Σάββατο, 08 Αυγούστου 2020 00:55

Σύλλογος Χαλανδρίου ΑΡΓΩ: Προστατεύουμε το Περιβάλλον - ΟΧΙ στο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

Ο Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου "ΑΡΓΩ" εκφράζει την αντίθεσή του στην ψήφιση του «αντι-περιβαλλοντικού σχεδίου νόμου», που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Το νομοσχέδιο βρίσκει αντίθετους το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας μας, εκπαιδευτικούς φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.λπ.

Συντονιζόμαστε με το μεγάλο κύμα αντιδράσεων που έχει ξεσηκωθεί σε όλη τη χώρα καθώς με το νομοσχέδιο αυτό αποδομείται η περιβαλλοντική νομοθεσία με πρόσχημα την ανάπτυξη. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων και άλλες μεγάλες επιχειρηματικές ενώσεις (Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κ.λπ.) το έχουν επικροτήσει, ζητώντας μάλιστα και επιπλέον διευκολύνσεις, ενώ στο σύνολο τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιδρούν χαρακτηρίζοντάς το «περιβαλλοντοκτόνο».

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.

2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.

4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε πολλές περιοχές και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.

Οι σχέσεις του φυσικού Περιβάλλοντος με την Υγεία των πολιτών και τον Πολιτισμό είναι αλληλένδετες. Η προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος είναι εξίσου σημαντική με την προστασία της δημόσιας Υγείας και αυτά αποτελούν τον Πολιτισμό μας.

Μένουμε σταθεροί και υπηρετούμε το σκεπτικό ότι το φυσικό Περιβάλλον το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας και οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για να τους το παραδώσουμε καλύτερο απ’ ό,τι το παραλάβαμε.


X

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για να αναδημοσιεύσετε ένα άρθρο παρακαλούμε απευθυνθείτε στο info@myxalandri.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.