για Νewsletter    

Εκτύπωση

"Πέρσες" του Αισχύλου από το ΘΕ.ΑΜ.Α. στο Φεστιβάλ Ρεματιάς

on .

theama perses

Με μια ξεχωριστή παράσταση με ελεύθερη είσοδο και προσβάσιμη για όλους τους πολίτες ξεκινούν και πάλι οι "Νύχτες Αλληλεγγύης" την Τετάρτη 24 Αυγούστου, στις 8:30 μ.μ., για να διαρκέσουν με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.

Την επανέναρξη του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016, κηρύσσει με τους "Πέρσες", το αρχαιότερο σωζόμενο δράμα (472 π.Χ.) του Αισχύλου, το ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), το μοναδικό θέατρο στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία στην κύρια σύνθεσή του και είναι μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, η οποία έχει και την επιμέλεια για την προσβασιμότητα της παράστασης.

Οι "Πέρσες" σε σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου, που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου, φιλοξενούνται στο Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016 υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής. Κορυφαία του Χορού είναι η ερμηνεύτρια της λαϊκής προφορικής μας παράδοσης Γιώτα Βέη.

perses theama 3

…νικώντας καθετί «ξένο»
και τη μάχη της προκατάληψης με τον ίδιο μας τον εαυτό…

Η τάση του δραματικού ποιητή να κινείται από την αρχικά προφορική ποίηση προς τη συμβατικά καλούμενη "οπτική" ποίηση, αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή των "Περσών". Η αόριστη ανησυχία εξελίσσεται επί της σκηνής σε πραγματικό γεγονός. Το αποτέλεσμα της ναυμαχίας της Σαλαμίνας σκορπά τον θρήνο στην Περσία κι ο Αισχύλος, περιγράφοντας την κορύφωσή του στη "βάρβαρη" χώρα, επιβάλλει λογοτεχνικά την πρώτη σωζόμενη αντιπολεμική πράξη. Ο σεβασμός σε ό,τι "ξένο" αποτελεί το πρώτο βήμα για την ισότιμη αποδοχή του…

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου
Εκγύμναση Χορού: Αιμιλιανή Αβραάμ
Σκηνικά: Δέσποινα Φλέσσα
Κοστούμια: Σοφία Σταυρακάκη
Μουσική επιμέλεια: Αλέξανδρος Καψοκαβάδης
Διερμηνεία Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας: Θεοδώρα Τσαποΐτη
Ηχολήπτης: Φώτης Κίκιρας

Διανομή

Άτοσσα: Χριστίνα Τούμπα & Χριστίνα Τσαβλή
Δαρείος: Πάνος Ζουρνατζίδης
Αγγελιαφόρος: Μιχάλης Ταμπούκας
Ξέρξης: Βασίλης Οικονόμου
Κορυφαία Χορού: Γιώτα Βέη

Χορός: Αιμιλιανή Αβραάμ (Β΄ Κορυφαία), Μιχάλης Γραμματάς, Γιώργος Ηλιάκης, Μαρία Μουρελάτου, Μαρίνα Σταμάτη, Μαίρη Σταματουλά, Έφη Τούμπα

Μουσικοί Κρουστών Οργάνων: Μάκης Σουλελές, Αλέξανδρος Χαντζαράς

Διάρκεια παράστασης: 75΄ 

Ώρα έναρξης: 20:30

Είσοδος ελεύθερη

Αντί εισιτηρίου προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα, σχολικά είδη και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου (χάρτης)

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο για τα άτομα με κινητική αναπηρία καθώς και τουαλέτα ΑμεΑ.

braille2

Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία διεκδικεί την άρση του θεσμικού ρατσιστικού όρου της "αρτιμέλειας" του Προεδρικού Διατάγματος 370 που απαγορεύει την πρόσβαση των ανάπηρων καλλιτεχνών στην εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης και Χορού και σας προσκαλεί στην αληθώς προσβάσιμη παράσταση:

- Ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.].
- Ακουστική περιγραφή [AD] μέσω ακουστικών για θεατές/τριες με πρόβλημα όρασης.
- Διάθεση του προγράμματος της παράστασης και σε εκτύπωση Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά και σε κώδικα QR.
- Χώρος στάθμευσης οχημάτων Ανθρώπων με Αναπηρία [ΑμεΑ] και τουαλέτα για ΑμεΑ, παραπλεύρως της σκηνής του θεάτρου.
- Θέσεις για χρήστες/-ριες αμαξιδίων και καρέκλες για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα πρόσωπα, μπροστά από τις κερκίδες του θεάτρου.

* Λόγω μικρής χωρητικότητας θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ εντός του θεάτρου θερμή παράκληση για συνεργασία με το ενήμερο προσωπικό του δήμου και τα μέλη της κίνησης για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων.
Επιμέλεια Προσβασιμότητας παράστασης: Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2016 "Νύχτες Αλληλεγγύης":

Το Φεστιβάλ Ρεματιάς, μια καθημερινή ανοιχτή γιορτή για την αλληλεγγύη

perses afisa