Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 13:12

Καλλιτεχνικά και Εκπαιδευτικά Εργαστήρια Δήμου Χαλανδρίου

kallitexnika ergasthria xalandri

Καλλιτεχνικά και Εκπαιδευτικά Εργαστήρια πραγματοποιεί για την περίοδο 2018-2019 η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου:

  • Εργαστήριο φωτογραφίας: Φωτογραφία Δρόμου, δημιουργία Φωτο-ιστορίας

Το προτεινόμενο εργαστήρι, το οποίο προσεγγίζει μέσω του φωτογραφικού ρεπορτάζ την τέχνη της φωτογραφίας, απευθύνεται σε ερασιτέχνες ή προχωρημένους φωτογράφους ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Δεν προϋποθέτει γνώσεις φωτογραφίας και είναι ανοικτό σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο ή τις τέχνες γενικότερα, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων και το αν είναι ενεργοί δημιουργοί, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες. Ο απαραίτητος εξοπλισμός για την πρακτική εξάσκηση περιλαμβάνει ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή smartphone.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα, ώρα 18:00-20:00, στον χώρο του «Αετοπουλείου» Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας 12 & Τομπάζη 18).

  • Φωτογραφικό Εργαστήριο: Ο Λόγος στην Εικόνα

Απευθύνεται σε ενήλικες και ο απώτερος στόχος του εργαστηρίου τόσο για το τμήμα των προχωρημένων όσο και για αυτό των αρχαρίων είναι ο οπτικός εγγραμματισμός των συμμετεχόντων (άρση της παθητικής πρόσληψης εικόνων, κατανόηση φωτογραφικών στερεοτύπων, ικανότητα «ανάγνωσης» της φωτογραφικής εικόνας), η επαφή με σημαντικούς εκπροσώπους της καλλιτεχνικής φωτογραφίας καθώς και στιγμές που σημάδεψαν την ιστορία της, η καλλιέργεια μιας «αναλογικής» ματιάς σε έναν κόσμο ψηφιακό, η όξυνση της ικανότητας παρατήρησης και η προσωπική έκφραση μέσω της φωτογραφικής απεικόνισης-μεταμόρφωσης της ορατής πραγματικότητας. Το τμήμα των αρχαρίων θα αρθρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες:

α) Διδασκαλία των βασικών στοιχείων τεχνικής, β) Φωτογραφική θεωρία και εφαρμογές και γ) Φωτογραφία στην πράξη, δημιουργία portfolio, έκθεση και photobook. Σε ότι αφορά το τμήμα των προχωρημένων, αυτοί -έχοντας κατοχυρώσει τεχνικές γνώσεις, θεωρία και μεθοδολογία από το περσινό σεμινάριο- θα κληθούν να δουλέψουν πάνω σε ένα θέμα της επιλογής τους, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ατομικού portfolio και τη δημοσίευση-παρουσίαση του project. Στην περίπτωση των προχωρημένων απαιτείται η χρήση μηχανών DSLR ή Mirrorless.

Οι συναντήσεις, για το τμήμα προχωρημένων, θα γίνονται κάθε Δευτέρα, ώρα 20:00-22:30 και για το τμήμα αρχαρίων κάθε Πέμπτη, ώρα 20:00-22:30, στον χώρο του «Αετοπουλείου» Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας 12 & Τομπάζη 18).

  • Εργαστήριο σύγχρονης τέχνης: η ζωγραφική σήμερα

Απευθύνεται σε ενήλικες που έχουν διάθεση να γνωρίσουν παραδοσιακές τεχνικές αλλά κυρίως να πειραματιστούν με νέα μέσα και υλικά, αποκτώντας ταυτόχρονα βασικές γνώσεις όπως και ενημέρωση για τις εξελίξεις στη σύγχρονη τέχνη. Δεν χρειάζεται πρότερη γνώση ή ιδιαίτερες ικανότητες σε κάποιο καλλιτεχνικό μέσο.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη, ώρα 18:00-21:00, στον χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης).

  • Εργαστήριο βιβλιοδεσίας τέχνης

Απευθύνεται σε νέους από 16 ετών και ενηλίκους. Οι κύριοι τομείς που θα διδαχτούν είναι η γαλλική τεχνική - πρακτική άσκηση για το κάλυμμα με υφάσματα και χαρτιά βιβλιοδεσίας. Παράλληλα οι συμμετέχοντες θα μάθουν να συντηρούν τα βιβλία αναλύοντας απλούς κανόνες φροντίδας και προστασίας τους.

Διάρκεια 7 μήνες με 2 φορές την εβδομάδα από 2,5 ώρες, ώρα 19:00-21:30, στον χώρο του «Αετοπουλείου» Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας 12 & Τομπάζη 18). Οι ημέρες θα καθοριστούν μετά από συνεννόηση με τους συμμετέχοντες

  • Κινηματογραφικό εργαστήριο: «ήχος, κάμερα, πάμε!» Από την θεωρία στην πράξη.

Θεωρητικά και πρακτικά σεμινάρια σκηνοθεσίας κινηματογράφου. Απευθύνεται σε νέους από 16 ετών και ενηλίκους. Στόχος του εργαστηρίου είναι η γνωριμία των συμμετεχόντων με όλα τα στάδια της τέχνης του κινηματογράφου. Η διάρκειά του είναι 5 μήνες με 2 ώρες εβδομαδιαίως.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τετάρτη, ώρα 19:00-21:00, στον χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης). Επίσης, με την ολοκλήρωσή του, θα παραχθεί ταινία μικρού μήκους.

  • Θεατρικό Εργαστήριο Νέων & Ενηλίκων

Απευθύνεται σε ηλικίες από 18 ετών. Η λειτουργία του γίνεται σε δύο τμήματα Αρχαρίων & Προχωρημένων. Στόχος του είναι η εξοικείωση με την Τέχνη του Θεάτρου και τη μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού, η ενίσχυση των εκφραστικών μέσων (σώμα, κίνηση, λόγος, φωνή), το ανέβασμα Θεατρικής Παράστασης. Διάρκεια 7 μήνες με 3 ώρες την εβδομάδα για κάθε τμήμα.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή, ώρα 20:00-23:00, στον χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης).

  • Θεατρικό Εργαστήριο για εφήβους

Απευθύνεται σε ηλικίες από 13 ετών. Ένα θεατρικό εργαστήριο βασισμένο στις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος, μέσα από τις διαφορετικές τεχνικές αυτοσχεδιασμού και παιχνίδια ρόλων, με τη βοήθεια της συγγραφής, της προσωπικής αφήγησης, της δημιουργικής κίνησης, της απεικόνισης και αποτύπωσης στο χαρτί. Διάρκεια 6 μήνες με 1,5 ώρα την εβδομάδα.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο, ώρα 11:00-12:30, στον χώρο του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Dancevacuum (Διογένους 42, Χαλάνδρι).

  • Θεατρικό Εργαστήριο για παιδιά

Απευθύνεται σε ηλικίες από 7 έως 12 ετών. Ένα θεατρικό εργαστήριο για μαθητές του Δημοτικού, που μέσα από θεατρικές ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και τεχνικές θεάτρου, προσφέρει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η φαντασία και η ομαδικότητα. Η δραματοποίηση παραμυθιών, μύθων, αυτοσχέδιων ιστοριών και θεατρικών κειμένων, δίνει χώρο στην γνώση και την φαντασία, ανοίγει νέους δρόμους έκφρασης. Διάρκεια 6 μήνες με 1,5 ώρα την εβδομάδα.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο, ώρα 12:30-14:00, στον χώρο του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Dancevacuum (Διογένους 42, Χαλάνδρι).

  • Εργαστήριο Ζωγραφικής

Απευθύνεται σε ενήλικες και στοχεύει να εισάγει τους σπουδαστές στις βασικές παραμέτρους της εικαστικής έκφρασης. Δημιουργική ενασχόληση με διάφορα μέσα και υλικά για τη δημιουργία εικαστικών έργων. Απεικόνιση έργων με σπουδή θεμάτων στο εργαστήριο και στη φύση. Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί έκθεση. Διάρκεια 7 μήνες με 2 ώρες την εβδομάδα.

Οι συναντήσεις θα γίνονται κάθε Δευτέρα, ώρα 16:30-18:30, στον χώρο του Κέντρου Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης).

  • Εργαστήριο Διακόσμησης και Φωτισμού

Απευθύνεται σε ενήλικες και περιλαμβάνει τρεις ενότητες οι οποίες θα προσφέρουν τη δυνατότητα σε όσους τις παρακολουθήσουν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα και γνώσεις επάνω στη μορφολογία του χώρου και ταυτόχρονα τη λειτουργικότητά του. Στην πρώτη ενότητα θα υπάρξει θεωρητική και ιστορική προσέγγιση των τάσεων και των διαφορετικών στυλ διακόσμησης του παρελθόντος (art deco, retro, ρουστίκ, κλασικό, country, βιομηχανικό κ.λπ.). Στη δεύτερη ενότητα στην οποία θα προσεγγιστεί η χρωματολογία του χώρου. Αρχικά μέσω των βασικών χρωμάτων και των συνδυασμών τους αλλά και σε συνδυασμό με τον φυσικό φωτισμό, αλλά και τις δυνατότητες που θα προκύψουν μέσω μελέτης τεχνητού φωτισμού. Τέλος στην τρίτη ενότητα θα ακολουθήσουν κανόνες αλλά και τεχνικές σύνθεσης του χώρου, επεξεργασία και σχεδιασμός πρότασης σε επίπεδο αποτύπωσης και κάτοψης αλλά και ευρύτερος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός, ώστε να συνθέσουν εύκολα οτιδήποτε έχουν οι μαθητευόμενοι ως χώρο - στόχο. Διάρκεια 7 μήνες με 2,5 ώρες την εβδομάδα.

* Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν εφόσον εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα τουλάχιστον 8 συμμετοχών και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Προηγούνται οι δημότες και οι κάτοικοι Χαλανδρίου. Το κόστος για τη συμμετοχή είναι: 15,00€ η εγγραφή και 10,00€ μηνιαία εισφορά, στο ταμείο του Δήμου Χαλανδρίου, Αγ. Γεωργίου 30, 1ος όροφος, Δευτέρα έως και Πέμπτη, ώρες 08:00 έως 13:15.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στα e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., ή στο πρωτόκολλο του Δήμου Χαλανδρίου, Αγ. Γεωργίου 30, ισόγειο. 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.