Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 22:22

Φωτογραφικό Εργαστήρι "Ο λόγος στην Εικόνα", στο Αετοπούλειο

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το φωτογραφικό εργαστήρι «Ο λόγος στην Εικόνα» φιλοξενείται στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, με την υποστήριξη του Δήμου Χαλανδρίου και της Διεύθυνσης Πολιτισμού.

Η έναρξη των μαθημάτων για το τμήμα του B’ Κύκλου είναι στις 4 Νοεμβρίου (20:00-22:30) και αυτά του A’ Κύκλου την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου την ίδια ώρα. Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 7 μήνες. Προϋπόθεση για να παρακολουθήσει κάποιος τα μαθήματα του Β’ Κύκλου είναι να έχει πρώτα παρακολουθήσει αυτά του Α’ Κύκλου και αυτό καθόλου δεν αφορά διαχωρισμούς μεταξύ «αρχαρίων» και «προχωρημένων».

Τέλος ας διευκρινιστεί ότι μπορεί να δίνεται μια προτεραιότητα σε κατοίκους/δημότες Χαλανδρίου, ωστόσο το εργαστήριο είναι ανοιχτό και απευθύνεται σε όλους.

Για περισσότερες πληροφορίες: 694-5530451 (Μπάμπης Κουγεμήτρος)

Για δηλώσεις συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Αλεξάνδρα Παπασωτηρίου, Διεύθυνση Πολιτισμού)

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «Ο λόγος στην Εικόνα»

Απώτερος στόχος του εργαστηρίου τόσο για το τμήμα του Α’ Κύκλου όσο και για αυτό του Β’ Κύκλου είναι ο οπτικός εγγραμματισμός των συμμετεχόντων (άρση της παθητικής πρόσληψης εικόνων, ικανότητα «ανάγνωσης» της φωτογραφικής εικόνας) καθώς και η καλλιέργεια μιας «αναλογικής» ματιάς σε ένα κόσμο ψηφιακό. Επαφή με το έργο σημαντικών κλασσικών και σύγχρονων φωτογράφων, συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας της φωτογραφίας ως τέχνης, παρουσίαση βασικών στοιχείων τεχνικής (χειρισμός κάμερας, photoshop) και τέλος δημιουργία ατομικού portfolio από τους συμμετέχοντες.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάποιου στα μαθήματα του Β’ κύκλου είναι να έχει πρώτα παρακολουθήσει αυτά του Α’ κύκλου.

Τμήμα Α’ Κύκλου

Θα αρθρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

α) διδασκαλία των βασικών στοιχείων τεχνικής, β) φωτογραφική θεωρία και εφαρμογές και γ) φωτογραφία στην πράξη, δημιουργία portfolio και συμμετοχή στην ομαδική έκθεση.

Το διδακτικό κομμάτι σε ό,τι αφορά τη φωτογραφία ως τέχνη θα πλαισιώνουν διαλέξεις και φωτογραφικές παρουσιάσεις ανθρώπων καταξιωμένων στη φωτογραφία.

ΤΕΧΝΙΚΑ

  • Γνώση και χρήση των βασικών λειτουργιών της φωτογραφικής μηχανής.
  • Φωτομέτρηση, ταχύτητες-διαφράγματα, εξαρτήματα.
  • Βασικές αρχές επεξεργασίας φωτογραφικής εικόνας στο Photoshop.
  • Τα είδη των φωτογραφικών φακών, το βάθος πεδίου, η εστίαση, ο φωτισμός τεχνητός και φυσικός.
  • Η νυχτερινή φωτογράφιση και οι ιδιαιτερότητες της.
  • Τα αισθητικά αποτελέσματα των τεχνικών επιλογών.

ΘΕΩΡΙΑ

  • Συνοπτική ιστορία της φωτογραφίας.
  • Θεωρητικά κείμενα φωτογραφίας (Ronald Barthes, Susan Sonntag, Jean Baudrillard κ.ά.) καθώς και παρουσίαση φωτογραφικών λευκωμάτων.
  • Παρουσίαση του έργου των σημαντικότερων κλασικών φωτογράφων.
  • Σύγχρονη φωτογραφική παραγωγή και τάσεις.
  • Η σχέση της φωτογραφικής εικόνας με την πραγματικότητα, «αλήθειες» και «ψέματα».
  • Η κοινωνικοπολιτική διάσταση και χρήση της φωτογραφικής εικόνας.
  • Οπτική μνήμη και φωτογραφική εικόνα.
  • Το κείμενο, η αφήγηση και η σκηνοθεσία στη φωτογραφία.
  • Σχέση φωτογραφίας με άλλες τέχνες (ζωγραφική, κινηματογράφος, θέατρο).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Oι συμμετέχοντες στο εργαστήριο φωτογραφίζουν, παρουσιάζουν τη δουλειά τους, ακολουθεί συζήτηση - κριτική και εντέλει επιλογή, προκειμένου να καταρτιστούν τα ατομικά portfolios.

Προτείνεται συγκεκριμένη θεματική -χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό- η φωτογράφιση της περιοχής μας (Χαλάνδρι: τοπίο, πορτρέτο, still ife, φωτογραφία δρόμου, νυχτερινό) και των ανθρώπων που την κατοικούν - προκειμένου μέσω της προσωπικής ματιάς των φωτογράφων να αναδυθούν κρυμμένες και λιγότερο φωτογενείς όψεις του τόπου, καθώς και να χαρτογραφηθεί οπτικά η ανθρωπογεωγραφία του.

Καλό θα είναι οι συμμετέχοντες να διαθέτουν φωτογραφική μηχανή, έστω και μια μικρή compact, το κινητό δεν ενδείκνυται.

Τμήμα Β’ Κύκλου

Σε ό,τι αφορά το τμήμα του Β’ Κύκλου, οι συμμετέχοντες -έχοντας κατοχυρώσει τεχνικές γνώσεις, θεωρία και μεθοδολογία από το περσινό σεμινάριο- θα κληθούν να δουλέψουν πάνω σε ένα θέμα της επιλογής τους, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ατομικού portfolio. Εστίαση και εμβάθυνση πάνω στο θέμα της τοπιογραφίας, της φωτογραφικής απεικόνισης δηλαδή του αστικού, περιαστικού και φυσικού τοπίου.

Στην περίπτωση των προχωρημένων απαιτείται η χρήση μηχανών DSLR ή Mirrorless.

(φωτ: Χαρά Ζαχάρωφ) 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.