Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020 00:13

Σύλλογος Χαλανδρίου ΑΡΓΩ: Παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος "Νιλουφέρ"

Ο Πολιτιστικός - Επιστημονικός Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ», στα πλαίσια της Λέσχης Ανάγνωσης, παρουσιάζει το ιστορικό μυθιστόρημα «Νιλουφέρ» και συζητάει με τον συγγραφέα του Νίκο Καζατζόπουλο, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19:00, στο Αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Χαλανδρίου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο φιλόλογος Άρης Λαζαρίδης.

Παρεμβαίνει ο εκδότης-συγγραφέας Κωνσταντίνος Κορίδης.

Στην εκδήλωση η Ομάδα Παραδοσιακών Χορών του Συλλόγου «ΑΡΓΩ» θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς του Πόντου και της Μικράς Ασίας, ενώ μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου θα παρουσιάσουν αποσπάσματα του βιβλίου.

Είσοδος ελεύθερη

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στο βιβλίο ο συγγραφέας καταγράφει την πραγματική ιστορία του ξεριζωμού δυο συγγενικών οικογενειών από τα χωριά της Προποντίδας από τον πρώτο διωγμό το 1914 και παρακολουθεί τη ζωή των απογόνων τους μέχρι την τρίτη γενιά στους τόπους εγκατάστασής τους στην Ελλάδα, ως ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας τον εικοστό αιώνα.
Η λέξη Νιλουφέρ είναι τούρκικη και σημαίνει Νούφαρο. Ήταν το όνομα του ατμόπλοιου που μετέφερε τους κατοίκους από τα παράλια της Προποντίδας και της Βιθυνίας -Κίος, Τρίγλια, Ελιγμοί, Μουδανιά- και το μόχθο τους -λάδι, σταφύλια, σύκα, μεταξωτά- στην αρχόντισσα Πόλη.
Ήταν, όμως και το καΐκι που έμελλε να σεργιανίσει τα ξεριζωμένα σώματά τους στις νέες -αφιλόξενες γι’ αυτούς- πατρίδες μετά την Καταστροφή· τις ψυχές τους τις είχαν θυμίαμα και καντήλι που σιγόκαιγε φωτίζοντας τα άγια χώματα των χαμένων πατρίδων.
Είναι το πλοίο που εκτίθεται μισοβουλιαγμένο και τσακισμένο σ’ έναν όρμο του Κορινθιακού Κόλπου, για να πιστοποιεί και ν’ αποτελεί το αποδεικτικό στοιχείο της εξιστόρησης μιας συγκλονιστικής διαδρομής 100 και πλέον χρόνων των πρωταγωνιστών και των απογόνων τους, που με ανυπέρβλητες δυσκολίες, αλλά με χαμόγελο και ρυθμό σμυρναίικο, ύφαιναν μια νέα ζωή.
Αδέλφια, που χάθηκαν, ξανασμίγουν μες στη θύελλα του Εμφυλίου Πολέμου, αξέχαστοι έρωτες ολοκληρώνονται στην Πόλη των Σεπτεμβριανών, σκονισμένες από τη λήθη ψυχές αναζητούνται μετά από πολλά χρόνια στις παλιές, αλησμόνητες πατρίδες.

Παρουσίαση του συγγραφέα

Ο Νίκος Καζατζόπουλος γεννήθηκε το 1952 στην Ιτέα Φωκίδας. Είναι Μικρασιάτης τρίτης γενιάς με αναφορές στη Σμύρνη και τους Ελιγμούς της Βιθυνίας. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός. Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως διευθυντής του Λυκείου Ιτέας διδάσκοντας για 33 χρόνια σε γυμνάσια και λύκεια της Αθήνας και της Φωκίδας. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: «Ανάλυση Α΄» και «Ανάλυση Β΄» για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Το 2008 ανασύστησε το «Σύλλογο Μικρασιατών Ιτέας» και ήταν επί επτά συνεχή έτη πρόεδρός του μ’ ενεργή δράση. Ζει μόνιμα στην Ιτέα. Είναι παντρεμένος με τη Νάντια Μαντά-Καζατζοπούλου κι έχει δύο παιδιά, τον Βασίλη και την Ηρώ. Τον Μάιο του 2016 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ιωλκός το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο το «Νιλουφέρ». Το 2018 κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημά του «Βεβαιότητες και ψευδαισθήσεις» από τις εκδόσεις Ιωλκός. Το 2019 το «Νιλουφέρ» κυκλοφόρησε σε 2η έκδοση.

Ο Σύλλογος Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» ευχαριστεί το 1ο Λύκειο Χαλανδρίου και τη διευθύντριά του κυρία Φωτεινή Θραμπουλίδου για την ευγενική παραχώρηση του Αμφιθεάτρου του σχολείου για την εκδήλωση.

 


X

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για να αναδημοσιεύσετε ένα άρθρο παρακαλούμε απευθυνθείτε στο info@myxalandri.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.