τα τσιμέντα καταλαμβάνουν πιά τον δικό μας ζωτικό χώρο. Ο άνθρωπος στριμώχνεται ασφυκτικά στον περιορισμένο χώρο που του αφήνουν τα δημιουργήματά του.

Τα τρόφιμα δε χρειάζεται πια να τα βάζουμε στο ψυγείο, τα έχουμε ήδη αλλοιώσει σε μεγάλο βαθμό από μόνοι μας, με φυτοφάρμακα και μεταλλαγμένα.

Από το δημοτικό μαθαίνουμε να συνδέουμε την γνώση και την έκφραση με τον ανταγωνισμό και την κατηγοριοποίηση, το άγχος και τις ενοχές.

Αγωνιζόμαστε να βελτιώσουμε τον ιδιωτικό μας χώρο κατά 10% απαξιώνοντας τον δημόσιο κατά 90%. Και με τον πιο βίαιο τρόπο, με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις επιδημίες, τους πρόωρους θανάτους, τα Τέμπη, κρίσεις κ.α. μαθαίνουμε ότι αυτό δίνει έλλειμμα 80%.

Δημιουργούμε συνεχώς ζημιές και αποζημιώσεις.

Και παρ’ όλο που όλα αυτά είναι πια κοινότυπες διαπιστώσεις, ένα σύστημα φόβου και ατολμίας μας επιβάλει να συνεχίζουμε στην ίδια καταστροφική πορεία. Παθαίνουμε και μετά από λίγο αναγκαζόμαστε να ξεχάσουμε.

Ένα συγκεκριμένο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης που συντηρείται από συγκεκριμένες πολιτικές και επιχειρηματικές δυνάμεις, μας επιβάλει να διαπιστώνουμε και να υπομένουμε. Αντί του blockchain μας επιβάλουν την μίζα της τράπεζας.

Οι περισσότεροι δεν θα το μάθουν ποτέ, (γιατί το σύστημα δεν θέλει να το μάθουν) αλλά την Κυριακή στις 25 Φεβρουαρίου οι δύο μεγάλοι πράσινοι πολιτικοί χώροι «Πράσινοι» και «Οικολογία» πραγματοποιούν το ενωτικό συνέδριό τους. Για να συγκροτήσουν ενωμένοι και στην Ελλάδα την πολιτική δύναμη ανατροπής.

Τα ντοκουμέντα και τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα αποτελούν βόμβα και απειλή για ένα ολόκληρο σύστημα πολιτικών, επιχειρηματικών, εκδοτικών και κατασταλτικών δομών που απολαμβάνουν σήμερα την ασυλία της κοινωνικής αδράνειας.

Το Συνέδριο θα επιχειρήσει να ρίξει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου ενόψει Ευρωεκλογών τις Πράσινες Ευρωπαϊκές Απαντήσεις στις πολλαπλές κρίσεις.

Θα σχηματίσει πολιτικό φορέα Ευρωπαϊκής Πράσινης έκφρασης και στην Ελλάδα που θα προτείνει στους Έλληνες να εγκαθιδρύσουν ένα ήπιο μοντέλο παραγωγής με σεβασμό στην Φύση και στον Συνάνθρωπο, να υιοθετήσουν εναλλακτικά μοντέλα κατανάλωσης στην διατροφή και την μετακίνηση, να σεβαστούν την διαφορετικότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να διαχειριστούν από ισότιμα και συμμετοχικά τα «Κοινά», να επιβάλουν την Αποκέντρωση στην διοίκηση και στην παραγωγή, να επιλέξουν την Ειρήνη και να απορρίψουν τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς.

Με λίγα λόγια θα προτείνουν στους Έλληνες να ζήσουν ομορφότερα και να συγχρονιστούν με την μεγάλη Πράσινη Ευρωπαϊκή δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου. Ό,τι χειρότερο δηλαδή μπορεί να συμβεί στην καθεστηκυία τάξη.

Γι’ αυτό θα υπάρξει επικοινωνιακός αποκλεισμός.

Και σ’ αυτόν τον αποκλεισμό οι ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες πρέπει να αντιδράσουν. Ολοι αυτοί που διεκδικούν την προστασία των δασών, των παραλιών και των ρεμάτων. Αυτοί που διεκδικούν πεζοδρόμια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ποδηλατόδρομους. Όσοι διεκδικούν υγιεινή διατροφή. Εκείνοι που κατανοούν τη σημασία της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, της ισονομίας και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκείνοι που αντιλαμβάνονται την τεράστια σημασία της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των αγαθών, των υπηρεσιών και των χώρων.

Ολοι αυτοί που επικροτούν τον αγώνα των κινημάτων, να κάνουν την διάχυση και να στείλουν πρωτοβουλιακά το μήνυμα.

Δημιουργείται ενιαίος πράσινος χώρος για τις Ευρωεκλογές, που θα δώσει εναλλακτική πρόταση στην γκρίζα ζωή μας.

Χάρης Κουγιουμτζόπουλος
Δημοσιαγράφος Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Πράσινοι - Οικολογία

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.