Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Σύλλογος Χαλανδρίου ΑΡΓΩ: Διάλεξη και Σεμινάριο Φωτογραφίας

on .

argw xalandriou seminario fwtografias

Παρουσίαση Φωτογραφικού Σεμιναρίου και Διάλεξη για τη Φωτογραφία

Η Ομάδα Φωτογραφίας του Πολιτιστικού - Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου «ΑΡΓΩ» διοργανώνει σεμινάριο φωτογραφίας.

Η πρώτη ανοιχτή συνάντηση γνωριμίας, με ελεύθερη συμμετοχή, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στα γραφεία του Συλλόγου (Σοφ. Βενιζέλου 20 & Καραολή-Δημητρίου, Χαλάνδρι), μαζί με διάλεξη για τη φωτογραφία από τον βραβευμένο φωτογράφο Κυριάκο Αζαδέλη.

Διάλεξη με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφιών

1. Σκέψεις για τη φωτογραφία:

  • Η φωτογραφία ως Τέχνη
  • Η «αντικειμενικότητα» της φωτογραφίας
  • Το τυχαίο στη φωτογραφία
  • Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φωτογραφίας κ.λπ.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

2. Παρουσίαση του φωτογραφικού σεμιναρίου και συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους

Αναλυτικά για τα σεμινάρια φωτογραφίας

Σκοπός:

Σκοπός των σεμιναρίων είναι να δώσουν όλα τα τεχνικά και αισθητικά εφόδια σε όσους θέλουν να εκφραστούν καλλιτεχνικά μέσα από τη φωτογραφία. Φυσικά υπάρχουν κάποιοι που απλώς θα θέλουν να βγάλουν καλύτερες αναμνηστικές φωτογραφίες και ν’ αρκεστούν σ’ αυτό. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Όλοι πάντως θα αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις και θα δημιουργήσουν βαθύτερη σχέση -για αρκετούς θα είναι σχέση ζωής- με τη φωτογραφία, σαν μέσο έκφρασης και επιρροής στη ζωή τους.

Οι τρεις τομείς του σεμιναρίου:
Τεχνικός. Αισθητικός. Μελέτη και ανάλυση φωτογραφικού έργου

Τεχνικός τομέας: Ανατομία μηχανής, εκφώτιση, οι ρόλοι του διαφράγματος και του κλείστρου/ταχύτητας, είδη φακών, βάθος πεδίου, ευαισθησία φιλμ/αισθητήρα, προγράμματα ρύθμισης μηχανής, τρόποι καταγραφής της κίνησης, εξισορρόπηση λευκού, φωτομέτρηση, ζωνικό σύστημα, είδη και τρόποι φωτισμού, χρήση του φλας, πορτραίτο, ταξιδιωτική φωτογραφία.

Αισθητικός τομέας: Μορφή και περιεχόμενο στη φωτογραφία, σύνθεση, κάδρο, αποφυγή βασικών λαθών στη σύνθεση, ο χώρος και ο χρόνος στη φωτογραφία, οι γραμμές στη φωτογραφία, σχήμα, σχέδιο, υφή, φόρμα, το ασπρόμαυρο και το χρώμα στη φωτογραφία, προοπτική, αντιπαράθεση στοιχείων, επιλεκτική εστίαση.

Μελέτη και ανάλυση του έργου μεγάλων φωτογράφων αλλά και δημιουργική κατεύθυνση και παρότρυνση των μαθητών μέσω του έργου τους. Παράλληλα με το τεχνικό και αισθητικό κομμάτι της φωτογραφίας μεγάλη σημασία έχει η γνώση και η εμβάθυνση στο έργο μεγάλων φωτογράφων αλλά και στη δημιουργική κατεύθυνση και κριτική πάνω στις φωτογραφίες που θα παρουσιάζουν οι ίδιοι οι μαθητές ώστε να δουν τις ιδιαίτερες κλήσεις τους και τις δυνατότητές τους στη φωτογραφία.

Τέλος αυτοί οι τρεις τομείς δεν είναι ανεξάρτητοι μεταξύ τους αλλά πρέπει να συνδυάζονται με εξάσκηση και εφαρμογή πάνω σε συγκεκριμένες ασκήσεις και αναθέσεις ώστε να μπορεί ο μαθητής να μετατρέπει το τεχνικό κομμάτι σε αισθητικό αποτέλεσμα και κατ’ επέκταση σε προσωπικό ύφος. Άλλωστε η τεχνική δεν είναι ο σκοπός αλλά απλά το μέσο για να εκφραστούμε καλλιτεχνικά με τη φωτογραφία. Όμως η γνώση του μέσου είναι απαραίτητη για την επίτευξη του σκοπού.

Διάρκεια σεμιναρίου:

Το σεμινάριο θα έχει διάρκεια 20 συναντήσεων διάρκειας 2 ωρών μια φορά την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα προβάλλονται φωτογραφίες για πλήρη εξήγηση της ύλης.

Παροχή εκπαιδευτικού υλικού:

Θα παρέχεται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων έντυπο και ψηφιακό υλικό του σεμιναρίου.

Επισκέψεις σε εκθέσεις φωτογραφίας:

Στο σεμινάριο θα περιλαμβάνονται δωρεάν επισκέψεις σε 6 τουλάχιστον εκθέσεις ή εκδηλώσεις φωτογραφίας σε ώρες εκτός μαθημάτων, ώστε οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, να ξεναγηθούν, να συζητήσουν και να έρθουν σε επαφή με το φωτογραφικό γίγνεσθαι.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Βιογραφικό Κυριάκου Αζαδέλη:

Ο Κυριάκος Αζαδέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Ασχολείται με τη φωτογραφία από το 1979. Μέλος της Ε.Φ.Ε. (Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας) από το 1989, της οποίας έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής επί μια δεκαετία.
Έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις και έχει διακριθεί με βραβεία και επαίνους σε πολλούς Πανελλήνιους διαγωνισμούς. Επίσης έχει εκπροσωπήσει την Ε.Φ.Ε. σε Παγκόσμιες Biennale φωτογραφίας. Έργα του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και ειδικές εκδόσεις.
Έχει διδάξει σε φωτογραφικά σεμινάρια και έχει δώσει διαλέξεις για τη φωτογραφία σε Φωτογραφικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους και Φορείς. Ειδικά στην Ε.Φ.Ε. έχει ασχοληθεί με διαλέξεις και σεμινάρια για τη «φωτογραφία δρόμου».
Το 2006 η Διεθνείς Ομοσπονδία της Τέχνης της Φωτογραφίας (FIAP) του απένειμε τον τίτλο του Διεθνή Καλλιτέχνη Φωτογράφου (AFIAP) (Artist Fiap) τίτλος που απονέμεται ύστερα από πολλές διακρίσεις σε Διεθνείς Εκθέσεις Φωτογραφίας.
Το 2015 τιμήθηκε από την Ε.Φ.Ε. για την 25ετή προσφορά του στην Εταιρεία και το 2017 με τον τίτλο του EHSPS (Excellence for Services Rendered to H.P.S.).