Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 01:02

Μουσική στη Ρεματιά με “Πάμε σαν άλλοτε”, “Aire Nocturno” και “Ξέμπαρκοι καιροί-Ήχοι εξόριστοι”

Η ρετρό μουσική βραδιά “Πάμε σαν άλλοτε”, η συναυλία “Aire Nocturno” και η προσβάσιμη σε όλους συναυλία “Ξέμπαρκοι καιροί - Ήχοι εξόριστοι, Τραγουδώντας τον Καββαδία στον καιρό της απόστασης” φιλοξενούνται στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς την Παρασκευή 24, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Ιουλίου, αντίστοιχα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 “Νύχτες Αλληλεγγύης”. Ελεύθερη είσοδος μόνο με δελτίο εισόδου από το viva.gr και ώρα έναρξης εκδηλώσεων στις 9:00 μ.μ.

“Πάμε σαν άλλοτε” - Μια ρετρό μουσική βραδιά στη Ρεματιά

Τη ρετρό μουσική βραδιά “Πάμε σαν άλλοτε” παρουσιάζει το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 “Νύχτες Αλληλεγγύης”, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, στις 9:00 το βράδυ.

Πρόκειται για μια ρομαντική μουσική περιπλάνηση σε αγαπημένα τραγούδια και ντουέτα του περασμένου αιώνα, που παρουσιάζει ελαφρά κομμάτια και άριες από οπερέτες της περιόδου του τέλους των Βαλκανικών Πολέμων έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια που περιγράφουν τη μετάβαση από την οπερέτα στο έντεχνο καθώς επίσης από το θέατρο και τον κινηματογράφο, καλύπτοντας τη χρονική περίοδο μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ‘50.

Ερμηνεύουν οι λυρικοί καλλιτέχνες Ελεάννα Κωνσταντά, Μαρία Ρουκά και Δημήτρης Αλεξανδρίδης. Στο πιάνο συνοδεύει ο Μάριος Καζάς

“Aire Nocturno” - Ένα πολύχρωμο μουσικό ψηφιδωτό στη Ρεματιά  

Τη συναυλία “Aire Nocturno” φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 “Νύχτες Αλληλεγγύης”, το Σάββατο 25 Ιουλίου, στις 9:00 το βράδυ.

Ο Μάνος Αβαράκης, ο πρώτος δεξιοτέχνης που δίνει σολιστικό ρόλο στη φυσαρμόνικα και τους αυλούς, συναντά την καταξιωμένη ερμηνεύτρια της world μουσικής, Ναταλία Κωτσάνη, και μία ομάδα εξαιρετικών μουσικών που φέρνουν αρώματα και ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής και υπόσχονται «μια πολυ-πολιτισμική σύμπραξη για την ποίηση και τις διαχρονικές μουσικές των λαών που δε γνωρίζουν σύνορα».

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι ισπανικοί στίχοι του F.G. Lorca συνομιλούν με γνωστές μελωδίες και παραδοσιακά τραγούδια από το Μεξικό, τη Χιλή, το Περού, τις Άνδεις, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τραγούδια των Σεφαραδιτών και των Τσιγγάνων, χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ των ακτών του Ατλαντικού. Σημείο συνάντησης, ο ανέκδοτος κύκλος τραγουδιών μελοποιημένης, από τον Μάνο Αβαράκη, ποίησης του F.G. Lorca, στους ισπανικούς του στίχους. 

“Ξέμπαρκοι καιροί - Ήχοι εξόριστοι, Τραγουδώντας τον Καββαδία στον καιρό της απόστασης” - Μια συναυλία στη Ρεματιά προσβάσιμη σε όλους και όλες

Τη συναυλία “Ξέμπαρκοι καιροί - Ήχοι εξόριστοι, Τραγουδώντας τον Καββαδία στον καιρό της απόστασης” με το μουσικό σύνολο Guitarte Ensemble παρουσιάζει προσβάσιμη σε όλους και όλες* το Φεστιβάλ Ρεματιάς 2020 “Νύχτες Αλληλεγγύης”, την Κυριακή 26 Ιουλίου, στις 9:00 το βράδυ.

Οι Guitarte Ensemble, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χατζηελευθερίου, παρουσιάζουν έργα μελοποιημένης ποίησης του Νίκου Καββαδία σε συνθέσεις που έχουν δημιουργήσει οι Ξέμπαρκοι, Μ. Κώχ, Γ. Σπανός, Θ. Μικρούτσικος και έχουν μεταγραφεί για κιθαριστικό σύνολο από τον Περουλή Σακελλαρίδη, ο οποίος υπογράφει και τα κείμενα της παράστασης, «εμπνευσμένης από τη σημερινή πρωτόγνωρη συνθήκη της απόστασης και την ανάγκη υπερβάσής της».

Οι συντελεστές της βραδιάς σημειώνουν σχετικά: «Για τον Καββαδία η απόσταση είναι μια εντελώς σχετική έννοια. Η ζωή του, το διάβασμα, τα ταξίδια, η ποίηση έναν είχαν σκοπό. Να εκμηδενίσουν τις αποστάσεις που χωρίζουν ανθρώπους και χώματα. Ήταν μικρή γι’ αυτόν η γη κι η θάλασσα σταγόνα. Οι μεγάλες πολιτείες ήταν μια κάμαρα μικρή, όμορφη, δική του. Περιπλανιόταν στον κόσμο σαν να βόλταρε στον κήπο του και κάθε στιγμή στο σπίτι του βρισκόταν. Μονάχα στης γυναίκας την ψυχή παραδινόταν και χανόταν μεθυσμένος στα σοκάκια στου έρωτα. Τις στιγμές αυτές της αδυσώπητης αμηχανίας ερχόταν πάντα, ως σωτήρας, η διαρκής νοσταλγία για τα λιμάνια του και τις γυναίκες τους, που ήταν όλες δικές του. Αναφέρει ο ποιητής: “Ὅπως στὰ περσικὰ παραμύθια τίποτε δεν νομίζουμε πιο δύσκολο απὸ την απόσταση. Λάθος. Το Sheffield πέφτει κοντά στο Matadi. Το Φισκάρδο συνορεύει με το Munden. Η τέχνη μ᾿ όλο τον κόσμο”».

Συντελεστές:

Ερμηνεύουν: Άννα Σαρτζίδου, Δημήτρης Βουτσάς

Guitarte Ensemble: Νίκος Χατζηελευθερίου, Χρήστος Φάκλαρης, Χριστίνα Πολυκρέτη και Άννα Σαρτζίδου

Συμμετέχουν: Όσβαλντ Αμιράλης (κοντραμπάσο), Κώστας Ήλιάδης (κιθάρα)

Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χατζηελευθερίου

Βασική ιδέα-κείμενα: Περουλής Σακελλαρίδης

Εικαστική/σκηνική επιμέλεια: Σοφία Χουλιαρά

* Προσβάσιμη συναυλία. Θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και Ενδογλωσικούς Υπέρτιτλους για (Κ)κωφους/ές και βαρήκοους/ες. Θα διατεθεί Ακουστική Περιγραφή για τυφλούς/ες και άτομα με προβλήματα όρασης για τα εικαστικά αντικείμενα στον χώρο. Με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ διατίθεται δωρεάν σε μεγαλογράμματη σειρά, γραφή Braille και σε κώδικα QR για τυφλούς/ές και ανθρώπους με προβλήματα όρασης, ενώ φυσικά, οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι/ες με τους χειριστές/τριές τους.

Τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Το ταμείο του θεάτρου δεν θα λειτουργεί για διάθεση δελτίων εισόδου.

Αντί εισιτηρίου στις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο προαιρετική συνεισφορά σε τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου και για τις δομές αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς
Πεζόδρομος Προφήτη Ηλία, Πολύδροσο Χαλανδρίου

Σημειώνεται ότι στο Θέατρο της Ρεματιάς υπάρχουν οριοθετημένες θέσεις για ανάπηρα και εμποδιζόμενα πρόσωπα, ύστερα από πρωτοβουλία της Κίνησης Αναπήρων Καλλιτεχνών, καθώς και τουαλέτα αναπήρων. Η πρόσβαση για άτομα με κινητικές βλάβες είναι δυνατή με αυτοκίνητο μέχρι τον χώρο του θεάτρου όπου υπάρχουν δύο θέσεις στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων.


X

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για να αναδημοσιεύσετε ένα άρθρο παρακαλούμε απευθυνθείτε στο info@myxalandri.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.