Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοθήκης Αετοπουλείου διαβάζει "Ικετηρία" του Π. Ρίζου

on .

iketiria rizos p

Η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοθήκης Αετοπουλείου επέλεξε για τον Ιούνιο να διαβάσει το βιβλίο "Ικετηρία" του Παναγιώτη Ρίζου (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Η συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 18:30, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη 18 - Χαλάνδρι, τηλ. 210-6820464).

Καλεσμένος της Λέσχης είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Παναγιώτης Ρίζος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

"Ικετηρίγια"

Στην Αρχαία Ελλάδα, ικετηρία ονόμαζαν ένα κλαδί ελιάς περιτυλιγμένο με άσπρο μαλλί προβάτου, το οποίο κρατούσαν στα χέρια τους ως σύμβολο της δυστυχούς τους κατάστασης όσοι κυνηγημένοι προσέτρεχαν σε μια ξένη χώρα για να βρουν άσυλο και σωτηρία, για να τύχουν προστασίας ή ασφάλειας επειδή κινδύνευαν ή ήταν αδικημένοι.

Η συλλογή περιλαμβάνει 12 φανταστικές ιστορίες για πρόσφυγες, ικέτες, συνοριοφύλακες, θεατές, ικετευόμενους, εμπόρους, διακινητές. Οι ιστορίες αυτές συναγωνίζονται επάξια την οικτρή και τραγική πραγματικότητα των προσφύγων. Ο συγγραφέας δεν αναλώνεται στην καταγγελία κρατών και εξουσιών, ούτε σε διδακτισμούς κοινωνικού περιεχομένου.

Μια υπερρεαλιστική υπέρβαση της πραγματικότητας σε έναν κόσμο όπου το παράλογο κυριαρχεί. Όλες οι υποθέσεις είναι δοσμένες από τη ματιά των πρωταγωνιστών, είτε είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες είτε οι κάτοικοι των νησιών είτε οι έμποροι-διακινητές. Ο αναγνώστης μετά την κάθε ιστορία μένει με ένα αίσθημα ότι η ανθρώπινη φρίκη δεν έχει όρια. Η «Ικετιρίγια» (όπως πρόφεραν την «ικετηρία» οι πρόσφυγες στη γλώσσα τους), η ομώνυμη ιστορία, αναφέρεται σε παλιούς κώδικες επικοινωνίας που δεν ισχύουν πια, που καταστρατηγούνται καθημερινά.

Σε πολλά από τα διηγήματα το φανταστικό και το ρεαλιστικό συνυπάρχουν και συλλειτουργούν, βοηθώντας τον συγγραφέα να εκφράσει την απέχθεια και τον αποτροπιασμό του για τη νοσηρή αυτή πραγματικότητα. Η αφήγηση άλλοτε είναι ρεαλιστική και άλλοτε αγγίζει τα όρια της υπερβολής, της πιο ακραίας φαντασίας, αποδίδοντας επάξια τη φρίκη της οδυνηρής αυτής πραγματικότητας.

ikethria panagiwths rizos