Παρασκευή, 03 Μαϊος 2024 12:54

“Το Ρέμα της Φιλοθέης”: Ένα βιβλίο-λεύκωμα για τη σημασία του ποταμιού στον αστικό ιστό

Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Το Ρέμα της Φιλοθέης – η διαδρομή του Ποδονίφτη στο δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού» με συγγραφέα τον βιολόγο-περιβαλλοντολόγο Μαρτίνου Γκαίτλιχ, τη χρηματοδότηση και την έκδοση του οποίου ανέλαβε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού (ΔΗΚΕΦΙΨ).

Λίγα λόγια για την έκδοση του βιβλίου από τη συντονίστρια Χριστίνα Φίλιππα:

Δίπλα μας, στη γειτονιά μας, υπάρχει ένα ποτάμι, αιώνιος μάρτυρας της ζωής που, ίσως, δεν εκτιμήσαμε τη ζωτική συμβολή του, όπως θα οφείλαμε.

Το βιβλίο «Το Ρέμα της Φιλοθέης – η διαδρομή του Ποδονίφτη στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού» μας βοηθά να διανύσουμε νοερά τη διαδρομή του ρέματος στον χώρο και στον χρόνο, να γνωρίσουμε τον πλούσιο κόσμο της χλωρίδας και της πανίδας του, να κατανοήσουμε τον ζωτικό του ρόλο στον αστικό ιστό της πόλης, καθώς και τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η πρόταση της έκδοσης αγκαλιάστηκε, κυριολεκτικά, θερμά από τον δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού Δημήτρη Γαλάνη και χρηματοδοτήθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Φιλοθέης-Ψυχικού (ΔΗΚΕΦΙΨ), ενώ την οργάνωση και επιμέλεια της έκδοσης ανέλαβε η «Ιάνθη αμκε για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό».

Στο όσο αφορά το “εν αρχή ην ο λόγος” ευτυχές υπήρξε το αντάμωμα της πρότασης με τα κείμενα του βιολόγου-περιβαλλοντολόγου Μαρτίνου Γκαίτλιχ, του οποίου η επιστημονική κατάρτιση και ο εξαίρετος τρόπος γραφής μεταδίδουν τη γνώση με γλαφυρό και εύληπτο λόγο, μαζί με το εξαιρετικό πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό που προσέφεραν δεκαεννέα φωτογράφοι φύσης.

Με την έκδοση αυτή ευελπιστούμε, ότι θα κατανοήσουμε και θα επανεξετάσουμε τις δικές μας ενέργειες και παρεμβάσεις στα αστικά μας ποτάμια. Ενέργειες και παρεμβάσεις που είτε από πλεονεξία, είτε και απερισκεψία καθίστανται επικίνδυνες όταν, εξ αιτίας τους, διαταράσσεται η ισορροπία των στοιχείων της φύσης.

Χριστίνα Φίλιππα
«Ιάνθη αμκε για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό»

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.