Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 10:06

"Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ" της Φωτεινής Τσαλίκογλου, στο Αετοπούλειο

martha froyd fwteinh tsalikoglou

"Συνταγογραφώντας την Ανάγνωση": Η λογοτεχνία ως μέσο ενδοσκόπησης και αυτογνωσίας

Οι βιβλιοθηκονόμοι της Βιβλιοθήκης του Δήμου Χαλανδρίου προτείνουν στους αναγνώστες μια άλλου είδους προσέγγιση της λογοτεχνίας. Με την ανάγνωση επιλεγμένων κειμένων ελλήνων και ξένων συγγραφέων, η λογοτεχνία μπορεί να λειτουργήσει συμβουλευτικά και να αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο για βιβλιοθεραπεία. Κάθε μήνα ορμώμενοι από ποικίλης μορφής λογοτεχνικά κείμενα (ποίηση, μυθιστόρημα, δοκίμιο κ.λπ.) προσεγγίζουν και συζητούν ένα θέμα.

Την ομάδα συντονίζει ο ψυχολόγος Δημήτριος Μαγριπλής.

Συνάντηση ομάδας

Συζήτηση με αφορμή το βιβλίο "Εγώ, η Μάρθα Φρόυντ" της Φωτεινής Τσαλίκογλου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 17:30, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη 18 - Χαλάνδρι, τηλ. 210-6820464).

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Oνομάζομαι Mάρθα. Tον Aπρίλιο του 1882 γνώρισα έναν νεαρό γιατρό. Tον ερωτεύτηκα. Ήμουν 21 χρόνων.

Η Μάρθα, η γυναίκα του Φρόυντ, επιστρέφει, σπάει τη σιωπή και αφηγείται την ιστορία της ζωής της. Είναι μια φανταστική κατάδυση στον ψυχικό κόσμο μιας γυναίκας για την οποία ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε.

Πώς είναι η ζωή κοντά σε έναν άνθρωπο, που με το έργο του ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της ψυχικής μας ύπαρξης; Η Μάρθα Φρόυντ δεν είναι μόνον αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα έξι παιδιών, ζει και μια άλλη ζωή, που συνορεύει με το όνειρο και τα σκοτεινά βάθη της επιθυμίας. «Ο έρωτας ή θα είναι ακραίος ή δε θα υπάρξει ποτέ», δηλώνει. Σκέψεις απαγορευμένες, ανατρεπτικές επιθυμίες, ξεδιάντροπες πράξεις, όλα επιτρέπονται.

Είναι η ιστορία μιας παράφορα ερωτευμένης γυναίκας...

Ένα βιβλίο για τον έρωτα, την ψυχανάλυση, τη Bιέννη του fin de siecle, τη γυναικεία σεξουαλικότητα, την τρέλα, το θάνατο.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.