Κυριακή, 28 Απριλίου 2024 00:07

“Κάζμπα”: Το νέο βιβλίο της Λήδας Παναγιωτοπούλου

Μόλις κυκλοφόρησε το καινούριο βιβλίο της Λήδας Παναγιωτοπούλου “Κάζμπα”, από τις εκδόσεις Σμίλη, με εικονογράφηση της Έφης Μάνου.

Μια ιστορία με δράση, στοχασμό, συμβολισμό. Έρημος κακοτράχαλη και μια ήσυχη πολιτεία οι τόποι των ηρώων. Αναζήτηση ανθρώπων, σχέσεις αγάπης σε μια εποχή πολέμων, δυστυχώς επαναλαμβανόμενων. Η Κάζμπα αντιπροσωπεύει πολλά, όπως και ο Καρίμ, η μικρή Αϊσέ, η γυναίκα-ξωτικό. Και φυσικά η Γκρέτα, μορφή συμβολική με αποστολή της ταξίδια με νόημα βαθύ για την ανθρώπινη ύπαρξη και για τον κόσμο στο σύνολό του. Ομορφιά, θλίψη, ελευθερία. Μερικά από τα θέματα που συνθέτουν την καινούργια ιστορία της Λήδας Παναγιωτοπούλου.

Κάτι σκίασε τον ήλιο. Κάτι μεγάλο.
Τα παιδιά σήκωσαν το βλέμμα στον ουρανό. Ένα τεράστιο κίτρινο λουλούδι απλώθηκε στο στερέωμα. Πέταλα μεγάλα, μίσχος πράσινος, πιο πέρα φτερά παραδείσια ανοιγόκλειναν. Η όαση σκεπάστηκε από χίλια χρώματα και ο ήλιος παρακολουθούσε με προσοχή. Οι καμήλες κοιτούσαν εντυπωσιασμένες. Τα πουλιά σιωπούσαν και όλα τα ζώα στέκονταν και χάζευαν το θέαμα το πρωτόγνωρο.
Ξαφνικά ένα κεφάλι πρόβαλε ανάμεσα στο λουλούδι και τα φτερά.
Δυο μάτια καστανά κοίταζαν κάτω στη γη, ονειροπαρμένα.
– Η Γκρέτα! φώναξε η Αϊσέ και χαιρέτησε τη φίλη της.
Η Κάζμπα και ο Καρίμ έστεκαν απορημένοι.
Η Γκρέτα χαμογελούσε αμήχανα και ύστερα από λίγο κρύφτηκε μέσα στα πέταλα τα κίτρινα.
Ένα ράμφος φάνηκε χρυσό και μπλε.
Πέταξε χαμηλά και φίλησε μια μοναχική καμήλα.
– Εσύ εδώ; ψέλλισε εκείνη.

Η Λήδα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Βιβλία της:
Η καμήλα, o Ισμάρ και το μπλε πουλί,
εκδ. Κέδρος, 2005· Ο βατραχούλης, η σαμιαμίδω και η μπλε γωνιά, εκδ. Αρμός, 2009· Συμβίωσις αρμονική, εκδ. Γράμμα, 2010· Τα τραπέζια που μιλούν (ποίηση σε ζωγραφική Νίκου Οικονομίδη), εκδ. Τέχνης Οίστρος, 2015· Η Γκρέτα και το κίτρινο λουλούδι, εκδ. Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, 2017· H Χρυσόμυγα και το κίτρινο σύννεφο, εκδ. Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, 2020.
Από τον Ιανουάριο του 2010 διευθύνει την Αίθουσα Τέχνης «Χρυσόθεμις» στο Χαλάνδρι.

Η Έφη Μάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Αρχικά σπούδασε παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία (1975-1977) και στη Σχολή Νηπιαγωγών (1977-1978).

Ακολούθησαν σπουδές ζωγραφικής στην ΑΣΚΤ (1980-1985) κοντά στον Δ. Μυταρά και τον Η. Δεκουλάκο, χαρακτικής κοντά στον Θ. Εξαρχόπουλο και σκηνογραφίας με τον Β. Βασιλειάδη. Συνέχισε τις σπουδές της στο Royal College of Arts του Λονδίνου, με καθηγητή τον Peter de Francia, και στη New York Academy, με καθηγητές τον L. Gervitz –μέθοδος Repin– και τον John Wellington.
Έχει πραγματοποιήσει ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα (Αθήνα, Σύρος, Γιάννενα, Ηράκλειο, Λουτράκι κ.α.) και στο εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία, Σλοβακία, Ισπανία, Γιουγκοσλαβία, ΗΠΑ [Νέα Υόρκη] κ.α.). Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων (Το πιο αληθινό παραμύθι, εκδ. Κέδρος), με τη σκηνογραφία και με μεταφράσεις (σειρά «ανακαλύπτω την τέχνη»: Βαν Γκογκ· Γκογκέν· Ακουαρέλλα· Ιμπρεσσιονισμός· Προοπτική, εκδ. Ερευνητές· Ένα πορτραίτο του Τζιακομέττι, εκδ. Σμίλη).

Λήδα Παναγιωτοπούλου
Κάζμπα
Εικονογράφηση: Έφη Μάνου
Σχήμα: 14*21 cm
Σελ.: 96
Μήνας έκδοσης: Δεκέμβριος 2023
Μήνας κυκλοφορίας: Ιανουάριος 2024
Λιανική τιμή εκδότη με Φ.Π.Α: 14.00 €
ISBN: 978-618-211-061-4

Εκδόσεις Σμίλη 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.