Τετάρτη, 01 Μαϊος 2024 01:13

Τα “Κατά Μάρκον” - Μια ρεμπέτικη λειτουργία στη Ρεματιά

Τη θεατρική - μουσική παράσταση Τα «Κατά Μάρκον» - Μια ρεμπέτικη λειτουργία, με τον Τάκη Χρυσικάκο, φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2023 - Νύχτες Αλληλεγγύης την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή παράσταση, η οποία ερευνά και προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία της αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου.

Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, η παράσταση ξεκινά από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξει στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Σε μιαν εποχή κρίσιμη και μεταβατική, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή τους στον κόσμο της «πιάτσας» και τη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη, με την ιδιαίτερη ιδεολογία, τις αξίες και τα σύμβολά της. Κύριο μέσο έκφρασης και σύμβολο ταυτότητας αυτού του κόσμου αποτελούν το τραγούδι, η μουσική και ο χορός, μέσα από τα οποία γίνεται και η αντίστοιχη «μύηση» του θεατή στο ύφος και το ήθος του κλασικού Ρεμπέτικου.

Στον θεατρικό μονόλογο των δύο πρωταγωνιστών ξεδιπλώνονται η ξεχωριστή θέση και ο ρόλος των μουσικών ανάμεσα στους μάγκες, η τελετουργία του καφενείου και του τεκέ, η βιωματική σχέση με το μπουζούκι, η σημειολογία του ζεϊμπέκικου, το κυνηγητό από την αστυνομία, η λογοκρισία και οι εκτοπισμοί από τη δικτατορία του Μεταξά, ο ρόλος της δισκογραφίας, η διαφοροποίηση στην επιτέλεση του Ρεμπέτικου μετά τον Πόλεμο με την αστικοποίηση και το πέρασμα στους επώνυμους δεξιοτέχνες-σταρ του τραγουδιού.

Η όλη θεατρική προσέγγιση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στον «τελετουργικό» χαρακτήρα της επιτέλεσης του Ρεμπέτικου, με τη δομή της παράστασης και τη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου να υποβάλλουν την ατμόσφαιρα μιας «Λαϊκής Λειτουργίας», όπου «ο Ευαγγελιστής Μάρκος (Βαμβακάρης) συναντά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (Γενίτσαρη)».

Τις αφηγήσεις των κορυφαίων ρεμπετών ζωντανεύει επί σκηνής ο Τάκης Χρυσικάκος που είναι και ο σκηνοθέτης της παράστασης. Την ιστορική - μουσικολογική έρευνα, τα κείμενα και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος στην έναρξη της παράστασης παρουσιάζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το κλασικό Ρεμπέτικο ως ταυτότητα και μνήμη του ελληνικού μουσικού πολιτισμού αλλά και ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (απόφαση UNESCO 2017). Οι προβολές της παράστασης προέρχονται (ευγενική παραχώρηση) από πίνακες του Χρήστου Μποκόρου. Συμμετέχει επίσης ο μουσικός Νίκος Μπλουμπής.

Κείμενα – μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος

Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr (Sold out) 

Ώρα έναρξης: 9:00 μ.μ.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο, προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες και τις κοινωνικές δομές της πόλης.

Φεστιβάλ Ρεματιάς 2023 – Νύχτες Αλληλεγγύης

(όλες οι εκδηλώσεις στο θέατρο Ρεματιάς έχουν ώρα έναρξης 9:00 μ.μ.)

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/09

«Κατά Μάρκον» - Μια ρεμπέτικη λειτουργία

Μουσικοθεατρική παράσταση
με τον Τάκη Χρυσικάκο

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ VIVA.GR

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος Βαμβακάρης συναντά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Γενίτσαρη σε μια ξεχωριστή παράσταση, σε κείμενα και μουσική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα και σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Τάκη Χρυσικάκου, που ερευνά και προβάλλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες οι οποίες γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου. Τις αφηγήσεις των δύο κορυφαίων ρεμπετών ζωντανεύει επί σκηνής ο Τάκης Χρυσικάκος, ενώ την ιστορική-μουσικολογική έρευνα υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος στην έναρξη της παράστασης παρουσιάζει στους θεατές τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλασικού Ρεμπέτικου ως ταυτότητας και μνήμης του ελληνικού μουσικού πολιτισμού αλλά και ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (απόφαση UNESCO 2017).

Οι προβολές της παράστασης προέρχονται (ευγενική παραχώρηση) από πίνακες του Χρήστου Μποκόρου. Συμμετέχει επίσης ο μουσικός Νίκος Μπλουμπής.

Κείμενα - μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία - ερμηνεία: Τάκης Χρυσικάκος

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/09

«Από τη Nouvelle Vague… στο Νέο Κύμα»

Μουσική παράσταση με την Ερωφίλη και την Αργυρώ Καπαρού

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ VIVA.GR

Αφιέρωμα στους δημιουργούς του «νέου κύματος», του κύματος που ξεκίνησε από το Παρίσι της δεκαετίας του ΄50 ως Nouvelle Vague και ήρθε στην Ελλάδα, όπου πήρε τον τίτλο Νέο Κύμα, με τη στήριξη του δισκογραφικού παραγωγού, Αλέκου Πατσιφά. Με χαρακτηριστικό γνώρισμα του ρεύματος την αποτύπωση πιο λιτών μουσικών σχημάτων και μελωδιών πάνω σε ποιήματα, συνθέτες όπως οι Γιάννης Σπανός, Λάκης Παππάς, Νότης Μαυρουδής, Διονύσης Σαββόπουλος, Λίνος Κόκοτος και άλλοι έγραψαν, πριν τα μέσα της δεκαετίας του ΄60, επανασύστησαν στο κοινό την ελληνική ποίηση, αφήνοντας πλήθος σημαντικών τραγουδιών στο ελληνικό ρεπερτόριο, που αγαπήθηκαν πολύ μέσα από ερμηνευτές όπως η Αρλέτα, ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Πόπη Αστεριάδη, ο Λάκης Παππάς, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Γιώργος Ζωγράφος, η Ρένα Κουμιώτη και άλλοι.
Η παράσταση μέσα από τις ερμηνείες της Ερωφίλης και της Αργυρώς Καπαρού παρουσιάζει τα τραγούδια – διαμάντια αυτής της περιόδου, ενώ η ηθοποιός Άννα Ψαρρά αφηγείται το χρονικό του Νέου Κύματος και τη δράση των δημιουργών του. Η πιανίστα Ευαγγελία Μαυρίδου, συνοδεύει τις ερμηνεύτριες, με τον ίδιο λιτό τρόπο που επιβάλλει το είδος.

Ερμηνεύουν οι Ερωφίλη, Αργυρώ Καπαρού

Επιμέλεια κειμένων – αφήγηση η ηθοποιός Άννα Ψαρρά

Στο πιάνο ο Κώστας Γιαννάκης

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/09

«Το καρναβάλι των ζωών»

Παιδική μουσικο-θεατρική παράσταση

ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

H εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ και ο Χρήστος Τριπόδης παρουσιάζουν το διασημότερο μουσικό παραμύθι που έχει γραφτεί για παιδιά: «Το Καρναβάλι των Ζώων» (Le Carnaval des animaux) του Camille Saint-Saëns. Μία ομάδα ταλαντούχων ηθοποιών, μουσικών στο πιάνο, βιολί, φλάουτο βιολοντσέλο και κρουστά, καθώς και χορευτών μας ταξιδεύουν στον υπέροχο κόσμο της κλασικής μουσικής, μέσα από ένα παραμύθι που παίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το έργο παρουσιάζεται σε ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Γκόνη, σε μεταγραφή για πιάνο, βιολί, φλάουτο, βιολοντσέλο, κλαρινέτο σαξόφωνο, κρουστά και κείμενο του Γιώργου Γαλίτη. Πρόκειται για μία θεατρική προσέγγιση του μουσικού έργου, με τραγούδια βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, χορογραφίες, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών.

Σκηνοθεσία/Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Χρήστος Τριπόδης

Κείμενο: Γιώργος Γαλίτης

Ενορχήστρωση: Αλέξανδρος Γκόνης

Σκηνικά/Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα

Χορογραφίες: Χριστίνα Μπίτου

Creative Agency: Gridfox

Πρωταγωνιστούν:

Ειρήνη Ψυχράμη, Λυδία Σγουράκη,
Χριστίνα Μπίτου,
Αριάννα Ζαρμακούπη

Μουσικοί:

Ηλίας Γυφτονικολός, βιολί, Μυρτώ Ξηρουχάκη, Βιολοντσέλο, Κωνσταντίνα Βεντούρη Ρούσσου, Φλάουτο, Εύα Τσάγκλα, Πιάνο, Ειρήνη Ψυχράμη Κρουστά - τραγούδι

Διάρκεια Παράστασης: 70’

Προπώληση: 10,00 €, Viva.gr

Γενική Είσοδος: 12,00 €

Άνεργοι / Πολύτεκνοι / ΑμεΑ / Γκρουπ άνω των 20 ατόμων: 8,00 €

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 4/09

ΒΟΤΚΑ ΜΟΛΟΤΟΦ

Θεατρική παράσταση - διασκευή του Νηλ Σάιμον σε διηγήματα του Τσέχοφ

ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Η εκρηκτική κωμωδία της Ελένης Ράντου, βασισμένη στη διασκευή του Νηλ Σάιμον πάνω στα διηγήματα του Τσέχωφ, ταξιδεύει σε καλοκαιρινή περιοδεία σε πολιτιστικούς χώρους και ανοικτά θέατρα της Αττικής, παράλληλα με τις παραστάσεις στο Αίθριο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», σε μία ακόμα εντυπωσιακή παραγωγή από την εταιρεία «Μέθεξις» του Χρήστου Τριπόδη. 

Ο Άντον Τσέχοφ σκιαγραφεί χαρακτήρες τόσο από τα αστικά κέντρα, όσο και από την επαρχία της προεπαναστατικής Ρωσίας, μεγεθύνοντας με γλαφυρό τρόπο, αλλά πάντα με συμπάθεια, τις συνήθειες, τις εμμονές τους,

τους φόβους τους, την προσήλωσή τους στα μικροσυμφέροντά τους, την αφέλειά τους, αλλά και την πονηριά τους.

Επί σκηνής, παρελαύνουν χαρακτηριστικοί τύποι της εποχής και της κοινωνίας του: από δασκάλες και νταντάδες, μέχρι παπάδες και οδοντίατροι. Όλοι οι ήρωες παραδίδονται, πανανθρώπινοι και παντοτινοί, στην κρίση όλων μας για το «χθες», το «σήμερα» και το «αύριο». Η Ελένη Ράντου τιτλοφόρησε τη διασκευή της «Βότκα Μολότοφ», κλείνοντας το μάτι στους θεατές για τη θεατρική «έκρηξη» γέλιου και συγκίνησης που ετοιμάζονται να βιώσουν.

Διασκευή: Ελένη Ράντου

Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Στον ρόλο του Τσέχοφ, ο Τάσος Χαλκιάς

Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):
Ιωάννης Απέργης,  Παναγιώτα Βιτετζάκη, Κατερίνα Γερονικολού, Βίβιαν Κοντομάρη, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιούλη Τσαγκαράκη, Χάρης Χιώτης

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιάννης Μαθές. Σκηνικά-Κοστούμια: Αρετή Μουστάκα. Βοηθοί Σκηνοθέτη: Πηνελόπη Σκαλκώτου – Λυδία Σγουράκη. Creative Agency: GRID FOX. Παραγωγή: Χρήστος Τριπόδης - «Μέθεξις»

Προπώληση: 15€, Viva.gr

Γενική Είσοδος: 18€

Ανέργων/Ανω των 65/Φοιτητικό: 15 €

 

ΤΡΙΤΗ 5/09

ΣΑΜΠΟΤΑΖ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ VIVA.GR

«Γεννήθηκαν» στην καραντίνα… τους ένωσε η ανάγκη να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να ταξιδέψουν µακριά από το ζοφερό τώρα, στο πριν και τις µουσικές µας ρίζες, µε το βλέµµα στο µετά , µε ηλεκτρισμένο ήχο και διάθεση! Έρχονται «αρματωμένοι», µε αγαπηµένες επιτυχίες δοσμένες µέσα από τολμηρές διασκευές, αλλά και δικές τους συνθέσεις µε µμοναδικό σκοπό να σαμποτάρουν κάθε τι άκαµπτο και γκρίζο σε πείσµα των καιρών και να μας εθίσουν στις γεμάτες έντονα συναισθήµατα παραστάσεις τους! Οι SABOTAZ ήρθαν για να µείνουν!

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/09

ΘΡΑΞ ΠΑΝKC feat. BOYKOΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC είναι μουσικό σχήμα με καταγωγή απ’ τη Θράκη και συγκεκριμένα τον Έβρο. Το 2006 όταν πρωτοσχηματίστηκαν, το ύφος τους ήταν αμιγώς παραδοσιακό. Με το πέρασμα των ετών, άρχισαν να πειραματίζονται ενσωματώνοντας πιο σύγχρονη αισθητική και στοιχεία από διάφορα μουσικά είδη ανά τον κόσμο.

Οι Βουκολική Διαταραχή είναι «μια εκρηκτική χοροεσπερίδα» που ενώνει κατά τόπους παραδόσεις, μελωδίες και ρυθμούς με διάθεση για πειραματισμό, διαμορφώνει έντονα ηχητικά τοπία και δεν αφήνει καμία και κανέναν ακίνητο προ(σ)καλώντας επίδοξους πρωτοχορευτές να σύρουν τον χορό.

Συναντιούνται στη Ρεματιά και μας δίνουν ραντεβού στους κοινούς μας τόπους, εκεί όπου η παραδοσιακή μουσική συναντά την ροκ παράδοση.

Οι ΘΡΑΞ ΠΑΝΚC είναι:

Bαΐτσης Χαρακοπίδης, γκάϊντα, καβάλ, φωνητικά

Γιώργος Σταυρίδης, νταούλι, φωνητικά

Πάνος Γκίνης, μπάσο, κιθάρα

Μάρκος Κουτσιανάς, ηχητική επιμέλεια

Από Βουκολική Διαταραχή πάσχουν οι:

Έλενα Αβραμιώτη, τραγούδι, βιολί

Φίλιππος Φασούλας, κλαρίνο, τραγούδι

Γιωργής Σηφάκης, ηλεκτρικό λαούτο

Βασίλης Γιαννούσης, ηλεκτρικό μπάσο, φωνή

Χρήστος Παπάς-Κρεμμύδας, τυμπανοκρουσίες, δηλώσεις

Γιάννης Διδασκάλου, Τραγόκερως και λοιπά πλάσματα

Τιμή εισιτήριου: 10€ - 13€ – 15€

Προπώληση: Ticketservices.gr

 

ΠΕΜΠΤΗ 7/09

ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ

ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Οι Κοινοί Θνητοί είναι ένα συγκρότημα από το Αλιβέρι Ευβοίας, που όπως λένε, η μουσική τους δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο είδος, είναι μια μίξη rock - hip hop με παραδοσιακά στοιχεία, ενώ η η στιχουργική τους στοχεύει στην δημιουργία κοινωνικού προβληματισμού. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και καινοτόμα συγκροτήματα της εγχώριας μουσικής σκηνής, δεν πιστεύουν «πως η τέχνη θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά πως με σύμμαχο την τέχνη η αλλαγή του κόσμου αποκτά ρυθμό» και μας προσκαλούν σε μια μεγάλη γιορτή «για ‘‘ψαγμένα’’ παιδιά».

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/09

Ελένη Τσαλιγοπούλου

ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ύστερα από μία πορεία που μετρά πια 30 χρόνια ιδιαίτερα επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή, επιλέγει φέτος να παρουσιάσει τις πιο ξεχωριστές στιγμές της σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Η σπουδαία ελληνική μουσική παράδοση, από τα δημοτικά της Νάουσας μέχρι τα διαχρονικά νησιώτικα, συνδυάζεται αριστοτεχνικά με κορυφαία λαϊκά, ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών μας, φτάνοντας μέχρι το δισκογραφικό της παρόν και τις σύγχρονες διασκευές των τραγουδιών του Απόστολου Καλδάρα από τον τελευταίο δίσκο της, που είναι αφιερωμένος στον μεγάλο συνθέτη. Από το πρόγραμμα της βραδιάς δεν θα λείψουν και τα εμβληματικά τραγούδια που αγαπήσαμε από τη φωνή της σε πρώτη εκτέλεση.

Ελένη Τσαλιγοπούλου, φωνή,
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου: κιθάρες, Απόστολος Τσαρδάκας: κανονάκι,
Γιάννης Πούλιος: βιολί,
Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι, μπουζούκι,
Άγης Παπαπαναγιώτου: μπάσο,
Βασίλης Γιασλακιώτης: τύμπανα,
Τάκης Σπυρόπουλος: ηχοληψία,
Μαρία Αθανασοπούλου: φωτισμοί,

Οργάνωση Παραγωγής: Musayeta Entertainment

Management: PROSPERO

Τιμή εισιτήριου: 15€

Προπώληση: Ticketservices.gr

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 9/09

Μελίνα Κανά

ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Η Μελίνα Κανά, πιο ανανεωμένη από ποτέ, μετά από έναν κύκλο συνεχόμενων sold out εμφανίσεων στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, παρέα με τον Αλέξανδρο Δάικο, έρχεται να μας διασκεδάσει τις καλοκαιρινές νύχτες. Η αγαπημένη ερμηνεύτρια, υπόσχεται να μας οδηγήσει και πάλι σ’ έναν κόσμο μεταξωτό με απάτητα βουνά, με ξωτικά κι αερικά, με σαλαμάνδρες κι αφρισμένες μπύρες, σ’ έναν κόσμο που «Αξίζει» κι έχει «Σπίθα». Στις αποσκευές της φέρνει ακόμα τραγούδια - σταθμούς από τις συνεργασίες της με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Σωκράτη Μάλαμα και τα πολυτιμότερα δείγματα της δισκογραφίας της, παρέα με κλασικά κομμάτια του ελληνικού πενταγράμμου. Μαζί της ο Αλέξανδρος Δάικος, ένας τραγουδοποιός της νέας γενιάς, ο οποίος έχει αγαπηθεί από το κοινό.

Τραγουδιστές: Μελίνα Κανά,
Αλέξανδρος Δάικος

Μουσικοί: Θανάσης Γιαννίτσας (μπάσο), Πάνος Γεωργακόπουλος (κρουστά), Χρυσόστομος Καραντωνίου (κιθάρες), Χρήστος Κυριαζής (πνευστά),
Παύλος Μπατσικούρας (βιολί),
Θοδωρής Στούγιος (μπουζούκι)

Ενορχήστρωση: Χρυσόστομος Καραντωνίου

Επιμέλεια ήχου: Μανώλης Κουταλίδης

Οργάνωση - εκτέλεση παραγωγής: Solar Productions Athens E.E.

Τιμή Εισιτηρίου: 15€

Προπώληση: 13€, Ticketservices.gr

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 11/09

Περιοδεύων Θίασος

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ VIVA.GR

Η μυθοπλασία συναντά το ντοκουμέντο σε μια σκοτεινή κωμωδία πάνω στις πολλαπλές περιπέτειες του Εθνικού Διχασμού και της Μικρασιατικής Καταστροφής. Ο Περιοδεύων Θίασος είναι ένα νέο θεατρικό έργο από τη βραβευμένη ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Ελεάνα Γεωργούλη, υπό τις πρωτότυπες μουσικές του Θάνου Κοσμίδη των Burger Project. Στο ρόλο του Γελωτοποιού, ο Γεράσιμος Γεννατάς.

 Μέσα από ένα παράδοξο βαριετέ καταστρώματος, η παράσταση ταξιδεύει στο χρόνο, διατρέχοντας τα πολιτικά αδιέξοδα που καταβροχθίζουν τη χώρα μας, αγγίζοντας άλλοτε βλάσφημα και άλλοτε ιλαρά τα αποτρόπαια του κόσμου που συνεχίζουν να κυριαρχούν.

 Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στις 6 και 7 Αυγούστου 2022 στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου.

Σκηνοθεσία, Πρωτότυπο Κείμενο, Κίνηση: Ελεάνα Γεωργούλη

Ερμηνεία: Γιάννης Ασκάρογλου, Γεράσιμος Γεννατάς, Μάρια Φλωράτου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Θάνος Κοσμίδης

Σκηνογραφία, κοστούμια: Γιώργος Τρικκαλιώτης

Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα

Φωτογραφίες: Karol Jarek

Video design: Χρυσάνθη Μπαδέκα

Promo Trailer: Αλέξης Ζαφειράκης

Μουσικοί επί σκηνής: Γεράσιμος Γεννατάς (κλαρινέτο), Μάρια Φλωράτου (κοντραμπάσο), Γιάννης Ασκάρογλου (κρουστά)

Βοηθός Σκηνοθέτη: Θεοδόσης Τανής

Βοηθός Εκτέλεσης Παραγωγής: Ελένη Σταυροπούλου, Ιόλη Μπέη Κωνσταντινίδη

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρίκα Αρβανιτοπούλου | Art Ensemble

Οργάνωση παραγωγής: Retrospectiva Productions ΑΜΚΕ & Άνοιγμα ΑΜΚΕ

 

ΤΡΙΤΗ 12 και ΤΕΤΑΡΤΗ 13/09

ΕΚΑΒΗ του ΕΥΡΙΠΙΔΗ

Θεατρική παράσταση από τον θεατρικό οργανισμό KMTD Productions

ΜΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Με την Ελένη Κοκκίδου στον ρόλο της Εκάβης και έναν πολυμελή θίασο εξαιρετικών ηθοποιών και μουσικών, τη νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, σε σκηνοθεσία της Ιώς Βουλγαράκη, το διαχρονικό έργο του Ευριπίδη, που καταγράφει την αποκτήνωση του ανθρώπου που μπορεί να προκαλέσει ο πόλεμος, έρχεται εικοσιτέσσερις αιώνες μετά να ανοίξει μια τολμηρή διαλεκτική με το σήμερα.

Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά):

Ταλθύβιος: Ιωσήφ Ιωσηφίδης

Πολυξένη: Μαρίνα Καλογήρου

Εκάβη: Ελένη Κοκκίδου

Οδυσσέας: Θανάσης Κουρλαμπάς

Πολύδωρος: Ερρίκος Μηλιάρης

Θεράπαινα: Ηλεάνα Μπάλλα

Πολυμήστορας: Άκης Σακελλαρίου

Αγαμέμνονας: Αλέκος Συσσοβίτης

ΧΟΡΟΣ (με αλφαβητική σειρά):

Ασημίνα Αναστασοπούλου, Άρτεμις Βαβάτσικα (μουσικός επί σκηνής), Ελισσάβετ Γιαννοπούλου, Μαρία Κωνσταντά, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Μπούνταλη, Χρύσα Τουμανίδου, Αμαλία Τσεκούρα

Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου

Σκηνικά/Κοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού

Μουσική: Νίκος Γαλενιανός

Κίνηση: Χαρά Κότσαλη

Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου

Α΄ Βοηθός σκηνοθέτιδας: Μάγια Κυριαζή

Β΄ Βοηθός σκηνοθέτιδας: Ιωάννης Τσιπτσής

Βοηθός σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Δημοσθένης Κλιμενώφ

Φωτογραφίες παράστασης: Κική Παπαδοπούλου

Μακιγιάζ φωτογράφισης: Olga Falei και Νίκη Οβάκογλου

Teaser σύλληψη – σκηνοθεσία: Κική Παπαδοπούλου

Κάμερα/drone/μοντάζ: Σταμάτης Γεροχριστοδούλου

Διάρκεια: 90 λεπτά

Τιμή Εισιτηρίου: 20€

Μειωμένο: 17€ (Φοιτητικό, Ανέργων, Άνω των 65 ετών, Συνοδοί ΑμεΑ*, Παιδικό από 6 έως 12 ετών)

*η είσοδος στα άτομα με κινητικά προβλήματα είναι δωρεάν

Προπώληση Viva.gr

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/09

Ταρτούφος του Μολιέρου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ VIVA.GR

Τετρακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Μολιέρου και οι λεγόμενες “σκοτεινές” κωμωδίες του, εξακολουθούν να διασκεδάζουν το κοινό και να εμπνέουν γενιές σκηνοθετών για καινούριες, ανατρεπτικές παραστάσεις. Ο σκηνοθέτης, που έχει δουλέψει ιδιαίτερα πάνω στο έργο του Μολιέρου κατά το παρελθόν, με έναν θίασο εννιά ηθοποιών, την παρουσία σημαντικών καλλιτεχνικών συντελεστών, τη μετάφραση του Ανδρέα Στάϊκου και το τελικό κείμενο της παράστασης που διαμόρφωσε ο ίδιος, μένει πιστός στο πνεύμα του έργου, απορροφά υλικό από την εξωφρενική σύγχρονη πραγματικότητα, και τέλος τα τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ, που χρησιμοποιούνται ως μέσο αποπλάνησης…

Μετάφραση: Ανδρέας Στάϊκος

Κείμενο, σκηνοθεσία: Γιάννης Νταλιάνης

Σκηνικά, κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική: Κώστας Λώλος

Κίνηση, χορογραφία: Ιωάννα Αποστόλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Δήμητρα Σταύρου

Ταρτούφος: Μάνος Καρατζογιάννης

Οργκόν: Θανάσης Βλαβιανός

Ελμίρα: Ελίζα Σκολίδη

Ντορίν: Αγγελική Μαρίνου

Κλεάνθης: Γιώργος Κορομπίλης

Μαριάννα: Μέγκι Σούλι

Δάμις: Κωνσταντίνος Ζωγράφος

Κυρία Περνέλ: Χριστίνα Θεοδωροπούλου

Ακάκιος: Θωμάς Σιέκας

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/09

«Ο Πέτρος, ο Λύκος και η Κάρμεν…»

The Underground Υouth Orchestra

Αφήγηση: Κάρμεν Ρουγγέρη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ VIVA.GR

Μια μουσική διαδρομή από την Κάρμεν του Μπιζέ στον Πέτρο και Λύκο του Προκόφιεφ με οδηγό την Κάρμεν Ρουγγέρη.

Συμμετέχουν:

Κάρμεν Ρουγγέρη, αφήγηση

Στάθης Καραπάνος, διεύθυνση

The Underground Youth Orchestra

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 17/09

ΤΟ ΠΑΡΤΥ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Μουσική και χορός σε ρετρό ύφος από τις δεκαετίες των  ‘60 και ‘70.

 

ΤΡΙΤΗ 19/9

Πολύ κακό για το τίποτα του Ουϊλλιαμ Σαίξπηρ

Θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «Το τρίτο κουδούνι»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το έργο, γραμμένο το 1598 από τον νεαρό Σαίξπηρ, εκτυλίσσεται στην Αναγεννησιακή Σικελία. Δύο νέες κοπέλες, η μία στον αγώνα για τον εκλεκτό της καρδιάς της, η άλλη δηλωμένη κατά του έγγαμου βίου. Δυο νέοι που μόλις επέστρεψαν από τον πόλεμο, ο ένας αναζητώντας τον έρωτα, ο άλλος ορκισμένος εργένης. Ένας χορός με μάσκες και αμέτρητες παρεξηγήσεις, με αποτέλεσμα όλο αυτό να αποδειχθεί ότι δεν ήταν παρά «πολύ κακό για το τίποτα». Η θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής «Το τρίτο κουδούνι» δημιουργήθηκε το 2004 μετά από παρότρυνση του τότε προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας, αείμνηστου Γιώργου Καλκάνη και έχει ανεβάσει δεκάδες παραστάσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Διανομή:

Δον Πέτρος: Γκίκας Παναγιώτης

Δον Ιωάννης: Καββαδάς Σπύρος

Κλαύδιος: Πούλος Παναγιώτης

Λεονάτος: Μουντούρης Αντώνης

Ηρώ, κόρη του Λεονάτου: Μαρνέρη Ευαγγελία

Αντώνιος, αδελφός του Λεονάτου: Αποστολάκης Ιωάννης

Βενέδικτος: Καλαντώνης Φρίξος

Μαργαρίτα, ακόλουθος της Ηρώς: Βερονίκη Νικολέττα

Ούρσουλα, ακόλουθος της Ηρώς: Ξηρουχάκη Άννα

Βεατρίκη, ξαδέλφη της Ηρώς: Αραούζου Ελένη

Βαλτάσαρ: Πέτλης Άγγελος

Κόνραντ: Νέζης Παναγιώτης

Μπεκράκιος: Κοντογιάννης Οδυσσέας

Σκυλόμουρος: Σιμεόνοβ Πέταρ

Ξινίων: Γαλαίος Σωτήρης

Ιερέας Φράνσις: Ράπτης Αριστείδης

Α’ Φύλακας: Καλόφωνος Βασίλης

Β’ Φύλακας: Σπανόπουλος Γιώργος

Γ’ Φύλακας: Τσουκαλά Μαριλίτα

Αγγελιοφόρος, Φύλακας: Κρητικού Αδαμαντία

Μετάφραση: Μπελιές Ερρίκος

Κίνηση, Επιμέλεια μουσικής: Βασιλοπούλου Βίκυ

Σκηνογραφία, Ζωγραφική σκηνικού: Μπατή Ελίνα, Χαλκιαδάκη Τζωρτζίνα, Πανουτσοπούλου Μαριέττα, Τσουκαλά Μαριλίτα

Βοηθός σκηνοθέτη: Σιμεόνοβ Πέταρ

Σκηνοθεσία, κοστούμια: Σπηλιόπουλος Παναγιώτης

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 20/9

«Μαύρο μου χελιδόνι»

Παραμύθια και Τραγούδια

Παναγιώτης Τερζάκης & Εύη Γεροκώστα

Σύλλογος Προστασίας της Ρεματιάς

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ιστορίες και τραγούδια μαγείας, αγάπης, αναζήτησης, νόστου. Ιστορίες και τραγούδια για τη Φύση. Η βαθιά, δυναμική φωνή του Παναγιώτη Τερζάκη και η συναρπαστική αφήγηση της παραμυθούς Εύης Γεροκώστα με τη συνοδεία της λύρας και των κρουστών γίνονται οδηγός σε ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τρυφερούς σκοπούς και παραδοσιακές μελωδίες από την Ελλάδα και όλον τον κόσμο. Ένα ταξίδι που , τελειώνει ποτέ…

Παναγιώτης Τερζάκης, τραγούδι, κιθάρα

Εύη Γεροκώστα, αφήγηση

Γιώργης Βροντινάκης, λύρα, λαούτο

Νάνσυ Αγγελάκη, κρουστά

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 8 ετών και σε ενήλικες.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/09

Ενθύμιον Νότη Μαυρουδή – Από την άκρη τ’ ουρανού ως τα φεγγάρια

Guitarte ensemble – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Χαλανδρίου

Συμμετέχει ο Κώστας Θωμαΐδης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Χαλανδρίου, υπό την οργανωτική και μουσική επιμέλεια του Νίκου Χατζηελευθερίoυ και τον Κώστα Ιωαννίδη στο πόντιουμ συμπράττει με το κιθαριστικό σύνολο Guitarte ensemble (Νίκος Χατζηελευθερίου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χρήστος Φάκλαρης) και τον ερμηνευτή Κώστα Θωμαϊδη, σε μια συναυλία αφιερωμένη στον σημαντικό συνθέτη και κιθαριστή Νότη Μαυρουδή και υπόσχονται μια μοναδική βραδιά.

 

ΤΡΙΤΗ 26 και ΤΕΤΑΡΤΗ 27/09

«Στα φτερά της πεταλούδας»

Ένα ταξίδι στη μουσική του Νίκου Κυπουργού

Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Χαλανδρίου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΕΙΣΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ VIVA.GR

Σε ένα μελωδικό ταξίδι αφιερωμένο στο έργο του Νίκου Κυπουργού, υπό τη μουσική διεύθυνση του Κώστα Ιωαννίδη, προσκαλεί το κοινό η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου. Τα κείμενα της συναυλίας υπογράφει η Μαρία Παπαγιάννη, τη μεταγραφή για ορχήστρα πνευστών ο Μαρίνος Γαλατσινός και τη σκηνοθεσία ο Θοδωρής Αμπαζής. Στην αφήγηση ο Μανώλης Μαυροματάκης.

Μουσικές από το πλούσιο κινηματογραφικό έργο του Νίκου Κυπουργού (για ταινίες όπως οι Rom, Aenigma est, Ο δραπέτης κ.ά.), από τον περίφημο κύκλο τραγουδιών Τα μυστικά του κήπου καθώς και αυτοτελή οργανικά έργα (Silent Woman, Αναφορά στον Μόραλη, Parade) απαρτίζουν ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που υπόσχεται να ταξιδέψει το κοινό στο χθες και στο σήμερα, στην Ανατολή και στη Δύση. 

 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.